Протокол №153

від 26.04.2023

 

В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Копиленко О.Л., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В.

 

Відсутні: Бардіна М.О (лікарняний), Ясько Є.О. (відрядження) 

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.Про проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про гарантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення (р. № 0196, КМУ).

Матюх Тетяна Володимирівна – керівник експертної групи з питань солідарної системи пенсійного страхування Директорату розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення Мінсоцполітики.

Андрішина Олена Миколаївна – державний експерт експертної групи з питань аналітики міжнародного досвіду соціальних питань Директорату стратегічного планування, координації політики та євроінтеграції Мінсоцполітики.

Попова Наталія Миколаївна – керівник експертної групи з питань аналітики міжнародного досвіду соціальних питань Директорату стратегічного планування, координації політики та євроінтеграції Мінсоцполітики.

        

2.Про проект Закону про приєднання України до Мінаматської конвенції про ртуть (р. № 0199, ПУ).

Власенко Сергій Геннадійович – заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Філоненко Роман Степанович – директор Департаменту з питань управління відходами та екологічної безпеки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

 

3. Про проект Закону про ратифікацію Конвенції держав - членів Організації за демократію та економічний розвиток - ГУАМ про взаємне надання допомоги з консульських питань (р. № 0200, ПУ).

Горяйнов Роман В’ячеславович – Директор департаменту консульської служби МЗС України.

 

4. Про участь парламентської делегації Верховної Ради України у 30-ій Генеральній Асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ'я (МАП), яке відбудеться у м. Халкідіки (Греція) у період з 29 червня по 3 липня 2023 року (за результатами експертного обговорення).

Яременко Богдан Васильович – член Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

5. Про перенесення головування України в засіданні Генеральної Асамблеї ПА  Організації Чорноморського економічного співробітництва;

Пуртова Анна Анатоліївна – народний депутат України, керівник Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

Мовчан Олексій Васильович - народний депутат України, член Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

 Маріковський Олександр Валерійович - народний депутат України, член Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

 

6. Про візит в Україну делегації британських парламентарів у період з 8 травня 2023 року.

Огризко Ростислав Володимирович – Директор Першого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України.

Фесько Едуард Миколайович – Радник-посланник Посольства України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії.

 

7. Про візит в Україну делегації Комітету у закордонних справах Риксдагу Швеції.

 

8. Про візит в Україну делегації Комітету з питань оборони Риксдагу Швеції.

 

9. Про візит в Україну парламентської групи  Австрії зі співробітництва з Україною на чолі з її головою Г.Брандштеттером у період червень-липень 2023 року.

Огризко Ростислав Володимирович – Директор Першого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України.

Химинець Василь Васильович – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Австрія.

 

10. Про запрошення та організацію візиту в Україну делегації Сенату Республіки Польща.

 

11. Про підтримку кандидатури Джемаля Озтюрка на посаду заступника Генерального секретаря ПАЧЕС на голосуванні, яке відбудеться під час 61-ї пленарної сесії ПАЧЕС, яка проходитиме 4 і 5 травня 2023 року (лист Спікера Великих національних зборів Туреччини проф. д-ра Мустафи Шентопа)

Недільський Роман Богданович – Генеральний консул в Стамбулі, Представник України в ОЧЕС.

Шалопут Олена Олександрівна – заступник директора Департаменту – начальник відділу Центральної Європи Другого територіального департаменту МЗС України.

Мовчан Богдан Павлович – заступник начальника Управління закордонного українства та гуманітарного співробітництва - начальник відділу гуманітарного співробітництва МЗС України.

Демич Валерій Леонідович – перший секретар відділу Центральної Європи Другого територіального департаменту.

 

12. Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Еквадор.

 

13. Про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою  Сенегал

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету враховуючи наступні пропозиції до нього:

1)      члена Комітету Б.Яременка щодо розгляду пункту 11 порядку денного Комітету одразу після пункту 5 порядку денного Комітету;   

2)      включити до порядку денного Комітету питання про внесення змін до складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.           СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про гарантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення (р. № 0196, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Матюх Т.В., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про гарантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону «Про приєднання України до Мінаматської конвенції про ртуть» (р. № 0199, ПУ);

Виступили: Мережко О.О., Василенко С.Г., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про приєднання України до Мінаматської конвенції про ртуть» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

 

3.           СЛУХАЛИ: Про проект Закону «Про ратифікацію Конвенції держав - членів Організації за демократію та економічний розвиток - ГУАМ про взаємне надання допомоги з консульських питань» (р. № 0200, ПУ)

Виступили: Мережко О.О., Горяйнов Р.В., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про ратифікацію Конвенції держав - членів Організації за демократію та економічний розвиток - ГУАМ про взаємне надання допомоги з консульських питань» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

 

4.           СЛУХАЛИ: Про участь парламентської делегації Верховної Ради України у 30-ій Генеральній Асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ'я (МАП), яке відбудеться у м. Халкідіки (Греція) у період з 29 червня по 3 липня 2023 року (за результатами експертного обговорення);.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В., Геращенко І.В., Немиря Г.М., Іонова М.М., Богданова В.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) За результатами експертного обговорення на тему «Релігійна дипломатія в рамках участі Верховної Ради України в заходах Міжпарламентської Асамблеї Православ’я» та з огляду на той факт, що керівні органи МАП очолюють громадяни держави-агресора щодо яких запроваджені національні санкції, а також санкції ЄС та інших держав, вважати участь представників Верховної Ради України у засіданні Генеральної Асамблеї недоцільною;

2)           Рекомендувати Верховній Раді України схвалити Звернення Верховної Ради України до держав-членів МАП щодо неприйнятності участі російської федерації у роботі ГА МАП та необхідності врахування МАП ситуації із вчиненням російською федерацією злочинів, спрямованих проти релігійних громад на території України», яке буде підготовлене та внесене на розгляд Верховної Ради України членами Комітету;

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2;

 

3)           створити робочу групу у складі представників Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики і депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України з метою визначення оптимальної форми представлення інтересів України в рамках МАП, проведення консультацій з уповноваженими органами Грецької Республіки щодо недопущення підсанкційних осіб рф на територію цієї держави, проведення консультацій з делегаціями держав-членів МАП та Генеральним секретарем МАП щодо необхідності реформування МАП, а також для поширення серед делегацій-учасниць МАП інформації щодо вчинених російською федерацією злочинів, спрямованих проти релігійних громад на території України, передусім, на тимчасово окупованих територіях України.

4)           Про прийняті рішення інформувати Голову Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утримався» - 0.

«не голосував»-3.

 

 

5.           СЛУХАЛИ: Про перенесення головування України в засіданні Генеральної Асамблеї ПА Організації Чорноморського економічного співробітництва;

Виступили: Мережко О.О., Пуртова А.А., Мовчан О.В., Маріковський  О.В. Руденко О.С., Яременко  Б.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати керівнику Постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЕС А. Пуртовій прийняти головування України в ПАЧЕС;

2) Підтримати доцільність проведення 62-ї Генеральної асамблеї ПАЧЕС в Україні та рекомендувати керівнику Постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЕС А. Пуртовій узгодити з Міжнародним секретаріатом ПАЧЕС питання щодо можливості проведення заходу у гібридному форматі із можливістю використання систем відеоконференцзв?язку, таж, враховуючи додаткове фінансове навантаження, провести консультації з державами та організаціями – спостерігачами в Асамблеї щодо можливостей фінансового забезпечення проведення заходу в Україні.

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

 

6.           СЛУХАЛИ: Про підтримку кандидатури Джемаля Озтюрка на посаду заступника Генерального секретаря ПАЧЕС на голосуванні, яке відбудеться під час 61-ї пленарної сесії ПАЧЕС, яка проходитиме 4 і 5 травня 2023 року (лист Спікера Великих національних зборів Туреччини проф. д-ра Мустафи Шентопа).

Виступили: Мережко О.О., Пуртова А.А., Недільський Р.Б.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати членам Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва підтримати кандидатуру Джемаля Озтюрка під час відповідного голосування, яке відбудеться в ході 61-ї пленарної сесії ПАЧЕС

Результати голосування:

 «за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

 

7-11.   СЛУХАЛИ: Про візит в Україну делегації британських парламентарів у період з 8 травня 2023 року.

 Про візит в Україну делегації Комітету у закордонних справах Риксдагу Швеції.

Про візит в Україну делегації Комітету з питань оборони Риксдагу Швеції.

Про візит в Україну парламентської групи Австрії зі співробітництва з Україною на чолі з її головою Г.Брандштеттером у період червень-липень 2023 року

Про запрошення та організацію візиту в Україну делегації Сенату Республіки Польща.

Виступили: Мережко О.О., Огризко Р.В., Фесько Е.М., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати доцільність здійснення зазначених візитів у запропонованих у листах форматах та рекомендувати направити запрошення від імені Голови ВРУ відвідати Україну вказаним делегаціям.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12. СЛУХАЛИ: Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Еквадор.

Виступили: Мережко О.О., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Обрати координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Еквадор голову підкомітету С.Юраша.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13              СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сенегал.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сенегал і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

14. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО.

            Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи подання депутатської фракції Верховної Ради України ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» затвердити членом Постійної делегації Верховної Ради України у ПА НАТО народного депутата України ГРИЩУКА Романа Павловича.

 

 

Голова Комітету                                                                                О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                 А.ШАРАСЬКІН

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку