Протокол №9

від 13.11.2019

 

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                             о 16.15

 

Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Яременко Б.В.

 

Присутні: Бардіна М.О., Бобровська С.А., Ананченко М.О., Вакарчук С.І., Юраш С.А., Ясько С.О, Хоменко О.В., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С.

Відсутні: Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний засідання Комітету:

1.                   Про проект Постанови ВРУ «Про Заяву Верховної Ради України щодо першочергових кроків забезпечення євроатлантичної інтеграції України – набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору» (реєстр.№2327 від 29.10.2019).

Божок Єгор Валерійовичи – заступник Міністра закордонних справ України.

 

2.                   Про інформацію Уряду України про розподіл квот на вилов риби в Азовському морі на 2020 рік.

Бєлов Ярослав Сергійович – Голова Державного агентства  рибного господарства України.

Турок Василь Іванович – начальник відділу міжпарламентського співробітництва та європейської інтеграції Державного агентства рибного господарства України.

Расюк Юрій Вячеславович – в.о. начальника відділу тваринного світу Міністерство енергетики та захисту довкілля України.

Літош Юлія Вікторівна – заступник керівника юридичного Департаменту Міністерство енергетики та захисту довкілля України.

Дорошенко Микола Петрович – заступник Директора Департаменту протидії загрозам з боку РФ Міністерства закордонних справ України.

Чубаров Рефат Абдурахманович – Голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Самуха Євген Валерійович – керівник служби міжнародних зв’язків  Представництва Президента України в АР Крим.

Череповський Володимир Петрович – голова правління Запорізької обласної асоціації роботодавців у сфері рибної галузі.

Коротецький Василь Павлович – Голова Федерації роботодавців та підприємців рибогосподарської галузі України.

Однорог Галина Геннадіївна – Голова ГО «Громадський Рух Маріуполя».

Василенко Володимир Андрійович - український правознавець-міжнародник, заслужений юрист України.

 

 

3.                   Про позаштатних консультантів Комітету.

Василенко Володимир Андрійович - український правознавець-міжнародник, заслужений юрист України.

Веселовський Андрій Іванович – завідувач Центру міжнародних відносин.

Корсунський Сергій Володимирович – Директор Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України.

Радіна Наталія Валентинівна – білоруська журналістка, редактор сайту «Хартія’97».

 

4.                   Про міжпарламентське співробітництво ВРУ:

-              про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Францією, Кіпром, Швейцарією, Бельгією, Сінгапуром, Чехією, Італією, Австрією, Данією, Республікою Корея, Ізраїлем, Хорватією та Об’єднаними Арабськими Еміратами.

 

5.    Про візит народного депутата України А.Жупанина до Литовської Республіки з метою ознайомлення з литовським досвідом у зміцненні енергетичної незалежності, створення газового ринку та обговоренні питань двосторонньої співпраці у сфері енергетики у період з 18 по 21 листопада 2019 року.

 

 

6.    Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступили: Яременко Б.В., Геращенко І.В., Бардіна М.О., Бобровська С.А., Вакарчук С.І., Ясько С.О, Немиря Г.М., Іонова М.М.

Члени Комітету Вакарчук С.І., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Іонова М.М., Бобровська С.А. не брали подальшої участі в засіданні Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням пропозиції Голови Комітету Б.Яременка щодо виключення з порядку денного питання про проект Постанови ВРУ «Про Заяву Верховної Ради України щодо першочергових кроків забезпечення євроатлантичної інтеграції України – набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору» (реєстр.№2327 від 29.10.2019) та уточнення назви пункту другого порядку денного засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

1.СЛУХАЛИ: Про рішення Уряду України щодо участі української делегації у черговій сесії Українсько-Російської Комісії з питань рибальства в Азовському морі.

Виступили: Яременко Б.В., Бєлов Я.С., Дорошенко М.П., Чубаров Р.А., Коротецький В.П., Череповський В.П., Однорог Г.Г.,Ж Самуха Є.В., Расюк Ю.В.

 

Під час обговорення представники громадськості та суб’єкти господарювання наголосили, що факт успішного досягнення домовленостей в рамках засідань українсько-російської Комісії з питань рибальства явно суперечить позиції України щодо доведення в рамках позовів проти Російської Федерації в міжнародних судових інституціях та у публічній площині позиції, що Росія порушує свої міжнародно-правові зобов‘язання і ухиляється від вирішення спорів з Україною. Більше того, успішна робота цієї Комісії впродовж усього періоду збройної агресії Російської Федерації проти України є аргументом, що використовується російською пропагандою на підтвердження тези про відсутність конфлікту між нашими державами, а події в Україні є внутрішнім конфліктом. Крім того зазначалося, що реалізація Російської Федерації своєї квоти на вилов риби в Азовському морі відбувається за рахунок господарюючих суб‘єктів розташованих на тимчасово окупованій території Кримського півострова. Згода України з таким станом речей може трактуватися як опосередковане свідчення визнання Україною анексії Криму

 

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи недостатньо аргументовану позицію, з точки зору членів Комітету, представників державних органів, які були присутні на засіданні Комітету, щодо необхідності дотримання міжнародно-правових зобов’язань України у цій сфері, використання існуючої ситуації з метою захисту інтересів України в міжнародних судових інституціях проти Російської Федерації та беручи до уваги недостатність аргументації щодо необхідності досягнення домовленостей відносно розподілу квот на вилов риби в азовському морі на 2020 рік з метою забезпечення продовольчої безпеки, забезпечення безпеки екіпажів риболовецьких суден, які займаються риболовецьким промислом в Азовському морі та підтримання діяльності суб’єктів господарювання України у цій сфері, а також враховуючи висловленні під час засідання Комітету представниками громадськості перестороги щодо можливої корупційної складової та імовірної загрози екологічній безпеці регіону рекомендувати Кабінету Міністрів України:

1.         Створити при Уряді відповідну робочу групу з метою всебічного вивчення ситуації в цілому та щодо доцільності щорічного розподілу квот на вилов риби в Азовському морі між Україною та Російською Федерацією взагалі.

2.         До моменту всебічного вивчення зазначеною робочою групою ситуації та надання Кабінету Міністрів України відповідних рекомендацій розглянути можливість щодо скасування Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про делегацію для участі у ХХХІ сесії Українсько-Російської Комісії з питань рибальства в Азовському морі» від 06 листопада 2019 року № 1043-р.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про позаштатних консультантів Комітету.

Виступили: Яременко Б.В., Василенко В.А.

 

УХВАЛИЛИ: Зарахувати Василенка В.А., Корсунського С.В., Веселовського А.І., Радіну Н.В. до складу позаштатних консультантів Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ.

 

3.1. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою, Республікою Кіпр, Швейцарською Конфедерацією, Королівством Бельгія, Сінгапуром, Чеською Республікою, Італійською Республікою, Республікою Австрія, Королівством Данія, Республікою Корея, Державою Ізраїль, Республікою Хорватія та Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Виступили: Яременко Б.В., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою, Республікою Кіпр, Швейцарською Конфедерацією, Королівством Бельгія, Сінгапуром, Чеською Республікою, Італійською Республікою, Республікою Австрія, Королівством Данія, Республікою Корея, Державою Ізраїль, Республікою Хорватія, Об’єднаними Арабськими Еміратами, Королівством Норвегія, а також Грузією та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.2. СЛУХАЛИ: Про затвердження координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

Виступив: Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити наступних координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами:

 

  1.  

Австралія

Бардіна М.О.

  1.  

Азербайджан

Юраш С.А.

  1.  

Албанія

Юраш С.А.

  1.  

Алжир

Юраш С.А.

  1.  

Аргентина

Ясько Є.О.

  1.  

Афганістан

Юраш С.А.

  1.  

Білорусь

 

  1.  

Болгарія

Юраш С.А.

  1.  

Бразилія

Ананченко М.О.

  1.  

В'єтнам

Юраш С.А.

  1.  

Індія

Ананченко М.О.

  1.  

Ірак

Ананченко М.О.

  1.  

Іран

Юраш С.А.

  1.  

Кувейт

Юраш С.А.

  1.  

Ліван

Ясько Є.О.

  1.  

Мексика

Хоменко О.В.

  1.  

Молдова

Юраш С.А.

  1.  

Монако

Ананченко М.О.

  1.  

Нова Зеландія

Ананченко М.О.

  1.  

ПАР

Яременко Б.В.

  1.  

Північна Македонія

Бардіна М.О.

  1.  

Португалія

Руденко О.С.

  1.  

Румунія

Юраш С.А.

  1.  

Словаччина

Хоменко О.В.

  1.  

Словенія

Хоменко О.В.

  1.  

Туніс

Яременко Б.В.

  1.  

Угорщина

Юраш С.А.

  1.  

Фінляндія

Ясько Є.О.

  1.  

Чилі

Бардіна М.О.

  1.  

Чорногорія

Руденко О.С.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України А.Жупанина до Литовської Республіки з метою ознайомлення з литовським досвідом у зміцненні енергетичної незалежності, створення газового ринку та обговоренні питань двосторонньої співпраці у сфері енергетики у період з 18 по 21 листопада 2019 року.

Виступили: Яременко Б.В., Бардіна М.О., Ананченко М.О., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати здійснення зазначеного вище візиту можливим в разі наявності коштів, передбачених на міжнародні обміни Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

Голова Комітету                                                                                           Б.ЯРЕМЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                                              С.БОБРОВСЬКА

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку