ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №105

від 20.12.2017 р.

 

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                              о 14.15

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В.,. Тарасюк Б.І., 

                  Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І., Заліщук С.П.

 

Відсутні: Ларін С.М., Луценко І.С., Льовочкіна Ю.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1.                      Про  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо співробітництва з Міжнародним кримінальним судом (реєстр.№7179, КМ).

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції.

Шевченко Катерина Георгіївна – заступник директора Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Литвинчук Ольга Степанівна - заступник начальника відділу правового аналізу управління правового забезпечення Генеральної прокуратури України.

Хім'як Юрій Богданович – заступник начальника науково-експертного управління - начальник відділу нормативно-правової роботи Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Харченко Оксана Миколаївна – начальник відділу нормативно-правової роботи Правого управління Апарату Верховного Суду України.

 

2.                      Про створення робочої групи з підготовки до розгляду у другому читанні ЗУ «Про дипломатичну службу».

 

3.                      Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:   

-                          про фінансування діяльності української частини групи для співробітництва між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки;

-                          про зміни у керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою;

-                          про пріоритетні напрямки міжпарламентської співпраці Верховної Ради України на рівні комітетів та  депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2018 році;

-                          про пропозиції Комітету з питань інформатизації та зв’язку щодо участі його членів у міжнародних заходах  в межах Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2018 рік;

Данченко Олександр Іванович – Голова Комітету Верховної Ради України  з питань інформатизації та зв’язку.

 

4.                      Про підтвердження повноважень членів Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Ради Європи та їх заступників відповідно до Правил процедур Асамблеї.

 

5.                      Про візит представників Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (ОБСЄ/БДІПЛ) до України з метою надання юридичної експертизи та рекомендацій щодо прийнятого Виборчого кодексу спільно з Європейською Комісією РЄ за демократію через право (Венеціанська комісія).

 

6.                      Про визначення кандидатури від Комітету для поїздки до Хорватії у період з 29 січня 2018 року по 2 лютого 2018 року з метою ознайомлення з протимінною програмою цієї країни.

 

7.                       Різне.

 

 

 

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання:

- про інформацію голови підкомітету В.Ар’єва щодо результатів роботи    робочої групи стосовно оптимізації фінансових витрат на міжнародну діяльність Верховної Ради України;

- про звіт співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з  Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії С.Заліщук щодо візиту до України делегації парламентської групи Великобританії зі зв’язків з Україною;

- про інформацію заступника Голови Комітету В.Вовка щодо круглого столу на тему: «Ядерне роззброєння України: уроки, висновки та перспективи на майбутнє», який відбувся 18 грудня 2017 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо співробітництва з Міжнародним кримінальним судом.

Виступили: Петухов С.І., Литвинчук О.С., Хім’як Ю.Б., Харченко О.М.,

Заліщук С.П., Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначений головним комітетом з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту, включити його до порядку  денного наступної сесії Верховної Ради України і рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу з подальшим якнайшвидшим доопрацювання до другого читання.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

2.  СЛУХАЛИ: Про створення робочої групи з підготовки до розгляду у другому читанні Закону України «Про дипломатичну службу».

Виступили: Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Створити робочу групу з  підготовку Закону України «Про дипломатичну службу» до розгляду Верховною Радою України у другому читанні на чолі з заступником Голови Комітету Тарасюка Б.І.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про підтвердження повноважень членів Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Ради Європи та їх заступників відповідно до Правил процедур Асамблеї.

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Продовжити повноваження чинних членів та заступників членів Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ на наступну щорічну сесію ПАРЄ у 2018 році.

2. Члена Постійної делегації – народного депутата України ЛАБАЗЮКА С.П. призначити заступником члена Постійної делегації, а заступника члена Постійної делегації – народного депутата України БІЛОВОЛА О.М. призначити членом Постійної делегації.

3. Рекомендувати Голові Верховної Ради України А.Парубію  затвердити своїм Розпорядженням зміни у складі Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ та поінформувати Генерального секретаря ПАРЄ В.Савицького  відповідним листом, а також підготувати та надіслати на його адресу інші документи, які зазначені у листі Генсекретаря Асамблеї.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ.

 

4.1. СЛУХАЛИ: Про зміни у керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити такі зміни у складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської від 16 листопада 2017 року:

- увільнити народного депутата України, члена депутатської фракції  Радикальної партії Олега Ляшка КОРЧИНСЬКУ Оксану Анатоліївну з посади співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою, яка склала повноваження співголови зазначеної депутатської групи;

-  затвердити керівником депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою народного депутата  України, члена депутатської фракції  ПАРТІЇ  «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»  АЛЄКСЄЄВА Сергія Олеговича.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

4.2. СЛУХАЛИ: Про фінансування діяльності української частини групи для співробітництва між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки.

Виступили: Нестеренко Л.О., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Передбачити фінансування діяльності української частини групи для співробітництва між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки як окремого міжпарламентського об’єднання.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

4.3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету В.Ар’єва щодо результатів роботи   (пропозицій) робочої групи стосовно оптимізації фінансових витрат на міжнародну діяльність Верховної Ради України.

В ході розгляду зазначеного питання члени Комітету наголосили на необхідності комплексного перегляду та зміни підходу до системи звітування за використані під час відрядження кошти шляхом об’єднання витрат на відрядження, а саме добових та витрат на проживання, в одну суму без необхідності подальшого звітування за її використання відповідно до світової практики, що полегшить процес оформлення відрядження та звіту про його результати, а також призведе до скорочення фінансових витрат, оскільки надасть можливість винайму в межах цих коштів дешевшого житла. Пропонується вказані зміни врегулювати окремим пунктом лише для народних депутатів України.

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Направити листа на адресу Кабінету Міністрів України щодо необхідності внесення змін до деяких нормативно-правових актів, з метою їх актуалізації, а саме:

·     внесення змін до абзацу другого Додатку 2 до постанови КМУ від 2 лютого 2011р.№ 98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» з метою врегулювання питання виплати народним депутатам України надбавок до затверджених сум добових витрат в іноземній валюті на рівні визначеному для членів Уряду, виклавши його в такій редакції: «членам Уряду, державним службовцям 1 рангу та дипломатичного рангу Надзвичайного та Повноважного посла, народним депутатам – в розмірі 50 відсотків сум добових витрат»;

·     внесення змін до п.7 розділу третього «Порядок відрядження за кордон» Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої Наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 №59 з метою врегулювання питання, що дозволило би користуватися електронними сервісами винайму житла за кордоном та відповідно звітувати під час подання рахунків до авансового звіту, передбачивши у ньому можливість надання при звітуванні рахунків міжнародних онлайн-сервісів з бронювання та винайму житла за умови підтвердження оплати таких витрат платіжною карткою.

2) Звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицією  щодо необхідності внесення змін до п.6 Розпорядження Голови Верховної Ради №476 від 06 червня 2011 року «Про порядок здійснення Верховною Радою України міжнародних обмінів», виклавши його у такій редакції: 

 «6.Склад делегацій для відряджень за кордон та прийомів в Україні в рамках обмінів делегаціями парламентських комітетів та депутатських груп з двосторонніх зв’язків, відповідно до затвердженої в Орієнтовному плані міжнародних обмінів ВРУ кількості заходів, не повинен перевищувати, як правило, 4-х осіб. Голова Верховної Ради України може збільшувати кількісний склад делегації за рекомендацією Комітету Верховної Ради України у закордонних справах».

3) Звернутися до керівництва Апарату Верховної Ради України з таким:

- провести переговори з представниками провідних авіакомпаній щодо обговорення питання спеціальних тарифів на авіаквитки для делегацій ВРУ;

- врегулювання питання стосовно фінансування ВРУ проведення міжпарламентських заходів в різних містах України (логістика, проживання іноземних гостей) як це передбачено Наказом Міністерства фінансів №1026 від 14.09.2010 «Про затвердження Норм коштів на представницькі цілі бюджетних установ та порядок їх витрачання».

Результати голосування: одноголосно.

 

4.4.  СЛУХАЛИ: Про пропозиції Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку щодо участі його членів у міжнародних заходах  в межах Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2018 рік.

Виступили: Данченко О.І., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Взявши до уваги інформацію Міністерства закордонних справ України щодо парламентської складової у заходах,  які плануються до участі  Комітетом Верховної Ради України  з питань інформатизації та зв’язку протягом 2018 року, підтримати здійснення делегацією зазначеного Комітету візиту до Європейського парламенту (березень-квітень 2018 року, м. Брюссель) в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2018 рік, як такого, що містить міжпарламентську складову.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

4.5. СЛУХАЛИ: Про пріоритетні напрямки міжпарламентської співпраці Верховної Ради України на рівні комітетів та  депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2018 році.

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Заліщук С.П.,

 

УХВАЛИЛИ: 1) Одним з пріоритетів міжпарламентської співпраці Верховної Ради України у 2018 році на рівні депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами визначити Французьку Республіку.

2) У січня 2018 року провести нараду щодо  стратегічних пріоритетів зовнішньої політики і парламентської дипломатії  на 2018 рік  разом з представниками Міністерства закордонних справ, Міністерства інформаційної політики та Міністерства культури України.

3) Звернутися до керівників (співголів) депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами розпочати роботу з  організації співпраці між парламентськими групами дружби у 2018 році  відповідно до пріоритетних напрямків міжпарламентської співпраці з іноземними державами у 2018 році, наданих Міністерством закордонних справ України, та інформувати Комітет про результати цієї роботи.

Результати голосування: одноголосно.

 

4.6. СЛУХАЛИ: Про лист Надзвичайного і Повноважного Посла України в Малайзії В.Нечитайла щодо готовності Спікера Палати Представників Парламенту Малайзії Пандікара Аміна бін Хаджи Мулія відвідати Україну на початку лютого 2018 року.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на  важливість розвитку двостороннього співробітництва та необхідність активізації міжпарламентського діалогу між Україною та Малайзією зазначений візит вважати доцільним та направити відповідне запрошення від Голови Верховної Ради України А.Парубія Спікеру Палати Представників Парламенту Малайзії Пандікара Аміна бін Хаджи Мулія.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про візит представників Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (ОБСЄ/БДІПЛ) до України з метою надання юридичної експертизи та рекомендацій щодо прийнятого Виборчого кодексу спільно з Європейською Комісією РЄ за демократія через право (Венеціанська комісія).

Виступили: Нестеренко Л.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту представників Бюро (ОБСЄ/БДІПЛ) до Києва у запропонований у листі час і, враховуючи те, що Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя визначений головним з питань опрацювання проекту виборчого Кодексу України, який був прийнятий у першому читанні Верховною Радою України,  рекомендувати Голові Верховної Ради України визначити відповідальним за роботу з представниками Бюро (ОБСЄ/БДІПЛ) Голову цього Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про визначення кандидатури від Комітету для поїздки до Хорватії у період з 29 січня 2018 року по 2 лютого 2018 року з метою ознайомлення з протимінною програмою цієї країни.

Виступили: Гопко Г.М., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: Підтвердити  попереднє рішення Комітету щодо доцільності участі у згаданому заході та рекомендувати включити до складу делегації голову підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Заліщук С.П.

Результати голосування: одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Г.Гопко щодо  Заяви про використання і розроблення Корейською народно-демократичною Республікою ядерного озброєння та запуску міжконтинентальних балістичних ракет.

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Комітету разом з депутатською групою ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Японією підготувати Заяви про використання і розроблення Корейською народно-демократичною Республікою ядерного озброєння та запуску міжконтинентальних балістичних ракет та  оприлюднити її на сайті Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про звіт співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з  Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії С.Заліщук щодо візиту до України делегації парламентської групи Великобританії зі зв’язків з Україною.

 

Інформацію С.Заліщук щодо зазначеного візиту заслухано.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету В.Вовка щодо круглого столу на тему: «Ядерне роззброєння України: уроки, висновки та перспективи на майбутнє», який відбувся 18 грудня 2017 року.

 

Інформацію В.Вовка щодо зазначеного заходу заслухано.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку