Протокол №137

від 20.12.2018

  м.Київ, вул.Грушевського, кулуари, 2 поверх

                                                     о 12.00

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,                 

                  Ар’єв В.І.,  Присяжнюк О.А, Заліщук С.П.,

                  Луценко І.С.

 

 Відсутні: Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В. 

 

Порядок денний засідання Комітету:

1. Про підготовку до чергової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (21-25 січня 2019 року) та підтвердження повноважень Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ на  чергову сесію ПАРЄ у 2019 році   (інформація Голови Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ В.Ар’єва).

Про подання депутатської фракції політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» щодо включення народного депутата України В.Єленського до складу Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ.

 2. Про координацію зусиль для протидії агресивним діям Російської Федерації в Азовському морі та Керченській протоці (для прийняття рішення).

3. Про фінансування поїздок іноземних парламентських делегацій на схід України.


4. Про утворення міжвідомчого координаційного органу з метою узагальнення правової позиції держави у питанні відсічі і стримування збройної агресії РФ.

 5. Про участь шести представників Верховної Ради України у парламентських слуханнях в ООН на тему: «Виклики стосовно мультілатералізму, що виникають: парламентська доповідь», які відбудуться 21-22 лютого 2019 року в м.Нью-Йорк (США).

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання про звернення керівництва Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) щодо резолюції ПАРЄ 2216 (2018) стосовно доповіді Незалежного Бюро з розслідування повідомлень про корупцію в ПАРЄ.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про звернення керівництва Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) щодо резолюції ПАРЄ 2216 (2018) стосовно доповіді Незалежного Бюро з розслідування повідомлень про корупцію в ПАРЄ.

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України надати  відповідь керівництву Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) щодо резолюції ПАРЄ 2216 (2018) стосовно доповіді Незалежного Бюро з розслідування повідомлень про корупцію в ПАРЄ, проект якої запропоновано головою підкомітету Комітету, Головою Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ Ар’євим В.І.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. Про підготовку до чергової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (21-25 січня 2019 року), підтвердження повноважень Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ на  чергову сесію ПАРЄ у 2019 році  (інформація Голови Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ В.Ар’єва) та зміни у складі Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ.

 

2.1. СЛУХАЛИ:  Про зміни у складі Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ.

Виступили: Вовк В.І., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ:  1) Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити  членом Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській   асамблеї   Ради Європи  народного депутата України Єленського В.Є. на підставі  подання депутатської фракції Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ»  від 18 грудня 2018 року.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

2)  Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити заступником члена Постійної делегації ВРУ у Парламентській   асамблеї  Ради  Європи  народного депутата України Березу Б.Ю. який не входить до складу будь-якої фракції, виключивши його зі складу членів зазначеної Постійної делегації.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

3)  Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити:

-  заступником члена Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ  народного депутата України, члена депутатської групи "Воля народу"  Лабазюка С.П. виключивши його зі складу членів зазначеної Постійної делегації;

- членом Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ  народного депутата України, члена депутатської групи "Партія "Відродження" Біловола О.М. виключивши його зі складу заступників члена зазначеної Постійної делегації.

Результати голосування: одноголосно.

 

 2.2. СЛУХАЛИ: Про підтвердження повноважень членів Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Ради Європи  та їх заступників на чергову сесію ПАРЄ у 2019 році.

Виступила: Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Продовжити повноваження членів та заступників членів Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ на чергову сесію ПАРЄ у 2019 році з урахуванням запропонованих змін.

Результати голосування: одноголосно.

 

 3. СЛУХАЛИ: Про координацію зусиль для протидії агресивних дій РФ в Азовському морі та Керченській протоці (для прийняття рішення).

Виступили: Тарасюк Б.І., Луценко І.С., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Заслухавши на попередньому засіданні Комітету представників Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України, міністерств оборони, закордонних справ та юстиції України, Служби безпеки та Служби зовнішньої розвідки,  а також враховуючи критичність ситуації в басейні Чорного та Азовського морів та велику вірогідність подальших агресивних дій Російської Федерації, звернутися до Президента України із пропозицією щодо ініціювання перерозподілу бюджетних коштів, які виділяються на  утримання Збройних Сил України, з метою збільшення фінансування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про фінансування поїздок іноземних парламентських делегацій на схід України.

Виступили: Луценко І.С., Заліщук С.П., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: 1) Створити робочу групу з метою забезпечення належного фінансування  візитів іноземних парламентських делегацій на схід України за участі представників Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України та Апарату Верховної Ради України, зокрема Управління справами та Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків.

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Керівником зазначеної вище робочої групи обрати секретаря Комітету у закордонних справах  Присяжнюка О.А.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

3)  З метою належної організації візитів іноземних парламентських делегацій на схід України звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням доручити відповідним підрозділам Апарату Верховної Ради України:

- поінформувати Комітет про чинні норми витрат на прийом іноземних делегацій та можливості забезпечення фінансування їх перебування в окремих областях України, зокрема проживання, харчування, а також забезпечення переїздів за програмою візитів (включно авіа, ж/д, транспортне перевезення);

- у разі необхідності внесення змін до законодавства України підготувати на надіслати до Комітету відповідні пропозиції та роз’яснення.

Результати голосування: одноголосно.

 

 5. СЛУХАЛИ: Про участь шести представників Верховної Ради України у парламентських слуханнях в ООН на тему: «Виклики стосовно мультілатералізму, що виникають: парламентська доповідь», які відбудуться 21-22 лютого 2019 року в м.Нью-Йорк (США).

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Враховуючи актуальність тематики зазначених вище парламентських слухань, підтримати необхідність участі представників Верховної Ради України у згаданому заході та рекомендувати Голові Верховної Ради України сформувати делегацію з шести народних депутатів України на підставі пропозицій депутатських фракцій ВРУ у такому складі:

 

БЄЛЬКОВА Ольга Валентинівна

Партія «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА

БУРБАК Максим Юрійович

Політична партія «НАРОДНИЙ ФРОНТ»;

ГАЛАСЮК Віктор Валерійович

 

Радикальна партія Олега Ляшка

СОТНИК Олена Сергіївна

Політична партія Об’єднання «САМОПОМІЧ»”;

ТАРАСЮК Борис Іванович

Політична партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;

ШПЕНОВ Дмитро Юрійович

Політична партія «Опозиційний блок».

 

2) Рекомендувати Голові Верховної Ради України дати доручення Апарату Верховної Ради України  вжити необхідних заходів для забезпечення участі народного депутата України ЄМЦЯ Леоніда Олександровича у вказаному заході як новобраного члена керівного органу Міжпарламентського союзу за рахунок коштів передбачених на міжнародну діяльність Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про утворення міжвідомчого координаційного органу з метою узагальнення правової позиції держави у питанні відсічі і стримування збройної агресії РФ.

Виступили: Вовк В.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Доручити секретаріату Комітету  разом з експертами та Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України Апарату Верховної Ради України напрацювати проект Роз’яснень Комітету про створення  міжвідомчого  координаційного органу з метою узагальнення правової позиції держави у питанні відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та підготовки консолідованої претензії України до РФ  щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України, яке Комітет відповідно до частини третьої ст.21 Закону України «Про комітети Верховної  Ради України» має право надавати щодо застосування положень законів України  віднесених до предметів його відання.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку