Протокол №15

від 15.01.2020

 

                              м.Київ, Садова, 3-а, кімн.833

                                                                 о 15.00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головувала: Заступник Голови Комітету Бардіна М.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бобровська С.А., Ананченко М.О.,

Вакарчук С.І., Геращенко І.В., Іонова М.М., Льовочкіна Ю.В.,

Руденко О.С., Хоменко О.В., Юраш С.А., Яременко Б.В.

 

Відсутні: Ясько Є.О.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Про звернення н.д. С.Бобровської щодо внесення на розгляд ВРУ проекту Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо порушення Російською Федерацією Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу та використання Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу з метою створення тиску в умовах збройної агресії проти України (реєстр.№2510, н.д. С.Бобровська, М.Іонова та ін.).

 

2. Про роботу Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

Пуртова Анна Анатоліївна – Голова Постійної делегації ВРУ в ПАЧЕС.

Фурман Олександр Васильович – секретар Постійної делегації ВРУ в ПАЧЕС.

 

3. Про лист Голови депутатської групи «ДОВІРА» О.Кулініча щодо включення представника групи до складу Постійної делегації ВРУ в ПА РЄ.

 

4. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ на 2020 рік:

- про лист Голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики А.Красносільської щодо участі представників ВРУ в пленарних засіданнях Груп держав РЄ проти корупції (GRECO);

Красносільська Анастасія Олегівна – Голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики.

 

- про лист Голови Постійної делегації ВРУ в ПАЧЕС щодо проведення 55-го засідання Комітету ПАЧЕС з економічних, торговельних, технологічних та екологічних питань в м.Одеса у період з 30 вересня по 1 жовтня 2020 року;

- про лист Голови Комітету з питань цифрової трансформації М.Крячка щодо Плану міжнародних заходів на 2020 рік зазначеного Комітету;

Чернєв Єгор Володимирович  – заступник Голови Комітету з питань цифрової трансформації.

 

- про візит делегації депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Грузією до Грузії в 2020 році (лист співголів групи І.Климпуш-Цинцадзе та Л.Марченко);

- про візит до України у 2020 році делегації депутатської групи «Естонія - Україна» (лист керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою А.Пушкаренка);

- про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами. 

 

5. Про Орієнтовний план роботи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на третю сесію ВРУ дев’ятого скликання.

 

6. Про продовження роботи Комітету після закінчення чергової другої сесії ВРУ дев’ятого скликання (на період з 27 січня по 3 лютого 2020 року).

 

7. Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Б.Яременка про передачу повноважень щодо ведення засідання Комітету заступнику Голови Комітету М.Бардіній.

Виступив: Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію Б.Яременка щодо головування на засіданні Комітету заступника Голови Комітету М.Бардіної.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Бардіна М.О., Немиря Г.М., Яременко Б.В., Геращенко І.В.,

Богданова В.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про звернення н.д. С.Бобровської щодо внесення на розгляд ВРУ проекту Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо порушення Російською Федерацією Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу та використання Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу з метою створення тиску в умовах збройної агресії проти України.

Виступили: Яременко Б.В., Льовочкіна Ю.В., Нестеренко Л.О.,

Геращенко І.В., Бобровська С.А., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Внести проект Постанови Верховної Ради України «Про Заяву Верховної Ради України щодо порушення Російською Федерацією Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу та використання Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу з метою створення тиску в умовах збройної агресії проти України» на розгляд Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Постійної делегації ВРУ в ПАЧЕС Пуртової А.А.  про роботу Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

Виступили: Пуртова А.А., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Немиря Г.М.,

Фурман О.В., Бардіна М.О., Бобровська С.А., Вакарчук С.І.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати внесення змін до «Положення про Постійну делегацію Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Чорноморського економічного співробітництва», затвердженого Розпорядження Голови ВРУ від 1 серпня 2006 року (№573) у запропонованій членами  Постійної делегації редакції.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про лист Голови Постійної делегації ВРУ в ПАЧЕС щодо проведення 55-го засідання Комітету ПАЧЕС з економічних, торговельних, технологічних та екологічних питань в м.Одеса у період з 30 вересня по 1 жовтня 2020 року.

Виступили: Пуртова А.А., Бардіна М.О., Яременко Б.В., Геращенко І.В.,

Бобровська С.А., Льовочкіна Ю.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати проведення 55-го засідання Комітету ПАЧЕС з економічних, торговельних, технологічних та екологічних питань в м.Одеса в рамках Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2020 рік.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про лист Голови депутатської групи «ДОВІРА» О.Кулініча щодо включення представника групи до складу Постійної делегації ВРУ в ПА РЄ.

Виступили: Бардіна М.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Надіслати лист Голові депутатської групи «ДОВІРА» О.Кулінічу з повідомленням про те, що Комітетом  13 січня 2020 року було ухвалено рішення рекомендувати Голові Верховної Ради України направити вірчі грамоти в міжнародний секретаріат  Парламентської асамблеї Ради Європи з метою підтвердження повноважень Постійної делегації ВРУ у затвердженому Розпорядженням Голови ВРУ (№251 від 17 вересня 2019 року) складі.

Комітет не вбачає за можливе, з огляду на зазначене, внесення змін до вже сформованого персонального складу Постійної делегації ВРУ в ПА РЄ, повідомлення про підтвердження повноважень якого направлено до міжнародного секретаріату ПА РЄ відповідно до встановленої процедури.

Комітет рекомендує розглянути можливість участі членів депутатської групи «ДОВІРА» у міжпарламентській діяльності в іншому форматі, наприклад, на рівні депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про лист Голови Комітету з питань цифрової трансформації М.Крячка щодо Плану міжнародних заходів на 2020 рік зазначеного Комітету.

Виступили: Чернєв Є.В., Яременко Б.В., Хоменко О.В., Нестеренко Л.О.,

Немиря Г.М., Бобровська С.А., Геращенко І.В., Вакарчук С.І.,

Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: З метою підвищення ефективності планування міжнародної діяльності Верховної Ради України надіслати головам комітетів Верховної Ради України та керівникам (співголовам) депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами лист-роз’яснення щодо здійснення Верховною Радою України міжнародних обмінів та їх підготовку та організацію згідно нормативним та інструктивним положенням Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про лист Голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики А.Красносільської щодо участі представників ВРУ в пленарних засіданнях Груп держав РЄ проти корупції (GRECO).

Виступили: Бардіна М.О., Немиря Г.М., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Розгляд зазначеного вище питання перенести на наступне засідання Комітету після надання Комітетом ВРУ з питань антикорупційної політики інформації щодо можливого існування парламентського виміру Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO), формату участі парламентаріїв у пленарних засіданнях GRECO, зокрема кількості учасників від парламенту кожної з держав-членів та принципів формування національної делегації до чергового пленарного засідання GRECO.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ:  Про візит делегації депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Грузією до Грузії в 2020 році (лист співголів групи І.Климпуш-Цинцадзе та Л.Марченко).

Виступили: Бардіна М.О.,  Бобровська С.А., Яременко Б.В.,

Хоменко О.В., Льовочкіна Ю.В., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на  важливість розвитку міжпарламентського співробітництва між Україною та Грузією вважати доцільним візит українських парламентарів до Грузії в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2020 рік та згідно існуючих норм.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про візит до України у 2020 році делегації депутатської групи «Естонія - Україна» (лист керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою А.Пушкаренка).

Виступили: Бардіна М.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на  важливість розвитку двостороннього співробітництва та активізації міжпарламентського діалогу між парламентаріями обох країн  підтримати доцільність  візиту естонських парламентарів до України в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2020 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

 Виступили: Бардіна М.О., Хоменко О.В., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Фінляндською Республікою, Республікою Чорногорія, Ісламською Республікою Афганістан та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

2) Затвердити наступних координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами:

 

№ п/п

Перелік країн

ПІП координатора

1

Республіка Індонезія 

Хоменко О.В.

2

Королівство Таїланд

Яременко Б.В.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про Орієнтовний план роботи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на третю сесію ВРУ дев’ятого скликання.

Виступили: Яременко Б.В., Геращенко І.В., Бардіна М.О., Немиря Г.М.,

Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Не включати до порядку денного третьої сесії дев’ятого скликання ВРУ проект Постанови про визнання геноциду вірменського народу (р.№2376, н.д.А.Поляков).

2) Затвердити Орієнтовний план роботи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на третю сесію дев’ятого скликання ВРУ з врахуванням пропозицій членів Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про продовження роботи Комітету після закінчення чергової другої сесії ВРУ дев’ятого скликання (на період з 27 січня по 3 лютого 2020 року).

Виступили: Яременко Б.В., Геращенко І.В., Бардіна М.О., Немиря Г.М.,

Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Продовжити роботу Комітету після закінчення чергової другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання на період з 27 січня по 3 лютого 2020 року.

2) Поінформувати про прийняте рішення Голову Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. Різне.

Члени Комітету обговорили питання щодо роботи Комітету протягом третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання:

- член Комітету І.Геращенко висловила пропозицію щодо доцільності включення до порядку денного засідання Комітету питань, зазначених у листі члена Комітету М.Іонової, а саме заслухати інформацію МЗС України та представників Офісу Президента стосовно візиту Президента України В.Зеленського до Султанату Оман, а також стосовно актуальних питань забезпечення енергетичної безпеки України;

-  секретар Комітету С.Бобровська висловила пропозицію щодо доцільності заслуховування інформації Міністерства закордонних справ України стосовно:

·        стратегічних  пріоритетів зовнішньої політики у 2020 році  та напрацювання шляхів співпраці між Комітетом та Міністерством закордонних справ України;

·        звернення депутатів Одеської обласної ради щодо порту Джурджулешти та днопоглилюваних робіт на р.Прут;

·        ефективності роботи єврорегіонів, зокрема  регіонів Одеської області і Карпат, та потенційні можливості розвитку (транскордонне співробітництво).

 

 

 

Заступник Голови Комітету                                                                    М.БАРДІНА

 

 

Секретар Комітету                                                                              С.БОБРОВСЬКА

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку