Протокол №150

від 28.03.2023

 

 

 

 


В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: заступниця Голови Комітету Бардіна М.О.

 

Присутні: Мережко О.О., Немиря Г.М., Копиленко О.Л., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С., Шараськін А.А., Юраш С.А., Ясько Є.О Яременко Б.В.

 

 

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.Про проект Закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Сирійської Арабської Республіки про торговельне судноплавство (р.  № 0191, КМУ).

Юрченко Анна Станіславівна – заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань європейської інтеграції.

2. Про проект Закону про ратифікацію Рішення № 1/2022 Спільного Комітету, утвореного згідно з Угодою про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія, щодо заміни Протоколу В до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія та Рішення № 2/2022 Спільного Комітету, утвореного згідно з Угодою про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія, щодо заміни Протоколу С до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія про визначення поняття "походження товарів" та методів адміністративного співробітництва (р. № 0193, Президент України).

Качка Тарас Андрійович – заступник Міністра економіки України - Торговий представник України.

Жемойда Олександр Віталійович – директор Департаменту торговельних угод та розвитку експорту Мінекономіки України.

3. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, Міжпарламентської Асамблеї Асоціацій держав Південно-Східноі? Азіі?, національних парламентів держав світу щодо засудження злочинів проти довкілля, скоєних Російською Федерацією на території України, сприяння подоланню їх наслідків і відновленню екосистем України під час війни та у післявоєнний час, забезпечення компенсації шкоди довкіллю та втрати екосистемних послуг, а також створення глобальної платформи для оцінки збитків, завданих клімату та довкіллю унаслідок військових дій (р. № 8338, нду Овчинникова Юлія Юріївна та ін.).

Овчинникова Юлія Юріївна – народний депутат України.

Власенко Сергій Геннадійович - заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Сидяченко Вадим Григорович  – в.о. начальника відділу, радник Департаменту економічної дипломатії МЗС України.

4. Про організацію та проведення в Комітеті комітетських слухань протягом березня-квітня 2023 року на тему: "Робота українських консульських служб у період війни" (лист народних депутаток України І.Геращенко, М.Іонової).

5. Про надання сприяння в організації візиту в Україну парламентарів країн Балтії у червні 2023 року.

Крижанівський Володимир Петрович - народний депутат України І-го скликання, Надзвичайний і Повноважний Посол України.

6. Про зміну у керівному складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою.

7. Про утворення депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Гана та Республікою Парагвай.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступи: Бардіна М.О., Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.          СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Сирійської Арабської Республіки про торговельне судноплавство (р.  № 0191, КМУ).

Виступили: Бардіна М.О., Юрченко А.С.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Сирійської Арабської Республіки про торговельне судноплавство» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Рішення № 1/2022 Спільного Комітету, утвореного згідно з Угодою про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія, щодо заміни Протоколу В до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія та Рішення № 2/2022 Спільного Комітету, утвореного згідно з Угодою про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія, щодо заміни Протоколу С до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія про визначення поняття "походження товарів" та методів адміністративного співробітництва (р.  № 0193, Президент України).

Виступили: Бардіна М.О., Качка Т.А., Жемойда О.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про ратифікацію Рішення № 1/2022 Спільного Комітету, утвореного згідно з Угодою про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія, щодо заміни Протоколу В до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія та Рішення № 2/2022 Спільного Комітету, утвореного згідно з Угодою про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія, щодо заміни Протоколу С до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія про визначення поняття "походження товарів" та методів адміністративного співробітництва» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

 

3            СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, Міжпарламентської Асамблеї Асоціацій держав Південно-Східноі? Азіі?, національних парламентів держав світу щодо засудження злочинів проти довкілля, скоєних Російською Федерацією на території України, сприяння подоланню їх наслідків і відновленню екосистем України під час війни та у післявоєнний час, забезпечення компенсації шкоди довкіллю та втрати екосистемних послуг, а також створення глобальної платформи для оцінки збитків, завданих клімату та довкіллю унаслідок військових дій (р. № 8338, нду Овчинникова Юлія Юріївна та ін.).

Виступили: Бардіна М.О., Овчинникова Ю.Ю., Власенко С.Г., Немиря  Г.М., Василенко О.І., Руденко О.С., Сидяченко В.Г., Богданова В.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний проект Постанови Верховної Ради України за основу і в цілому із врахуванням техніко-юридичних правок та із запропонованими під час засідання Комітету змінами та доповненнями до проектів Постанови та Звернення, а саме:

1. У назві проекту Постанови і Звернення та далі по текстам після слів «Європейського Парламенту,» додати словосполучення «Міжпарламентського Союзу»;

2. Частину другу проекту Постанови викласти у новій редакції: «Доручити Голові Верховної Ради України забезпечити невідкладне направлення тексту Звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Міжпарламентського Союзу, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, Міжпарламентської Асамблеї Асоціацій держав Південно-Східної Азії, національних парламентів держав світу»;

3. У абзаці третьому тексту проекту Звернення цифру «2» замінити на цифри і знаки «2,4» та цифри «450» замінити на цифри «495»;

4. У абзаці одинадцятому тексту проекту Звернення цифру «10»
замінити на цифру «11»

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

4            СЛУХАЛИ: Про організацію та проведення в Комітеті комітетських слухань протягом березня-квітня 2023 року на тему: "Робота українських консульських служб у період війни" (лист народних депутаток України І. Геращенко, М. Іонової).

Виступили: Бардіна М.О., Геращенко І.В., Богданова В.О., Нестеренко  Л.О., Копиленко О.Л.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутаток України І.Геращенко та М.Іонової щодо проведення в Комітеті комітетських слухань протягом березня-квітня 2023 року на тему: "Робота українських консульських служб у період війни", запланувати їх проведення на 11 травня 2023 року о 14:00 та запросити до участі у заході представників Міністерства закордонних справ України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерства соціальної політики України, заступника Міністра закордонних справ України, який курує консульську ділянку роботи, керівника департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України, співробітників консульської служби закордонних дипломатичних установ України у Великій Британії, Іспанії, Італії, Канаді, Німеччині, Польщі, Португалії, Румунії, США, Угорщини, Фінляндії, Чехії, а також керівників депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з зазначеними вище країнами.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утримався» - 3.

 

5. СЛУХАЛИ: Про надання сприяння в організації візиту в Україну парламентарів країн Балтії у червні 2023 року.

Виступили: Бардіна М.О., Крижанівський В.П. С., Копиленко  О.Л.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту в Україну парламентарів країн Балтії у червні 2023 року у запропонованому в листі форматі та рекомендували керівництву Верховної Ради України та Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва зустрітися із згаданою делегацією, а також фінансувати проживання шести членів делегації.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

«не голосував»-2.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про зміну у керівному складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою.

Виступили: Бардіна М.О., Терещенко В.Б.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати запропоновану зміну у кревному складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити співголовою депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ" Чийгоза Ахтема Зейтуллайовича замість народного депутата України Умєрова Рустема Енверовича, який склав свої депутатські повноваження, на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської групи від 1 березня 2023 року.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-4

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Гана та Республікою Парагвай.

Виступили: Бардіна М.О., Терещенко В.Б., Ясько Є.О.  

 

УХВАЛИЛИ: підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Гана та Республікою Парагвай  і рекомендувати  Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-5.

 

 

 

 

Заступниця Голови Комітету                                         М.БАРДІНА

 

 

Секретар Комітету                                                         А.ШАРАСЬКІН

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку