Протокол №69

від 03.11.2021

 

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бобровська С.А.,

Геращенко І.В., Іонова М.М., Немиря Г.М., Хоменко О.В.,

Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В.,

 

ВідсутніБардіна М.О. (лікарняний), Льовочкіна Ю.В.,

Руденко О.С. (лікарняний), Ясько Є.О.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про проект Закону про вихід з деяких міжнародних договорів України, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав (реєстр.№0101, КМУ).

Манцуров Дмитро Ігорович – начальник Управління міжнародного співробітництва Міністерства фінансів України.

 

2.               Про проект Закону про ратифікацію Нагойського протоколу про доступ до генетичних ресурсів та справедливий і рівноправний розподіл вигід від їхнього використання до Конвенції про біологічне різноманіття (реєстр.№0125, ПУ).

Домашлінець Володимир Григорович – начальник відділу охорони тваринного світу Управління  охорони біорізноманіття Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. 

3.               Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

-                    про лист н.д. України, Голови Комітету з питань антикорупційної політики А.Радіної щодо її участі у 9-й конференції держав учасниць Конвенції ООН проти корупції, яка відбудеться м.Шарм-ель-Шейх (Єгипет) у період з 13 по 17 грудня 2021 року.

-                    про візит до України делегації Національної Ради Словацької Республіки (НРСР) на чолі з Головою НРСР Б.Коллара (лист н.д., керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Словацькою Республікою А.Костюха).

-                    про участь українських парламентарів у черговому засіданні Міжнародного парламентського форуму з питань розвідки і безпеки, який відбудеться в м.Вашингтон (США) 6 грудня 2021 року (лист Посла України у США О.Маркарової).

Прокопчук Ігор Васильович - директор Третього територіального Департаменту Міністерства закордонних справ України.

-                    про участь українських парламентарів у Форумі політичних лідерок у м.Рейк’явік (Ісландія)  у період з 8 по 10 листопада 2021року (лист н.д.України Л.Забуранної).

-                    про утворення депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

 

4.               Про проведення міжкомітетських слухань з питань захисту прав людини громадян Республіки Білорусь, які шукають захист на території України, та реагування на незаконні дії самопроголошеного Президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка (лист Голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Д.Лубінця).

 

5. Різне.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та підтримати пропозицію Голови Комітету О.Мережко щодо внесення до порядку денного засідання Комітету питання про проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Конференції ООН зі зміни клімату, яка включатиме проведення 26-ї сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, 16-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Кіотського протоколу, та 3-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Паризької угоди, Генасамблеї ООН, ЄС, Ради Європи, парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, інших регіональних і міжнародних організацій, урядів та парламентів (реєстр.№6263, н.д.Бондаренко О. та ін).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з деяких міжнародних договорів України, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав (реєстр.№0101, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Манцуров Д.І., Немиря Г.М., Прокопчук І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Нагойського протоколу про доступ до генетичних ресурсів та справедливий і рівноправний розподіл вигід від їхнього використання до Конвенції про біологічне різноманіття (реєстр.№0125, ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Домашлінець В.Г., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про Проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Конференції ООН зі зміни клімату, яка включатиме проведення 26-ї сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, 16-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Кіотського протоколу, та 3-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Паризької угоди, Генасамблеї ООН, ЄС, Ради Європи, парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, інших регіональних і міжнародних організацій, урядів та парламентів (реєстр.№6263, н.д.Бондаренко О. та ін).

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Юхимець О.Ю.,

Геращенко І.В., Прокопчук І.В., Яременко Б.В., Бобровська С.А.,

Іонова М.М., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Заслухавши експертну думку Міністерства закордонних справ України та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеної вище Постанови в цілому та схвалити згадане Звернення Верховної Ради України, з урахуванням зауважень та пропозицій Комітету у редакції, що додається.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утримався» - 4.

 

 

4. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

 

4.1. СЛУХАЛИ: Про лист народного депутата України, Голови Комітету з питань антикорупційної політики А.Радіної щодо її участі у 9-й конференції держав учасниць Конвенції ООН проти корупції, яка відбудеться м.Шарм-ель-Шейх (Єгипет) у період з 13 по 17 грудня 2021 року.

Виступили: Мережко О.О.,  Нестеренко Л.О., Хоменко О.В.,

Яременко Б.В., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи важливість обміну досвідом щодо виконання міжнародних зобов’язань та імплементацію в національне законодавство сучасних підходів до боротьби з корупцією підтримати відрядження Голови Комітету з питань антикорупційної політики А.Радіної з метою участі у 9-ій сесії Конференції держав-учасниць Конвенції ООН проти корупції в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.2. СЛУХАЛИ: Про візит до України делегації Національної Ради Словацької Республіки (НРСР) на чолі з Головою НРСР Б.Коллара (лист н.д., керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Словацькою Республікою А.Костюха).

Виступили: Мережко О.О.,  Мосолов Ю.О., Яременко Б.В., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Беручи до уваги важливість поглиблення політичного діалогу з сусідніми державами, підтримати здійснення зазначеного вище візиту та рекомендувати Голові Верховної Ради України направити або поновити запрошення Голові Національної Ради Словацької Республіки Б.Коллару відвідати Україну з візитом.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.3. СЛУХАЛИ: Про участь українських парламентарів у черговому засіданні Міжнародного парламентського форуму з питань розвідки і безпеки, який відбудеться в м.Вашингтон (США) 6 грудня 2021 року (лист Посла України у США О.Маркарової).

Виступили: Мережко О.О.,  Прокопчук І.В., Яременко Б.В.,

Хоменко О.В., Шараськін А.А., Юраш С.А., Бобровська С.А.,

Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати участь українських парламентаріїв у зазначеному Міжнародному парламентському форумі, сформувавши делегацію у складі чотирьох представників таких комітетів Верховної Ради України:  з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва; з питань національної безпеки, оборони та розвідки; з питань цифрової трансформації; з питань фінансів, податкової та митної політики.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.4. СЛУХАЛИ: Про участь українських парламентарів у Форумі політичних лідерок у м.Рейк’явік (Ісландія)  у період з 8 по 10 листопада 2021року (лист н.д.України Л.Забуранної).

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В.,

Шараськін А.А.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи той факт, що згаданий вище захід слугуватиме майданчиком для обговорення актуальних та проблемних питань, зокрема, в сфері протидії будь-яким формам дискримінації щодо жінок, протидії домашньому насильству та боротьбі із цими явищами, а також матиме подальший вплив на законодавство та розробку політичного порядку денного, вважати участь представників парламенту України у зазначеному заході в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік доцільним та рекомендувати Голові Верховної Ради України  сформувати делегацію з представниць різних політичних фракцій у складі народних депутаток України С.Боброської, І.Геращенко та Л.Забуранної.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про проведення міжкомітетських слухань з питань захисту прав людини громадян Республіки Білорусь, які шукають захист на території України, та реагування на незаконні дії самопроголошеного Президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка (лист Голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Д.Лубінця).

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію Голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Д.Лубінця щодо проведення міжкомітетських слухань з питань захисту прав людини громадян Республіки Білорусь, які шукають захист на території України, та реагування на дії самопроголошеного режиму Олександра Лукашенко.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. Про утворення депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

Зазначене вище питання не було розглянуто у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

Голова Комітету                                                                  О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                          С.БОБРОВСЬКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проєкт

 

ПОСТАНОВА

Верховної Ради України

Про звернення Верховної Ради України до

Конференції Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату, яка включатиме проведення 26-ї сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату, 16-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Кіотського протоколу, та 3-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Паризької угоди, Генеральної Асамблеї ООН, Європейського Союзу, Ради Європи, парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, інших регіональних і міжнародних організацій, урядів та парламентів іноземних держав, на підтримку глобальних цілей з питань зміни клімату

 

Верховна Рада України постановляє:

1. Схвалити звернення Верховної Ради України до Конференції Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату, яка включатиме проведення 26-ї сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату, 16-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Кіотського протоколу, та 3-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Паризької угоди, Генеральної Асамблеї ООН, Європейського Союзу, Ради Європи, парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, інших регіональних і міжнародних організацій, урядів та парламентів іноземних держав, на підтримку глобальних цілей з питань зміни клімату.

 

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

забезпечити підготовку плану заходів з реалізації оновленого національно-визначеного внеску до Паризької угоди,

розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону України «Про стратегію низьковуглецевого розвитку України на період до 2050 року»,

затвердити Державну стратегію управління лісами України до 2035 року,

розробити Концепцію залучення фінансових ресурсів для реалізації оновленого національно-визначеного внеску до Паризької угоди.

 

3. Доручити Голові Верховної Ради України направити текст Звернення до Конференції Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату, яка включатиме проведення 26-ї сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату, 16-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Кіотського протоколу, та 3-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Паризької угоди, Генеральної Асамблеї ООН, Європейського Союзу, Ради Європи, парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, інших регіональних і міжнародних організацій, урядів та парламентів іноземних держав, на підтримку глобальних цілей з питань зміни клімату.

 

4. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

 

Голова

Верховної Ради України                                                                   Р. Стефанчук

Додаток

до проєкту Постанови Верховної Ради України

ЗВЕРНЕННЯ

Верховної Ради України

до Конференції Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату, яка включатиме проведення 26-ї сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату, 16-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Кіотського протоколу, та 3-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Паризької угоди, Генеральної Асамблеї ООН, Європейського Союзу, Ради Європи, парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, інших регіональних і міжнародних організацій, урядів та парламентів іноземних держав, на підтримку глобальних цілей з питань зміни клімату

 

Визнаючи глобальний антропогенний вплив на зміну клімату та необхідність невідкладного ефективного реагування на загрози, що викликані зміною клімату, та необхідність адаптації до наслідків зміни клімату,

керуючись принципом спільної, але диференційованої відповідальності держав,

відмічаючи, що 30 липня 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений національно-визначений внесок до Паризької угоди, який ставить за мету скоротити викиди парникових газів до 2030 року до рівня 35% порівняно з 1990 роком та досягнення вуглецевої нейтральності не пізніше 2060 року,

проголошуючи            незворотній та поступовий перехід України до низьковуглецевого розвитку,

з метою досягнення Цілей сталого розвитку та Порядку денного у сфері сталого розвитку до 2030 року,

з метою досягнення цілей Паризької угоди, а саме стримати зростання середньої глобальної температури на рівні значно нижче 2°C та докладати зусиль щодо її обмеження до 1,5°C, пам’ятаючи, що, згідно з науковими даними, необхідно і надалі нарощувати зусилля аби спільно утримати 1,5°C у межах досяжності, що дозволить запобігти найгіршим наслідкам зміни клімату, особливо для найбільш уразливих країн,

 

Верховна Рада України

звертається до Конференції Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату, яка включатиме проведення 26-ї сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату, 16-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Кіотського протоколу, та 3-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Паризької угоди, Генеральної Асамблеї ООН, Європейського Союзу, Ради Європи, парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, інших регіональних і міжнародних організацій, урядів та парламентів іноземних держав, та

заявляє про підтримку глобальних цілей з питань зміни клімату, спрямованих на те, щоб до 2030 року зробити чисті технології та рішення сталого розвитку найбільш доступними, недорогими та привабливими в кожному секторі, що викидає парникові гази,

наполягає на тому, щоб при підготовці офіційних документів, публікацій та звітів, у яких використовується статистична та інша інформація, надана Російською Федерацією, Сторони та Секретаріат Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату на постійній основі неухильно дотримувалися положень резолюцій Генеральної Асамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України», а також 73/263 від 16 грудня 2020 року «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна»,

привертає увагу міжнародної спільноти до триваючої збройної агресії Російської Федерації проти України, яка зокрема створює загрозливу екологічну ситуацію в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим і м.Севастополь та на тимчасово окупованих територіях Луганської і Донецької областей, блокуючи будь-які міжнародні моніторингові механізми та перешкоджаючи об’єктивній оцінці екологічного стану на вже понад сім років тимчасово окупованих Росією територіях,

закликає міжнародну спільноту приділити належну увагу і сприяти повноцінній реалізації та захисту екологічних прав мільйонів людей, які живуть в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим і м.Севастополь та на тимчасово окупованих територіях Луганської і Донецької областей, що стане можливим лише після припинення російської окупації і відновлення контролю України над цими територіями, а також не допустити, щоб поставки енергії стали додатковою зброєю в руках Російської Федерації, яка використовує їх як політичний важіль впливу і шантажу шляхом обмеження постачання газу до Європи, використанням енергоносіїв як зброї напередодні настання зимового сезону,

засвідчує намір якнайшвидшого створення та оновлення законодавства в частині запровадження ієрархії управління відходами та зменшення викидів парникових газів внаслідок скорочення обсягів захоронення відходів та рекультивації існуючих полігонів твердих побутових відходів та сміттєзвалищ, “зеленої” трансформації промисловості та переходу до системи інтегрованих дозволів на викиди, скиди забруднюючих речовин та утворення відходів, відповідно до найкращих доступних технологій з метою зменшення промислового забруднення та скороченню викидів парникових газів, впровадження національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів, впровадження системи енергозбереження та енергоефективності, скорочення обсягів споживання викопних видів палива, прискорення впровадження чистих технологій, реформування системи оподаткування викидів парникових газів, створення Українського кліматичного Фонду, реформування екологічного контролю, збільшення площі лісів, збереження самосійних лісів та природних степових та лучних екосистем, зупинення деградації земель задля збільшення поглинання парникових газів, збереження біорізноманіття та впорядкування діяльності на територіях Смарагдової мережі.

 

 

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку