Протокол№112

від 14.08.2022

місто Суми о 15:00

 

Виїзного засідання

Комітету з питань зовнішньої політики

та міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко  О.С., Хоменко О.В., Шараськін  А.А., Яременко Б.В.

 

Відсутні: Бобровська С.А., Немиря Г.М., Льовочкіна  Ю.В.,

Юраш С.А., Ясько Є.О.

 

 

Порядок денний та запрошені на виїзному засіданні Комітету:

 

Вступне слово керівника Сумської обласної військової адміністрації Дмитра Олексійовича Живицького.

 

Доповідь генерал-майора Нестеренко Олександр Володимирович, командир тактичного угруповання «Суми» «Про стан безпеки в смузі відповідальності ОТУ «Суми».

 

1. Про стан виявлення та розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочинів геноциду на територіях, які перебували під окупацією.

 

Доповідають:

Чиж Сергій Анатолійович, начальник Головного управління національної поліції в Сумській області,

Деревяга Юрій Олексійович, начальник управління інформаційно-аналітичного забезпечення та організації оцінки та фіксування доказів у кримінальних провадженнях, пов’язаних зі збройним конфліктом та агресією рф проти України Головного слідчого управління Національної поліції України,

Тубелець Олексій Леонідович, керівник Сумської обласної прокуратури,

Федоров Едуард Володимирович, начальник Управління Служби безпеки України в Сумській області,

Координує: О.Хоменко – народний депутат України, голова підкомітету з питань зовнішньоекономічних зв'язків та ефективного використання міжнародної допомоги.

 

2. Про плани і перспективи відбудови постраждалих в наслідок збройної агресії російської федерації регіонів України. Залучення міжнародних партнерів, коштів міжнародної технічної допомоги.

Доповідають:

Савченко Тарас Григорович, перший заступник керівника Сумської обласної військової адміністрації,

Клименчуков Олег Володимирович, заступник керівника Сумської обласної військової адміністрації,

Бойко Олена Анатоліївна, заступник керівника Сумської обласної військової адміністрації.

Координує: М.Ананченко – народний депутат України, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби.

 

3. Профілактика та протидія випадків домашнього насильства обумовленого пост-травматичними розладами на територіях, які перебували під окупацією в контексті ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання насильства щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція).

Доповідають:

Чиж Сергій Анатолійович, начальник Головного управління національної поліції в Сумській області,

Тубелець Олексій Леонідович, керівник Сумської обласної прокуратури,

Мусіяка Людмила Петрівна, директор Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації,

Каліновський Юрій Васильович, начальник служби у справах дітей Сумської обласної державної адміністрації.

Координує: М.Бардіна – заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань дотримання Україною міжнародних зобов’язань у сфері захисту прав людини та гендерної політики.

 

4. Сумщина в період окупації.

Доповідає Лях Олег Валерійович, військовий-доброволець.

Координує: М.Ананченко – народний депутат України, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби.

 

5. Про проект Постанови ВРУ «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Союзу, Європейської Ради, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, парламентів та урядів держав-членів Міжнародного агентства з атомної енергії щодо засудження акту ядерного тероризму, який здійснює держава-агресор на Запорізькій атомній електростанції у місті Енергодар Запорізької області» (р.№7667, О.Василевська-Смаглюк,, О.Бакумов  та ін.).

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Ананченко М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про стан виявлення та розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочинів геноциду на територіях, які перебували під окупацією.

У своїй доповіді начальник Головного управління національної поліції в Сумській області Чиж Сергій Анатолійович повідомив членам Комітету про стан розслідування та притягнення до відповідальності осіб винних у скоєнні злочину посягання на територіальну цілісність в області, кількість вручених підозр та розпочатих проваджень, пошуку осіб зниклих безвісті та вилучення зброї в Сумській області.

Деревяга Юрій Олексійович, начальник управління інформаційно-аналітичного забезпечення та організації оцінки та фіксування доказів у кримінальних провадженнях, пов’язаних зі збройним конфліктом та агресією рф проти України Головного слідчого управління Національної поліції України доповів про розслідування справ злочинів проти людяності взаємодії слідчих підрозділів Національної поліції України з прокуратурою та роботу слідчо-оперативних груп.

Тубелець Олексій Леонідович, керівник Сумської обласної прокуратури доповів про стан розслідування справ щодо воєнних злочинів, проваджень у відношенні зрадників та передачі справ до суду.

У своїй доповіді Федоров Едуард Володимирович, начальник Управління Служби безпеки України в Сумській області поінформував щодо розслідування та оформлення справ регіонального управління в межах компетенції та про взаємодію із слідчими з інших відомств та прокуратурою.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України О.Мережко, М.Іонова, І.Геращенко, М.Ананченко, Б.Яременко.

 

УХВАЛИЛИ:  Взяти інформацію до відома.

 

2. СЛУХАЛИ: Про плани і перспективи відбудови постраждалих в наслідок збройної агресії російської федерації регіонів України. Залучення міжнародних партнерів, коштів міжнародної технічної допомоги.

У своїй доповіді Савченко Тарас Григорович, перший заступник керівника Сумської обласної військової адміністрації поінформував народних депутатів України про відбудову області, зокрема про 77 проектів розрахованих на три роки, розвиток машинобудівної галузі та роботу із імпортозаміщення.

Клименчуков Олег Володимирович, заступник керівника Сумської обласної військової адміністрації виступив з інформацією про роботу з Європейським інвестиційним банком, проблемні питання відбудови у прикордонній смузі та Охтирської ТЕЦ.

Бойко Олена Анатоліївна, заступник керівника Сумської обласної військової адміністрації доповіла про руйнування, яких зазнали освітні заклади та закладу культури та їх відновлення.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України О.Мережко, М.Іонова, І.Геращенко, М.Ананченко, Б.Яременко.

 

УХВАЛИЛИ:  Взяти інформацію до відома

 

3. СЛУХАЛИ: Про профілактику та протидію випадків домашнього насильства, обумовленого пост-травматичними розладами на територіях, які перебували під окупацією в контексті ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання насильства щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція).

Перед членами Комітету виступили Чиж Сергій Анатолійович, начальник Головного управління національної поліції в Сумській області та Тубелець Олексій Леонідович, керівник Сумської обласної прокуратури з доповідями про відкриті провадження, стан розгляду справ судами за домашнє насильство та профілактичну роботу з проблемними сім’ями. Також, перед членами Комітету виступила Мусіяка Людмила Петрівна, директор Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації, яка доповіла про надання допомоги постраждалим від домашнього насильства та розвиток в області системи підтримки психоемоційного розвантаження. 

В обговоренні взяли участь народні депутати України О.Мережко, М.Іонова, І.Геращенко, М.Бардіна.

 

УХВАЛИЛИ:  Взяти інформацію до відома.

 

4. СЛУХАЛИ: Сумщина в період окупації.

 

Лях Олег Валерійович, військовий-доброволець, поінформував членів Комітету про спротив громади Сумської області під час окупації окремих районів області.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України О.Мережко, М.Ананченко, І.Геращенко.

 

УХВАЛИЛИ:  Взяти інформацію до відома.

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови ВРУ «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Союзу, Європейської Ради, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, парламентів та урядів держав-членів Міжнародного агентства з атомної енергії щодо засудження акту ядерного тероризму, який здійснює держава-агресор на Запорізькій атомній електростанції у місті Енергодар Запорізької області» (р.№7667, О.Василевська-Смаглюк, О.Бакумов  та ін.).

Виступили: Мережко О.О.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України О.Мережко, М.Іонова, І.Геращенко.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Союзу, Європейської Ради, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, парламентів та урядів держав-членів Міжнародного агентства з атомної енергії щодо засудження акту ядерного тероризму, який здійснює держава-агресор на Запорізькій атомній електростанції у місті Енергодар Запорізької області» (реєстр.№7667) до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України ІХ скликання, прийняти її за основу та в цілому і схвалити Звернення Верховної Ради України з урахуванням зауважень та пропозицій Комітету в редакції що додається, а також внести відповідні зміни до назви та тексту Постанови.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                             С.БОБРОВСЬКА

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку