Протокол №25

від 01.06.2020

                              В режимі відеоконференції о 14:00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Ананченко М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М., Вакарчук С.І.,

Руденко О.С., Хоменко О.В., Яременко Б.В.,  Ясько Є.О., Юраш С.А.

 

Відсутні: Льовочкіна Ю.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про проведення у 2020 році весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору" (реєстр. № 3529).

Божок Єгор Валерійович – Заступник Міністра закордонних справ України.

 

2. Проект Постанови про перенесення Весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору (ПА НАТО) у травні 2020 року та Заяву Верховної Ради України щодо реалізації стратегічного курсу України на євроатлантичну інтеграцію (реєстр. № 3530).

Божок Єгор Валерійович – Заступник Міністра закордонних справ України.

3. Про міжпарламентську співпрацю у 2020 році:

 

-        про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Арабською Республікою Єгипет;

 

-        про зміни в керівному складі депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з США та Японією.

 

4. Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О.

 

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1-2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про проведення у 2020 році весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору".

Про проект Постанови про перенесення Весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору (ПА НАТО) у травні 2020 року та Заяву Верховної Ради України щодо реалізації стратегічного курсу України на євроатлантичну інтеграцію.

 

Виступили: Мережко О.О., Божок Є.В., Бобровська С.А., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Бардіна М.О., Немиря Г.М., Ясько Є.О., Хоменко О.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про проведення у 2020 році весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору» за основу та в цілому із пропозиціями Комітету, а саме:

 

1. Доповнити текст проекту Постанови новим пунктом 2 такого змісту «2.            Схвалити Заяву Верховної Ради України щодо реалізації стратегічного курсу України на євроатлантичну інтеграцію (додається).»

2. Доповнити проект Постанови текстом проекту Заяви Верховної Ради України «Щодо реалізації стратегічного курсу України на євроатлантичну інтеграцію» такого змісту.

 

«ЗАЯВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Щодо реалізації стратегічного курсу України на євроатлантичну інтеграцію

 

Підтверджуючи свою рішучість і надалі на законодавчому рівні та за допомогою наявних механізмів парламентського контролю й міжпарламентського співробітництва цілеспрямовано реалізовувати закріплений в Конституції України стратегічний курс на набуття нашою державою повноправного членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору,

виходячи з рішень глав держав та урядів НАТО, зафіксованих в Декларації Бухарестського саміту Альянсу від 3 квітня 2008 року про те, що Україна стане членом НАТО, а План дій щодо членства в НАТО (далі - ПДЧ) буде наступним кроком для нашої держави на її шляху до членства в Альянсі, та про те, що держави-члени НАТО підтримують подану Україною заявку на приєднання до ПДЧ,

беручи до уваги стабільно високу підтримку громадянами України курсу на набуття нашою державою членства в НАТО,

враховуючи водночас кризову ситуацію, що склалася в світі у зв’язку з пандемією СOVID-19, усвідомлюючи важливість і докладаючи максимум зусиль для захисту в сьогоднішніх складних умовах життя і здоров’я людей та підтримуючи відповідні зусилля світової спільноти, в тому числі НАТО, щодо боротьби з цією пандемією на євроатлантичному просторі та поза його межами,

 

Верховна Рада України:

 

З розумінням сприймає і підтримує рішення про відтермінування весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору (далі – Асамблея), що мала б відбутись у місті Києві у травні 2020 року.

Підтверджує готовність провести згадану сесію в столиці України місті Києві в інший узгоджений з Парламентською асамблею НАТО термін.

Наголошує на необхідності збереження, незважаючи на сьогоднішні складні умови, належної динаміки внутрішньодержавних перетворень з метою наближення України до стандартів, необхідних для набуття членства в НАТО та наголошує на прогресі, досягнутому у цьому зв’язку за останній рік, зокрема:

-           розмежуванні повноважень у керівництві Збройними Силами України між Міністром оборони України, Головнокомандувачем Збройних Сил України, Генеральним штабом Збройних Сил України, видами і окремими родами військ (відповідно до Закону України «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про національну безпеку України» щодо набрання чинності положеннями стосовно Головнокомандувача Збройних Сил України, Генерального штабу Збройних Сил України, видів і окремих родів військ (сил)» від 4 березня 2020 року № 522-IX),

-           запровадженні в Збройних Силах України нових військових звань офіцерського та сержантського (старшинського) складу за стандартами НАТО (відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби» від 17 жовтня 2019 року № 205-IX),

-           введенні у законодавство України таких нових термінів як стандарт НАТО; стандарт у сфері оборони держави-члена НАТО (відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо військових стандартів» від 6 червня 2019 року №2742-VIII),

-           переході на трирічне планування державного оборонного замовлення (відповідно до Рішення РНБО України від 18.02.2020, введеного в дію Указом Президента України від 27 лютого 2020 року № 59/2020),

-           завершенні огляду оборонно-промислового комплексу України,

-           виведенні на фінальний етап реформування системи оборонних закупівель, Служби безпеки України, сектору розвідки.

Закликає парламенти країн-членів Альянсу звернутися до керівників своїх зовнішньополітичних відомств з проханням прискорити розгляд заявки України на приєднання до ПДЧ згідно з повноваженнями, наданими їм главами держав та урядів на Бухарестському саміті НАТО, будучи переконаною, що Україна завершила підготовку до переходу на новий етап інтеграції в НАТО - ПДЧ.

Висловлює сподівання на позитивні зрушення в питанні надання Україні ПДЧ до проведення сесії Парламентської асамблеї НАТО у місті Києві.».

 

3. Пункт 2 проекту Постанови вважати пунктом 3 відповідно.

 

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утрималось» - 4.

 

3. Про міжпарламентську співпрацю у 2020 році.

 

3.1. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Арабською Республікою Єгипет.

 

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Арабською Республікою Єгипет та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.2. СЛУХАЛИ: Про зміни в керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків зі Сполученими Штатами Америки.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О., Геращенко І.В., Іонова М.М., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням заступниками керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Сполученими Штатами Америки народних депутатів України, членів депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Михайлюк Галину Олегівну та Сушка Павла Миколайовича на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської групи ВРУ від 6 березня 2020 року.

 

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 4.

 

 

3.3. СЛУХАЛИ: Про зміни в керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Японією.

Виступили: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням заступником співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією народного депутата України, члена депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Забуранну Лесю Валентинівну замість народного депутата України, члена депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Тищенка Миколи Миколайовича на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської групи ВРУ від 23 квітня 2020 року.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                  О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                        С.БОБРОВСЬКА

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку