КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ

ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

 

КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ

ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ ТА

МІЖПАРЛАМЕНТСЬКОГО СПІВРОБІТНИЦТВА

 

ПРОТОКОЛ СПІЛЬНОГО ЗАСІДАННЯ № 55

 

від 31 травня 2021 р.

вул. Грушевського, 18/2, кім.12

14.00

 

 

Головували:

Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу І.Климпуш-Цинцадзе,

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва О.Мережко.

 

Присутні:

члени Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу: Галайчук В.С., Мезенцева М.С., Волошин О.А., Наливайченко В.О., Вінтоняк В.О., Любота Д.В.

секретаріат Комітету: Бурячок Т.О., Фостик Б.В., Протасенко Л.В., Панаріна А.В., Ференс Б.В., Найденко А.В., Шевчук К.Г., Кузьменко К.В.

 

члени Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Бобровська С.А., Ананченко М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С., Хоменко О.В., Шараськін А.А., Юраш С.А., Ясько С.О.

секретаріат Комітету: Богданова В.О., Нестеренко Л.О., Мосолов Ю.О., Юдін Я.С., Терещенко Б.В., Попович М.П., Євменчикова І.В., Ященко М.С., Стасюк А.М.

 

 

Список запрошених осіб до участі у спільному засіданні Комітету:

 

Стефанішина Ольга Віталіївна - Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України ;

Кулеба Дмитро Іванович - Міністр закордонних справ України;

Жовква Ігор Іванович - заступник Керівника Офісу Президента України;

Левченко Сергій Михайлович - Начальник Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки України;

Таран Андрій Васильович - Міністр оборони України;

Кирилюк Руслан Віталійович - головний консультант Експертно-аналітичного відділу Департаменту інформаційно-аналітичної роботи та контролю Міністерства оборони України;

Алєксєєнко Андрій Вікторович - Перший заступник Голови Служби зовнішньої розвідки;

Петровський Юрій Олександрович - заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України з питань європейської інтеграції;

Генчев Олексій Валентинович - в.о. генерального директора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції;

Неліна Марина Григорівна - в.о. заступника генерального директора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції;

Чернєв Єгор Володимирович - Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО;

Пуртова Анна Анатоліївна - Керівник Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

І. Щодо поточного стану відносин України з ЄС, підготовки до саміту Україна-ЄС

  1. Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України О.СТЕФАНІШИНА, зокрема щодо результатів візиту 17-21 травня ц.р. до європейських інституцій та штаб-квартири НАТО
  2. Міністр закордонних справ України Д.КУЛЕБА
  3. Заступник Керівника Офісу Президента України І.ЖОВКВА
  4. Інші особи, відповідальні за напрям європейської інтеграції України

 

ІІ. Щодо поглиблення стратегічного партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору, підготовки до саміту НАТО

  1. Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України О.СТЕФАНІШИНА, зокрема щодо результатів візиту 17-21 травня ц.р. до європейських інституцій та штаб-квартири НАТО
  2. Міністр закордонних справ України Д.КУЛЕБА
  3. Заступник Керівника Офісу Президента України І.ЖОВКВА
  4. Начальник Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки України С.ЛЕВЧЕНКО
  5. Інші особи, відповідальні за напрям євроатлантичної інтеграції України

 

ІІІ. Щодо ситуації в Республіці Білорусь (закрита частина)

  1. Міністр закордонних справ України Д.КУЛЕБА
  2. Начальник Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки України С.ЛЕВЧЕНКО

 

IV. Інші питання

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного  спільного засідання комітетів з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та  з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

 

ВИСТУПИЛИ: Мережко О.О., Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний спільного засідання.

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - одностайно.

 

 

І-ІІ. СЛУХАЛИ: І.Климпуш-Цинцадзе щодо поточного стану відносин України з ЄС, підготовки до саміту Україна-ЄС, поглиблення стратегічного партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору, підготовки до саміту НАТО.

 

ВИСТУПИЛИ: І.Климпуш-Цинцадзе наголосила на важливості обговорення поточного стану відносин України з Європейським Союзом, питань підготовки до саміту Україна-ЄС, а також поглиблення стратегічного партнерства з Північноатлантичним альянсом.

Д.Кулеба нагадав про створення «Асоційованого тріо» для координації дій в контексті європейської інтеграції і зокрема в політиці сусідства, у "Східному партнерстві". Наголосив на необхідності структурованого процесу європейської інтеграції України для досягнення стратегічної мети України – членства в ЄС. Підкреслив необхідність діалогу з Альянсом щодо надання Україні ПДЧ.

Г.Немиря наголосив на важливості постійного діалогу парламенту з членами уряду, з представниками Офісу Президента щодо пріоритетів зовнішньої політики.

Д.Кулеба надав інформацію щодо причин, через які не було запрошено Україну на саміт НАТО та щодо дій України для отримання запрошення на цей саміт.

І.Климпуш-Цинцадзе наголосила на необхідності залучення народних депутатів України до таких процесів.

Також народні депутати України порушили питання необхідності якнайшвидшого призначення Глави Місії України при НАТО.

О.Стефанішина проінформувала членів комітетів щодо пріоритетних завдань у сфері європейської інтеграції, пропозицій, які готує уряд у контексті засідань на найвищому рівні. Це, зокрема, саміт Україна-ЄС та засідання Ради асоціації Україна-ЄС.

І. Жовква надав інформацію щодо постійного контакту Офісу Президента зі стороною ЄС в контексті протидії російській агресії, майбутнього саміту Україна-ЄС, спільного авіаційного простору, промислового безвізу; щодо підтримки Європейським Союзом питання необхідності деокупації Криму, запровадження конкретної платформи з метою обговорення зазначеного питання; щодо запровадження посиленої співпраці зі столицями держав-членів ЄС та ініціативи щодо укладення двосторонніх декларацій про європейську перспективу України.

А. Таран поінформував членів комітетів щодо причин відсутності військового представника в місії України при НАТО, а також щодо стану співробітництва Міністерства оборони України з інституціями та агенціями ЄС. А.Таран поінформував щодо ключових пріоритетів у сфері європейської інтеграції, зокрема, щодо розширення формату діалогу з ЄС за воєнно-політичними, військово-технічними та військовими напрямами, посилення практичного співробітництва з ЄС в рамках СПБО, залучення сил і засобів Збройних Сил України до міжнародних операцій з підтримання миру і безпеки під проводом ЄС та бойових тактичних груп ЄС, участі Міністерства оборони України в ініціативі ЄС "Східне партнерство", а також розвитку співпраці з Європейським оборонним агентством, залучення до проектів програми постійного структурованого співробітництва у сфері безпеки і оборони Permanent Structured Cooperation (PESCO).

Окрім цього, А. Таран поінформував щодо пріоритетів Міністерства оборони України в проектах PESCO, які становлять інтерес для подальшої участі, а саме створення механізму, платформи з обміну інформацією щодо кіберзагроз та реагування на інциденти в кіберпросторі.

І.Геращенко, А.Таран, І.Жовква, М.Мезенцева, М.Іонова у своїх виступах обговорили питання стратегії проведення "Кримської платформи».

І.Геращенко, А.Таран, Є.Ясько звернули увагу на блокування державного оборонного замовлення, переоснащення військових українськими видами техніки, а також на питання гендерної рівності в армії.

В. Наливайченко, І.Жовква, О.Стефанішина вузяли участь у обговоренні питання щодо процесу проведення кібердіалогів з Європейським Союзом.

М.Бардіна наголосила на важливості ухвалення законопроекту про запобігання та протидію проявам дискримінації за однаковою статтю та сексуальних домагань серед військовослужбовців, а також щодо розробки законопроекту про призначення жінок на добові наряди, зняття низки обмежень, які сьогодні існують у Збройних Силах, та рівня відповідальності за однакові правопорушення в армії, службові розслідування у випадках сексуальних домагань.

С.Бобровська звернула увагу на недостатню якість харчування військовослужбовців відповідно до стандартів НАТО.

Також під час обговорення вказаного питання виступили:

Г.Немиря щодо політики Європейського Союзу стосовно Росії в контексті подій, що трапилося в Білорусі;

І.Климпуш-Цинцадзе, М.Іонова щодо пріоритетів роботи Уряду з Європейським Союзом та стратегії України щодо протидії добудові чи введенню в дію "Північного потоку-2";

І.Климпуш-Цинцадзе, І.Жовква, М.Іонова щодо підписання декларацій стосовно підтримки євроінтеграційних прагнень України;

І.Климпуш-Цинцадзе, О.Стефанішина про механізм виконання рішення арбітражної групи щодо обмеження Україною експорту лісоматеріалів та процесу розробки відповідного проекту Закону про ринок деревини;

О.Стефанішина щодо рішення РНБО стосовно санкційного списку, а також щодо діалогу стосовно перспективи членства України у Європейському Союзі і в НАТО.

О.Стефанішина зазначила, що Європейський Союз має працювати над новими, посиленими механізмами санкційного тиску, які дійсно впливатимуть на те, що ціна російської агресії буде лише збільшуватись. Це і обмеження доступу до системи освіти, і готовність до введення санкцій щодо найближчого оточення Путіна, які дійсно сьогодні не введені.

О.Стефанішина наголосила на необхідності включення питань щодо ЄС і НАТО у діяльність груп дружби Україна-Франція, Україна-Німеччина, Україна-Великобританія, Україна-Італія, тобто тих країн, де український файл поки що не витримує конкуренції з російським інформаційним простором і російським впливом.

І.Жовква поінформував щодо результатів проведеного опитування у Німеччині, Франції, Італії і Польщі щодо ставлення громадян цих країн до питання вступу України в Європейський Союз.

А.Таран висловив прохання прискорити надання дозволу Міністерству оборони на використання коштів, призначених для виконання тих бюджетних програм, які спрямовані на будівництво або закупівлю квартир для військовослужбовців.

А.Таран поінформував також стосовно програм державного оборонного замовлення та харчування військовослужбовців за каталогом відповідно до стандартів НАТО.

І.Климпуш-Цинцадзе поцікавилась у присутніх членів Уряду про оновлення торгових параметрів Угоди про асоціацію, а також виконання Європейською комісією своїх зобов'язань стосовно оцінки проектів законів і підзаконних актів у сфері енергетики відповідно до 27 Додатку до Угоди про асоціацію.

О.Стефанішина поінформувала щодо унормування процедури виконання 27 Додатку в Регламенті Кабінету Міністрів України. Окрім цього, вона поінформувала про формат проведення цьогорічного саміту НАТО, а також щодо результатів візиту урядової делегації до європейських інституцій та штаб-квартири НАТО – зокрема, проведення перемовин щодо реалізації конкретних напрямків роботи України і НАТО у питаннях партнерства з розширеними можливостями.

О.Стефанішина зазначила, що найважливішим сигналом для України на сьогодні є політична єдність Альянсу щодо підтвердження рішення, прийнятого у 2008 році, а також підтвердження того, що Російська Федерація все ж таки не має голосу всередині Альянсу.

А. Таран зазначив, що вже було виконано 195 пріоритетних завдань і 332 заходи річної національної програми в частині, що стосується Міністерства оборони. Було запроваджено 246 стандартів НАТО шляхом розроблення 266 національних документів в рамках досягнення цілей партнерства.

Далі І.Климпуш-Цинцадзе наголосила на необхідності продовження спільного засідання в закритому режимі.

 

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

О.МЕРЕЖКО

 

 

Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу

І. КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ

 

Секретар Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

С.БОБРОВСЬКА

 

 

Секретар Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу

В.НАЛИВАЙЧЕНКО

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку