Протокол №149

від 20.03.2023

 

В режимі відеоконференції о 10:00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О, Копиленко О.Л., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В.

 

Відсутні: Ясько Є.О. (відрядження) 

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про проект Закону про вихід з Угоди про державну соціальну допомогу членам сімей військовослужбовців, загиблих в Афганістані та інших державах, в яких велися бойові дії (р. № 0190, КМУ)

Пророк Ганна Василівна  – заступника Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції.

Кудін Валентина Анатоліївна – Генеральний директор Директорату розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення.

2.           Про проект Закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні (р. № 0192, КМУ)

Драп'ятий Богдан Євгенович – заступник Міністра внутрішніх справ України.

Горбась Денис Володимирович –директор Департаменту юридичного забезпечення МВС України.

 

3. Про проект Закону про вихід України з Протоколу про затвердження Положення про порядок організації і проведення спільних антитерористичних заходів на територіях держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав (р.  № 0194, Президент України).

Козаченко Олександр Олександрович – начальник юридичного підрозділу штабу Антитерористичного центр при СБУ.

Хітарчук Юрій Володимирович – начальник служби Управління правового забезпечення Служби безпеки України.

Пінчук Дмитро Володимирович – старший консультант з юридичних питань Першого відділу Першої служби УБЗ CБУ.

 

4.           Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів усіх іноземних держав, Європейського парламенту та Міжнародного агентства з атомної енергії щодо накладення санкцій на російську державну корпорацію з атомної енергії «Росатом» та запровадження заходів для зменшення співпраці з Російською Федерацією в сфері ядерної енергетики (р.  №  9060, Совсун Інна Романівна та ін.).

Совсун Інна Романівна – народна депутатка України.

Точицький Микола Станіславович – заступник Міністра закордонних справ України.

Демченков Ярослав Сергійович – заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції.

Сирота Олена Петрівна – Департамент міжнародної безпеки МЗС України.

 

5. Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України про необхідність забезпечення відповідальності осіб, винних у вчиненні найтяжчих злочинів за міжнародним правом на території України (р. № 9122, Стефанчук Руслан Олексійович та ін.).

6. Про візит в Україну членів Робочої групи з міжпарламентських зв'язків  Азербайджан-Україна Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки.

7. Про організацію візиту делегації ВРУ до Республіки Польща у період з 29 березня по 4 квітня 2023 року з метою проведення зустрічей з парламентарями Сенату.

Циба Тетяна Вікторівна – народний депутат України.

8. Про організацію візиту в Україну делегації Комісії у закордонних справах Палати депутатів Італійської Республіки у період травень-червень 2023 року.

9. Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Малаві.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.           СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з Угоди про державну соціальну допомогу членам сімей військовослужбовців, загиблих в Афганістані та інших державах, в яких велися бойові дії (р. № 0190, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Пророк Г.В., Немиря Г.М., Кудін В.А.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про вихід з Угоди про державну соціальну допомогу членам сімей військовослужбовців, загиблих в Афганістані та інших державах, в яких велися бойові дії» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні (р. № 0192, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

 

3.           СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід України з Протоколу про затвердження Положення про порядок організації і проведення спільних антитерористичних заходів на територіях держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав (р. № 0194, Президент України).

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про вихід України з Протоколу про затвердження Положення про порядок організації і проведення спільних антитерористичних заходів на територіях держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

 

4.           СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів усіх іноземних держав, Європейського парламенту та Міжнародного агентства з атомної енергії щодо накладення санкцій на російську державну корпорацію з атомної енергії «Росатом» та запровадження заходів для зменшення співпраці з Російською Федерацією в сфері ядерної енергетики (р.  №  9060, Совсун Інна Романівна та ін.).

Виступили: Мережко О.О., Точицький М.С., Демченков Я.С., Копиленко  О.Л., Бардіна М.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи пропозиції МЗС України та Міненерго України, рекомендувати Верховній Раді України включити згаданий проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та прийняти його за основу і в цілому із врахуванням техніко-юридичних правок та із запропонованими Комітетом змінами і доповненнями до назв і текстів проектів Постанови та Звернення.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

 

5.           СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України про необхідність забезпечення відповідальності осіб, винних у вчиненні найтяжчих злочинів за міжнародним правом на території України (р. № 9122, Стефанчук Руслан Олексійович та ін.).

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Яременко Б.В., Василенко  О.І.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України включити проект згаданої Постанови до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та прийняти його за основу та в цілому і схвалити Заяву з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 1;

«утримався» - 0.

«не голосував»-1.

 

 

6.           СЛУХАЛИ: Про візит в Україну членів Робочої групи з міжпарламентських зв'язків Азербайджан-Україна Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О., Копиленко О.Л., Яременко  Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту в Україну членів Робочої групи з міжпарламентських зв'язків Азербайджан-Україна Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки без залучення коштів Верховної Ради України та рекомендувати Голові Верховної Ради України запросити членів згаданої Робочої групи на чолі з Руфатом Гулієвим відвідати Україну.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

 

7.           СЛУХАЛИ: Про організацію візиту делегації ВРУ до Республіки Польща у період з 29 березня по 4 квітня 2023 року з метою проведення зустрічей з парламентарями Сенату.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О., Циба Т.В. Яременко Б.В.

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту делегації ВРУ до Республіки Польща у період з 29 березня по 4 квітня 2023 року з метою проведення зустрічей з парламентарями Сенату у запропонованому у листі складі та форматі з рекомендацією сформувати делегацію з ширшим політичним представництвом.

Результати голосування:

 «за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

 

8.           СЛУХАЛИ: Про організацію візиту в Україну делегації Комісії у закордонних справах Палати депутатів Італійської Республіки у період травень-червень 2023 року.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримали доцільність організації зазначеного візиту і зустрічей з представниками Верховної Ради України та органів державної влади та рекомендувати Голові Верховної Ради України надіслати Голові Палати депутатів Парламенту Італійської Республіки запрошення для делегації Комітету у закордонних справах відвідати Україну.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

«не голосував»-2.

 

 

9.           СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Малаві.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Малаві і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

Додаток: згадане до 4 питання, на 5 арк.

 

 

Голова Комітету                                                                                О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                 А.ШАРАСЬКІН

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку