Протокол №32

від 02.09.2020

 

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

Присутні: Немиря Г.М.. Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Ананченко М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.,

Руденко О.С., Хоменко О.В., Юраш С.А.,

Яременко Б.В., Ясько Є.О.

 

Відсутні: Вакарчук С.І., Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про актуальну ситуацію в Республіці Білорусь: загрози та виклики для України (закритий режим).

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Кизим Ігор Юрійович – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Білорусь.

Баранецький Руслан Федорович – перший заступник Голови Служби безпеки України.

Кононенко Андрій Валерійович – директор Департаменту Служби зовнішньої розвідки України.

 

2.               Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів (реєстр.№0059,КМУ).

Форсюк Наталія Валеріївна – заступник Міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції.

Мальцева Тетяна Володимирівна -  заступник начальника Управління – начальник відділу міжнародного протоколу, забезпечення лібералізації візового режиму та реадмісії у галузі транспорту Управління міжнародного співробітництва та протоколу Міністерства інфраструктури України.

Блінда Катерина Борисівна – начальник Управління з питань взаємодії з органами влади Міністерства інфраструктури України.

Онищенко Катерина В’ячеславівна – головний спеціаліст відділу розвитку та регулювання ринку автомобільних перевезень  Директорату автомобільного та електричного міського транспорту Міністерства інфраструктури України.

 

3.               Про проект Закону про приєднання України до Міжамериканської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах та Факультативного протоколу до Міжамериканської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах (реєстр.№0058,ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

 

4.               Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Катар про внесення змін і доповнень до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Катар про повітряне сполучення (реєстр.№0061,КМУ).

Форсюк Наталія Валеріївна – заступник Міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції.

Мальцева Тетяна Володимирівна -  заступник начальника Управління – начальник відділу міжнародного протоколу, забезпечення лібералізації візового режиму та реадмісії у галузі транспорту Управління міжнародного співробітництва та протоколу.

 

5.               Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Статуту Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ (реєстр.№0062,ПУ).

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

 

6.               Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Азербайджанської Республіки про здійснення оплачуваних видів трудової діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ (реєстр.№0066,КМУ).

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

 

7.               Про листи Голови депутатської групи «Довіра» О.Кулініча та Співголови депутатської групи «Партія «За майбутнє» Т.Батенка щодо внесення змін до складу Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ.

 

8.               Про участь парламентської делегації ВРУ у роботі Генеральної Асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ’я у період з 17 по 21 вересня 2020 року.

 

9.               Різне.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Ясько Є.О., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Додати до порядку денного засідання Комітету  наступні питання:

-  про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про Акт свободи Білорусі" (реєстр.№3024а, н.д.Є.Ясько. А.Пушкаренко та ін.) (результати голосування: «за» - 10; «проти» - 0; «утрималось» - 1);

- про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь (реєстр.№3053а, н.д.О.Мережко, О.Хоменко та ін.) (результати голосування: одноголосно);

- про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо невизнання легітимності виборів президента Білорусі та неприпустимість насильства проти мирних протестуючих (реєстр.№3988, н.д.О.Гончаренко, С.Бобровська та ін.) (результати голосування: «за» - 7; «проти» - 0; «утрималось» - 4);

- про  проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо невизнання результатів виборів Президента Республіки Білорусь (реєстр.№3054а,  н.д.І.Совсун, С.Рахманін та ін.) (результати голосування: «за» - 7; «проти» - 0; «утрималось» - 4);

 

2) Підтримати пропозицію голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави  на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО Комітету М.Іонової про внесення до порядку денного засідання Комітету питання про лист народних депутатів України до  Голови ВРУ Д.Разумкова стосовно розробки проекту звернення ВРУ до міжнародних організацій та їх держав-членів щодо засудження останніх подій на сході України з боку Російської Федерації та неприйнятності наруги над українськими військовими.

Результати голосування: одноголосно.

 

3) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду  та зазначеними вище пропозиціями членів Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1-5. СЛУХАЛИ:

Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів (реєстр.№0059,КМУ).

Про проект Закону про приєднання України до Міжамериканської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах та Факультативного протоколу до Міжамериканської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах (реєстр.№0058,ПУ).

Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Катар про внесення змін і доповнень до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Катар про повітряне сполучення (реєстр.№0061,КМУ).

Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Статуту Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ (реєстр.№0062,ПУ).

Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Азербайджанської Республіки про здійснення оплачуваних видів трудової діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ (реєстр.№0066,КМУ).

Виступили:  Мережко О.О., Форсюк Н.В., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проекти зазначених вище законів України за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

6. Про актуальну ситуацію в Республіці Білорусь: загрози та виклики для України.

6.1. СЛУХАЛИ: Про розгляд зазначеного вище питання в закритому режимі.

Виступив: Мережко О.О.

УХВАЛИЛИ: Підтримати розгляд в закритому режимі питання  про актуальну ситуацію в Республіці Білорусь: загрози та виклики для України.

Результати голосування: одноголосно.

 

Розгляд питання в закритому режимі. 

 

 

7. СЛУХАЛИ:

- Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про Акт свободи Білорусі" (реєстр.№3024а, н.д.Є.Ясько. А.Пушкаренко та ін.);

- про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь (реєстр.№3053а, н.д.О.Мережко, О.Хоменко та ін.);

- про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо невизнання легітимності виборів президента Білорусі та неприпустимість насильства проти мирних протестуючих (реєстр.№3988, н.д.О.Гончаренко, С.Бобровська та ін.);

- про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо невизнання результатів виборів Президента Республіки Білорусь (реєстр.№3054а,  н.д.І.Совсун, С.Рахманін та ін.).

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.,

Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Взяти за основу  проект   Постанови ВРУ «Про Заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь» (реєстр.№3053а, н.д.О.Мережко, О.Хоменко та ін.).

2) Секретаріату Комітету доопрацювати вказаний  проект  Постанови, врахувавши положення  інших постанов, внесених на розгляд Верховної Ради України з цього питання, та розглянути його на наступному засіданні Комітету, яке відбудеться 3 вересня 2020 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

8. СЛУХАЛИ: Про участь парламентської делегації ВРУ у роботі Генеральної Асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ’я у період з 17 по 21 вересня 2020 року.

В ході обговорення зазначеного вище питання було повідомлено, що проведення заходу планується у форматі відео-конференції 17 вересня 2020 року та, за інформацією, наданою міжнародним секретаріатом МАП, поновлюючи участь Верховної Ради України у заходах Генеральної Асамблеї МАП пропонується сплатити щорічний членський внесок у розмірі 10 000 євро.

Члени Комітету не дійшли згоди з порушеного питання та Комітет не прийняв рішення щодо участі представників Верховної Ради України у згаданому вище заході у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

9. Про листи Голови депутатської групи «Довіра» О.Кулініча та Співголови депутатської групи «Партія «За майбутнє» Т.Батенка щодо внесення змін до складу Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ.

 

10. Про лист народних депутатів України до  Голови ВРУ Д.Разумкова стосовно розробки проекту звернення ВРУ до міжнародних організацій та їх держав-членів щодо засудження останніх подій на сході України з боку Російської Федерації та неприйнятності наруги над українськими військовими.

 

Розгляд зазначених вище питань (9-10) перенесено на наступне засідання Комітету.

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку