ЗВІТ

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків

з Французькою Республікою

у 2015 році

 

       Депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою (далі: група дружби «Україна-Франція») створено згідно з Розпорядженням Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана від 17 березня 2015 року № 420.

 

       12 лютого 2015 року відбулося перше організаційне засідання групи дружби у складі 84 народних депутатів України. За результатами голосування («за» – 47 голосів) співголовами групи дружби було обрано Олексія Гончаренка та Альону Шкрум, заступником керівника групи – Миколу Княжицького.

 

       20 березня відбулося друге засідання групи дружби за участі Посла Франції в Україні Алена Ремі та першого Радника Посольства Франції в Україні Фредеріка де Туше, під час якого були висловлені та обговоренні пропозиції обох сторін щодо напрямів співпраці Посольства Франції в Україні з групою дружби на 2015 рік.

       Зокрема, члени групи дружби вирішили створити в рамках групи дружби профільні спільні комітети по співробітництву з французькою стороною, маючи на меті:

       - сприяння ратифікації обома палатами парламенту Французької Республіки Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом, що матиме наслідком зміцнення політичного діалогу і пожвавлення торговельно-економічних обмінів між Україною та Францією, створить додаткові можливості для зближення нормативно-правової основи і започаткування всеосяжної лібералізації торгівлі в контексті «політична асоціація та економічна інтеграція» України з ЄС. Що, у кінцевому підсумку, створить додаткові стимули для економічного зростання України, збільшення рівня добробуту та підвищення соціальних стандартів життя широких верств українського населення;

       - активізацію індивідуальної діяльності членів групи дружби, спрямовану на збільшення гуманітарної допомоги Франції та інших країн-членів ЄС вимушеним внутрішнім переселенцям в Україні; на організацію оздоровлення на територіях Франції та інших країн-членів ЄС дітей військовослужбовців ЗС та МВС України, а також вимушених внутрішніх переселенців;

       - покращення об’єктивного інформування французьких ЗМІ про ситуацію в Україні – насамперед про аспекти широкого протистояння з Російською Федерацією та значну потенційну небезпеку як для України, так і для країн-членів ЄС посилення моці ВМФ Російської Федерації двома вертольотоносцями типу «Містраль» – що вже отримали назви «Владивосток» та «Севастополь» (і кожен з яких здатний здійснювати наступальну операцію шляхом висадки з моря на 8 швидкісних катерах до 500 морських десантників, посилених 13 танками, за потужної повітряної підтримки 16 вертольотів). А відтак – про необхідність ухвалення Францією рішення про неможливість передачі цих двох кораблів Російській Федерації (на виконання контракту, на загальну суму 1,2 мільярда євро, укладеного між Францією та Росією ще у 2011 році), незважаючи на можливі значні матеріальні втрати для Франції;

       - покращення якості інформування широких верств населення Франції про зміст, хід, результати і проблеми економічних та суспільно-політичних реформ в Україні, а також про прагнення здорових сил українського суспільства домогтися того, щоб Україна стала повноправним членом Європейської спільноти.

       У цьому контексті було визначено і погоджено кроки, спрямовані на активізацію взаємодії групи дружби «Україна-Франція» з групами дружби «Франція-Україна» у обох палатах парламенту Французької Республіки щодо:

       - взаємного обміну досвідом розвитку та фінансування закладів культури;

       - вивчення французького досвіду реформування державної служби та професійної підготовки державних службовців;

       - покращення якості інформування про інвестиційні можливості України представників французьких ділових кіл.

       Крім того, було обрано заступником керівника групи дружби Іонову М.М.

 

       26 березня члени групи дружби з дружнім візитом піднялись на борт фрегата «Лафайєт» Військово-морських сил Франції, який напередодні зайшов в порт Одеси, де привітали французьких військових моряків, подякували їм за моральну підтримку українських військових моряків, а також зустрілись з Послом Франції в Україні Аленом Ремі, який того дня також перебував на цьому військовому кораблі.

 

      3 квітня відбулося чергове засідання групи дружби, що було проведене у зв’язку з візитом в Україну (в т.ч., до Києва) Ерве Море, Голови групи дружби «Франція-Україна» в Сенаті Французької Республіки, члена Сенату Французької Республіки від департаменту Ер, Голови Комітету Сенату Французької Республіки з питань сталого розвитку, інфраструктури та розвитку територій. Участь у засіданні групи дружби взяли також Посол Франції в Україні Ален Ремі та перший Радник Посольства Франції в Україні Фредерік де Туше.

 

       4 квітня члени групи дружби взяли участь в урочистій церемонії відкриття на Софіївській площі Києва щорічного фестивалю французької культури «Французька весна в Україні», який проводиться Французьким культурним центром, Альянс Франсез і Посольством Франції в Україні з 2004 року. Під час цієї церемонії був глядачам був представлений монументальний світловий 20-хвилинний спектакль-проекція, створений спеціально для фестивалю-2015 за допомогою 3D-технологій. Зокрема, під час цього унікального спектаклю-проекції дзвіниця та купольний ансамбль Софійського собору сяяли мозаїчними зображеннями, де усі проекції були розраховані до міліметра, а звук до секунди синхронізований із зображенням й за допомогою яких було змальовано довгий шлях українців до свободи через призму кричущих подій, які пережила і далі переживає Україна.

Також члени групи дружби протягом усього квітня брали участь у заходах, передбачених різноманітною програмою «Французької весни» 2015 року в сфері образотворчого мистецтва, кіно, літератури та інших галузей культури Франції не лише у Києві, а й у інших містах України – Дніпропетровську, Харкові, Львові та Одесі (зокрема, у фестивалях допрем'єрних показів, ретроспективи і нічного марафону короткометражного кіно «Довга ніч короткого метра», зустрічах з майстрами французького кіномистецтва, театральних виставах, концертах музичних колективів, художніх виставках тощо).

 

       Протягом 6-8 травня Олексій Гончаренко – співголова групи дружби «Україна-Франція», Секретар Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування разом з Іриною Геращенко – членом групи дружби «Україна-Франція», Головою Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції перебували у Парижі. Зокрема, протягом цього часу вони:

       - 6 та 7 травня провели низку зустрічей з рядом сенаторів Французької республіки напередодні голосування у Сенаті Французької республіки (який є Верхньою палатою Парламенту Франції) за законопроект про ратифікацію Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом;

       - 7 травня – під час проведення засідання Сенату, присвяченого обговоренню та голосуванню за законопроект про ратифікацію Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом – були присутніми (разом з Послом України у Франції Олегом Шамшуром) в ложі гостей зали засідань Сенату Французької республіки, де представляли Україну. Законопроект був ухвалений за прискореною процедурою, започаткованою урядом Французької республіки 25 березня 2015 року. У дебатах узяло участь дев’ять сенаторів. Особливо активно на підтримку ратифікації Угоди про асоціацію висловилися п’ятеро з них – заступник голови сенатської комісії у зовнішніх справах, з питань оборони і збройних сил, сенатор-соціаліст Даніель Рене, голова групи дружби «Франція-Україна» в Сенаті Французької республіки Ерве Море, сенатор фракції «Еколожистів» Андре Гатолен, сенатор групи CRC Мішель Булі та сенатор Жан-Ів Лаконте, який, зокрема, з трибуни Сенату заявив, звертаючись до членів української делегації, а в їх особі – до усіх громадян України: «Ваша свобода – наша свобода!» (причому, саме ця його фраза широко транслювалася та коментувалася французькими ЗМІ).

       - 7 та 8 травня (після ратифікації Сенатом Угоди про асоціацію) ними обома (як самостійно, так і разом з О.Шамшуром) було проведено низку зустрічей з рядом керівників та членів сенатських комітетів, до сфери відання яких входять питання європейських та закордонних справ Франції щодо сприяння ратифікації Угоди про Асоціацію в Національних Зборах Французької республіки (Нижній палаті Парламенту Франції) – після чого ратифікацію Угоди про Асоціацію підпише президент Франції, а також щодо подальшої імплементації Французькою республікою усіх міжнародно-правових зобов’язань, передбачених Угодою про Асоціацію України з Європейським Союзом.

       Крім того, під час перебування у Парижі 6-8 травня Олексій Гончаренко та Ірина Геращенко дали декілька бліц-коментарів, оцінок, а також інтерв’ю французьким ЗМІ.

       Відтак, Франція стала 23 державою європейського Союзу, яка розпочала процедуру ратифікації Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом.

 

      21 травня відбулася зустріч керівництва та членів групи дружби з делегацією Комітету у закордонних справах Національних Зборів Французької Республіки на чолі з Тьєрі Маріані (керівник делегації, секретар групи дружби «Франція-Україна» Національних Зборів Французької Республіки), депутата від французів, що мешкають за кордоном, члена Комітету Національних Зборів Французької Республіки у Закордонних справах. Метою візиту делегації було проведення інформаційної місії для підготовки доповіді на тему «Українська криза та майбутнє відносин між Росією і Францією та Європейським Союзом».

 

       4 червня відбулася чергова зустріч керівництва та членів групи дружби з делегацією групи дружби «Франція-Україна» Сенату Французької Республіки на чолі з Ерве Море (керівник делегації, Сенатор, Голова групи дружби «Франція-Україна» в Сенаті), до складу якої також входили Жак Лежандр (Сенатор, заступник голови групи дружби «Франція-Україна» в Сенаті) та Тьєррі Фуко (заступник голови Сенату, член групи дружби «Франція-Україна» в Сенаті).

 

        Протягом 8-14 червня, на запрошення (від 10 грудня 2014 року) та за рахунок коштів Бюро Національних Зборів Французької Республіки і особистих коштів членів делегації, відбувся візит до Французької Республіки делегації групи дружби, до складу якої входили народні депутати:

       - Олексій Гончаренко – співголова групи дружби «Україна-Франція», Секретар Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування;

       - Альона Шкрум – співголова групи дружби «Україна-Франція», Голова підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування;

       - Марія Іонова – заступник голови групи дружби «Україна-Франція», Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції;

       - Микола Княжицький – член групи дружби «Україна-Франція», Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності;

       - Ірина Геращенко – член групи дружби «Україна-Франція», Голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції;

       - Олена Сотник – член групи дружби «Україна-Франція», Секретар Комітету, Голова підкомітету з питань адаптації українського законодавства до законодавства Європейського Союзу (ЄС), забезпечення його відповідності зобов'язанням України у рамках Ради Європи (РЄ) та оцінки відповідності законопроектів міжнародно-правовим зобов'язанням України у сфері європейської інтеграції Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції;

       - Віталій Чепинога – член групи дружби «Україна-Франція», Член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;

      Під час перебування у Франції відбувся ряд зустрічей членів делегації з керівниками та членами Сенату і Національних Зборів Французької Республіки, з головами та членами груп дружби «Франція-Україна» в Сенаті та Національних зборах, а також ряд інших зустрічей високого рівня:

       - в Національних Зборах Французької Республіки, під час проведення пленарного засідання;

       - в Посольстві України у Франції, де за участі членів делегації та представників української спільноти у Франції була організована фотовиставка, присвячена подіям на Донбасі;

       - в Міністерстві Закордонних справ Французької Республіки, в тому числі з керівником департаменту континентальної Європи МЗС Франції Е.Фурн’є;

       - на телеканалі Франс 24, в тому числі з керівництвом, оглядачами та журналістами;

       - в Фундації Роберта Шумана (засаднича мета якої – просування ідеї європейської інтеграції і яка є однією з небагатьох європейських аналітичних структур, що системно приділяє увагу українській тематиці);

       - в ряді недержавних організацій, що представляють громадянське суспільство Франції, в тому числі з їх керівництвом та активістами;

       - під час одноденного ознайомчого візиту до міста Гравлін – у мерії, а також на атомній станції (що передбачало ознайомлення з її роботою та проведення інформаційної сесії за участі провідних французьких фахівців в питаннях забезпечення ядерної безпеки);

       - під час дводенного ознайомчого візиту до міста Лілль:

       а) зустрічі в мерії:

       * з Марі-П’єр Бресон – заступником мера Лілля з питань міжнародного і європейського співробітництва та туризму, яка провела презентацію: «Політика міста Лілля в сфері міжнародних відносин – основні напрями, міста-партнери, співпраця Лілль-Харків, транскордонна співпраця, створення Єврометрополії та її завдання»;

       * з Мішелем Вейсьє – генеральним директором служби мерії Лілля, який провів презентацію: «Ключові місії/повноваженння комуни. Фінансування і оподаткування (трансферти та власні надходження). Сполучення і взаємодія з іншими територіальними громадами та Державою»;

       б) зустрічі в Єврометрополії-Лілль:

       * з Аленом Бернар – першим заступником мера Лілля, Жераром Дарманенчетвертим заступником мера Лілля, Дані Маковяк – директором сектору стратегічного планування та управління мерії Лілля, які провели презентацію: «Сполучення місто/Єврометрополія на прикладі міста Лілля. Схема територіальної когерентності (SCOT)»;

       * з рядом фахівців мерії Лілля, які провели ще шість презентацій, зокрема:

       - щодо засад, принципів та широкого кола питань реалізації французької регіональної політики відносно: повноважень Держави і Територій та організації відносин Держава – Території; розвитку законодавчої бази; злиття громад;

       - французька регіональна політика відносно:

       * питань бюджету та бюджетування, податків та розподілу ресурсів, управління фінансовими ресурсами;

       * схем регіонального розвитку: засоби забезпечення та самозабезпечення регіонів; управління сталим розвитком регіонів; прогнозування та еволюції регіонів;

       * питань впровадження політики щодо ліцеїв: загальна інформація про діяльність ліцеїв в регіонах, конкретні приклади втілення регіональної освітньої політики; управління початковою освітою в регіонах;

       * засобів співробітництва та інтеграції (залучення третіх країн до питань реалізації завдань регіонів), співучасть в управлінні французькими регіонами з боку інших країн Європи

       * питань децентралізації в контексті: «місто-центр Території: роль, функціонування, ресурси»,

 

       25 червня Олексій Гончаренко – співголова групи дружби «Україна-Франція», Секретар Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування разом з Послом України у Франції Олегом Шамшуром були присутніми в ложі гостей зали засідань Національних Зборів Французької Республіки, де представляли Україну на процедурі ратифікації Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом Національними Зборами Французької Республіки (Нижньої палати Парламенту Франції).

       14 липня члени групи дружби взяли участь у Прийнятті у Посольстві Франції на честь Національного свята Франції – Дня взяття Бастилії, що відзначається щороку, знаменує річницю з нагоди взяття фортеці-в’язниці Бастилії 14 липня 1789 року і є символом єдності сьогоденної французької нації та примирення усіх французів.

       14 листопада члени групи дружби покладали квіти та запалювали свічки біля Посольства Франції в Україні – у Києві, на вул. Рейтарській, 39 на знак співчуття французам та солідарності з Францією після вчинення в Парижі увечері 13 листопада серії терористичних нападів, жертвами яких стали 153 людини, з яких 112 загинули під час жахливих подій, що трапились в концертному залі Bataclan.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти 8 скликання”

15 лютого 2019 14:23
14 лютого 2019 15:21
13 лютого 2019 12:28
08 лютого 2019 11:08
07 лютого 2019 11:16
18 січня 2019 10:52
09 січня 2019 11:39
04 січня 2019 11:42
03 січня 2019 11:26
27 грудня 2018 11:30