Звіт

про діяльність депутатської групи

з міжпарламентських зв’язків з Королівством Нідерланди

за 2015 рік

Організаційне засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Нідерландів відбулося 4 березня 2015 року. Депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Нідерландів створено 31 березня 2015 року. До складу депутатської групи з міжпарламентських зв’язків входять народні депутати України: Н.В. Кацер-Бучковська (керівник групи), В.В. Кривенко, (заступник керівника групи), а також члени групи: І.Ю. Вінник, А.В. Гальченко, В.В. Голуб, О.О. Гончаренко, В.Є. Єленський, О.В. Колганова, О.В. Опанасенко, В.З. Рабінович, С.І. Скуратовський, О.Л. Сугоняко, Б.І. Тарасюк, Г.В. Ткачук, Ю.В. Чижмарь, Н.П. Южаніна.

Метою діяльності депутатів в рамках групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Нідерландів є поглиблення політичних, торговельно-економічних, культурно-гуманітарних зв’язків на парламентському рівні між двома країнами.

Перша зустріч депутатської групи з представниками Посольства Королівства Нідерландів в Києві відбулася відразу після її утворення. Під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Нідерландів в України паном Кейсом Кломпенхаувером було обговорено питання співробітництва між парламентарями України та Нідерландів.

На регулярній основі започатковано практику консультацій з представниками Королівства Нідерландів, які відбуваються під час різноманітних заходів як в Україні, так і в рамках діяльності міжнародних організацій.

Варто відзначити, що обидві палати Парламенту Королівства Нідерландів завершили процес ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС в середині 2015 року і передали на підпис Його Величності Королю Віллему-Олександру. Проте, 6 квітня 2016 року в Нідерландах відбудеться консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію, ініційований євроєскептично налаштованими організаціями.

З метою реагування на ситуацію, що склалася, 12 листопада 2015 року відбулася зустріч депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Нідерландів з делегацією Посольства Королівства Нідерландів в Україні за участю представників МФО «ЄвроОптимісти». Учасники зустрічі обговорили проблемні питання двосторонніх відносин і можливі шляхи їх вирішення, дійшли висновку щодо необхідності посилення інформаційної складової з урахуванням настроїв громадян Нідерландів, визначили ключові напрямки координаційної роботи в контексті обміну позитивною інформацією про Україну.

 

14 січня 2016 р. у Комітеті Верховної Ради України у закордонних справах відбулася зустріч народних депутатів України з представниками спеціально створеною Цільової групи Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів з питань референдуму у складі Надзвичайного і Повноважного Посла Ганса Доктера, Радника Цільової групи Есселін ван Ертен, тимчасового повіреного у справах, Радника Посольства Нідерландів Маайке ван Колдам. З української сторони у зустрічі взяли участь народні депутати України Наталія Кацер-Бучковська, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Віктор Єленський.

 

У ході зустрічі члени групи підкреслили стратегічне значення Угоди про асоціацію не тільки для України, але й для країн-членів ЄС. У свою чергу, нідерландська сторона проінформувала про перебіг кампанії, розпочатої урядом Нідерландів, яка спрямована на популяризацію ідеї позитивного голосування в Нідерландах та готовність уряду Нідерландів залучати представників української сторони, зокрема парламентарів, для підтримки цієї кампанії.

Члени депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Нідерландів також взяли участь у низці зустрічей і нарад щодо ситуації в Нідерландах, які проводилися Адміністрацією Президента України, Міністерством закордонних справ України. Зокрема, 15 січня 2016 року відбулася нарада з Міністром закордонних справ України П.А. Клімкіним, під час якої обговорювались спільні дії законодавчої та виконавчої гілок влади щодо забезпечення позитивного результату голосування на референдумі 6 квітня п.р.

19 січня 2016 року відбулася робоча нарада з представниками МФО «ЄвроОптимісти», народними депутатами України Оленою Сотник та Олексієм Мушаком. Під час зустрічі було обговорено перебіг інформаційної кампанії на підтримку ратифікації Угоди про асоціацію з Україною в Нідерландах, роль і можливості МФО «ЄвроОптимісти» в цьому контексті, інструменти посилення діалогу з представниками обох палат Парламенту, Уряду, громадянського суспільства, медіа-спільноти, бізнесових кіл Королівства Нідерландів.

 

Розуміючи необхідність залучення представників українського громадянського суспільства, членами групи була проведена низка зустрічей з громадськими активістами, зокрема, представниками Українського кризового медіа центру. Під час цих зустрічей обговорювалися питання інформаційної підтримки, залучення представників української діаспори, налагодження контактів з провідними медіа Королівства Нідерландів.

Висновки і пропозиції:

Позитивний результат голосування 6 квітня 2016 року має критичне значення для євроінтеграційних прагнень України. Тому надзвичайно важливо донести до громадян Нідерландів суть Угоди про асоціацію та взаємні вигоди асоціації для обох країн.

Серед пріоритетних завдань, які стоять перед членами депутатської групи – посилення парламентської дипломатії на нідерландському напрямку в період підготовки до проведення референдуму з метою сприяння формуванню позитивного іміджу України в Нідерландах, об’єктивного висвітлення європейських прагнень України і її успіхів на шляху реформ.

Таким чином, потрібно продовжити активну роботу щодо зниження ризиків, зокрема:

1. Продовжити консультації з представниками зацікавлених сторін щодо спільних дій для забезпечення високого рівня інформування громадян Нідерландів стосовно перспектив Угоди про асоціацію та Поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) з Україною та вигоди Нідерландів від ратифікації Угоди про асоціацію.

2. Посилити парламентську дипломатію, визначити дати візитів української делегації до Королівства Нідерландів (лютий-березень 2016р.).

3. Фіналізувати парламентську комунікаційну стратегію, узгодити її ключові меседжі.

4. Проводити роботу щодо створення міжпарламентської групи дружби «Україна-Нідерланди», організації зустрічей з парламентарями Королівства Нідерландів.

5. Сприяти інституційному оформленню Українсько-Нідерландської Бізнес Ради, проведенню Інвестиційного форуму у 2016 році в Нідерландах.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти 8 скликання”

15 лютого 2019 14:23
14 лютого 2019 15:21
13 лютого 2019 12:28
08 лютого 2019 11:08
07 лютого 2019 11:16
18 січня 2019 10:52
09 січня 2019 11:39
04 січня 2019 11:42
03 січня 2019 11:26
27 грудня 2018 11:30