ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №89

від 22.03.2017 р.

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.15

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І.,  Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А.,

                 Заліщук С.П.                 

 

Відсутні: Ар’єв В.І. (відрядження), Ларін С.М.,

                Льовочкіна Ю.В.,  Луценко І.С.

       

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін та доповнень до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів від 30 жовтня 2000 р. та Протоколу до Угоди (р.№0137, КМУ).

Соляннік Катерина Володимирівна – заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства інфраструктури України.

Химинець Василь Васильович - директор Першого Європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.


2. Про експортну стратегію України.

Микольська Наталія Ярославівна – заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України - Торговий представник України.

Залуська Олеся Богданівна – радник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.


3. Про виконання рекомендацій комітетських слухань «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної  Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України», які відбулися 15 квітня 2015 року.

Гіренко Олександр Тимофійович – заступник директора Департаменту міжнародного права – начальник відділу міжнародного права та законодавства в галузі зовнішньої політики Міністерства закордонних справ України.

Тибінка Ірина Ярославівна – заступник директора Політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

Шевченко Катерина Георгіївна - заступник директора Департаменту – начальник Управління міжнародної правової допомоги Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Моісеєв Юрій Олександрович -  директор Департаменту з питань судової роботи та банкрутства Міністерства юстиції України.

Мітла Олександр Миколайович - начальник відділу представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень Управління з питань представництва інтересів громадян або держави в суді, протидії злочинності та корупції на тимчасово окупованій території півострова Крим Генеральної прокуратури України.

Горбунова Олена Юріївна - прокурор відділу представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень Управління з питань представництва інтересів громадян або держави в суді, протидії злочинності та корупції на тимчасово окупованій території півострова Крим Генеральної прокуратури України.

Прокопов Олександр Едуардович - начальник відділу нагляду за додержанням законів та виконання судових рішень у кримінальному провадженні Управління з розслідування злочинів проти основ національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку Генеральної прокуратури України.

Литвиненко Олександр Валерійович – заступник Секретаря Ради національної безпеки України.

Лісовой Костянтин Васильович – заступник Голови Служби зовнішньої розвідки України.

 

3. Про пріоритетні напрямки співпраці депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році:

 - про візит членів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Аргентинською Республікою до Аргентини у період з 27 березня по 2 квітня 2017 року  (лист н.д. В.Романюка);

- про візит делегації Комітету  у справах ЄС Естонської Республіки до України 27-29 березня 2017 року (лист заступника Голови Комітету з питань європейської інтеграції М.Іонової);

Тибінка Ірина Ярославівна – заступник директора Політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

-                 про утворення депутатської групи  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія. 


4. Про участь представників ВРУ у конференції «Оцінка виконання національними парламентами резолюції РБ ООН з боротьби з тероризмом та іноземними терористами-бойовиками» (30-31березня 2017 року, м.Рим, Італія).

 

5. Про звіт Міжнародного Республіканського Інституту  (IRI) щодо результатів впровадження в Україні проектів, які реалізуються за підтримки Комітету як бенефіціара.

Стефані Шеклфорд – Директор програм офісу Міжнародного Републіканського Інституту  (IRI) в Україні.

Тарас Бик – Керівник програм IRІ в Україні.

 

6. Різне:

-   про депутатське звернення народного депутата України В.Романюка щодо візиту народного депутата України М.Скорика до Молдови;

Алтухов Геннадій Валентинович – заступник директора Другого європейського Департаменту Міністерства закордонних справ України.

Матковський Роман Миколайович – начальник управління Департаменту захисту національної державності Служби Безпеки України.

-   про виїзне засідання Комітету у закордонних справах;

- про презентацію проекту «Експертна дипломатія: посилення інформаційної співпраці між Комітетом ВРУ у закордонних справах та незалежними аналітичними центрами України».

Максак Геннадій – голова Ради зовнішньої політики «Українська призма».

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Заліщук С.П., Вовк В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати наступні   питання:

- про укладення Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Палатою депутатів  Італійської Республіки;

- про проведення у Верховній Раді України Глобальної конференції «Відкритий парламент» у 2017 році (19-20 травня 2017 року);

- про звернення депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка щодо відкликання зазначеною фракцією згоди на обмін неповними квотами між  фракціями Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та Радикальної партії Олега Ляшка при розподілі  місць депутатських фракцій ВРУ у деяких постійних делегаціях ВРУ в органах міжнародних парламентських організацій та українських частин у двосторонніх та тристоронніх міжпарламентських інституціях.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін та доповнень до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів від 30 жовтня 2000 р. та Протоколу до Угоди.

Виступили: Соляник К.В., Химинець В.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу і в цілому та ратифікувати Протокол між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін та доповнень до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів від 30 жовтня 2000 р. та Протоколу до Угоди.

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про експортну стратегію України.

Виступили: Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Микольська Н.Я.,  Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Провести спільне засідання комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань промислової політики та підприємництва, з питань економічної політики та з питань аграрної політики та земельних відносин щодо експортної стратегії України (дорожньої карти стратегічного розвитку  торгівлі України 2017-2021 р.р.)

Результати голосування: одноголосно.


3. Про виконання рекомендацій комітетських слухань «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної  Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України», які відбулися 15 квітня 2015 року.

 

3.1. СЛУХАЛИ: Про розгляд зазначеного вище питання в закритому режимі

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Питання про виконання рекомендацій комітетських слухань «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної  Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України», які відбулися 15 квітня 2015 року розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

   

4. СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету С.Заліщук про звернення директора Програми розвитку ООН в Україні Я.Хімстра щодо підготовки до проведення у Верховній Раді України Глобальної конференції «Відкритий парламент» (19-20 травня 2017 року).

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Беручи до уваги  важливість відкритості та прозорості діяльності Парламенту у побудові довіри до органів законодавчої гілки влади, а також те, що вказаний захід відбувається один раз на два роки за участі парламентаріїв, представників громадянського суспільства, урядів та міжнародних організації з усього світу, підтримати його проведення у Верховній Раді України та рекомендувати Голові Верховної Ради України всіляко сприяти його організації.

2) Зважаючи на те, що згаданий захід не передбачений Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік та на обмеженість фінансових ресурсів, вважати за доцільне провести його без залучення коштів ВРУ.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. Про пріоритетні напрямки співпраці депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році:

 

5.1. СЛУХАЛИ: Про візит членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Аргентинською Республікою до Аргентини у період з 27 березня по 2 квітня 2017 року (лист н.д. В.Романюка).

Виступили: Тибінка І.Я., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на необхідність посилення двосторонньої міжпарламентської співпраці між Україною та Аргентиною вважати зазначений вище візит депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Аргентинською Республікою доцільним, однак, враховуючи обмеженість фінансових ресурсів передбачених на міжпарламентську діяльність, здійснити згадане відрядження має відбуватися без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

5.2. СЛУХАЛИ:  Про візит делегації Комітету  у справах ЄС Естонської Республіки до України 27-29 березня 2017 року (лист заступника Голови Комітету з питань європейської інтеграції М.Іонової);

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість поглиблення міжпарламентського  співробітництва  між Україною та Естонією, підтримати здійснення візиту естонської парламентської  делегації до України в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради   України на 2017 рік у запропонованому Комітетом Верховної Ради України з питань євроінтеграції форматі.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

5.3. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія. 

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з Республікою Македонія та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.


6. СЛУХАЛИ: Про участь представників Верховної Ради України у конференції «Оцінка виконання національними парламентами резолюції Ради Безпеки ООН з боротьби з тероризмом та іноземними терористами-бойовиками» (30-31березня 2017 року, м.Рим, Італія).

Виступила: Гопко Г.М.

 

 УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що метою конференції є огляд стану виконання положень відповідних резолюцій Ради Безпеки ООН національними парламентами, а також  ознайомлення із національними контртерористичними стратегіями та практичним досвідом із згаданої тематики, вважати участь делегації Верховної Ради України у згаданій конференції доцільною в межах Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік   та  сформувати її з числа представників Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, які володіють англійською мовою.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про звіт Міжнародного Республіканського Інституту  (IRI) щодо результатів впровадження в Україні проектів, які реалізуються за підтримки Комітету як бенефіціара.

Виступили: Тарас Бик, Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити піврічний звіт IRI щодо результатів впровадження в Україні проекту «Зміцнення багатопартійної демократії України», який реалізуються за підтримки Комітету як бенефіціара, та надіслати його до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Результати голосування: одноголосно.

 

8. СЛУХАЛИ: Про укладення Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Палатою депутатів  Італійської Республіки.

Виступили: Степаненко Г.М., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтвердити попереднє рішення Комітету від 7 липня 2016 року (Протокол №68) щодо доцільності укладення Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Палатою депутатів  Італійської Республіки, яким, зокрема, передбачено створення парламентської групи для співробітництва між законодавчими органами двох держав, які складатимуться з 5 депутатів від кожної сторони.

2) Врахувати пропозиції Головного юридичного управління Апарату ВРУ до тексту проекту зазначеного вище Меморандуму, а також в абзаці шостому вважати за доцільне замінити словосполучення «співробітництва між двома палатами»  на словосполучення «співробітництва між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки».

Результати голосування: одноголосно.

 

9.   СЛУХАЛИ: Про депутатське звернення народного депутата України В.Романюка щодо візиту народного депутата України М.Скорика до Молдови.

Виступили: Алтухов Г.В., Матковський Р.М., Тарасюк Б.І., Вовк В.І.,

Заліщук С.П., Гузь І.В.,

 

УХВАЛИЛИ: Інформувати народного депутата України В.Романюка що, порушені у зверненні питання не належать до предметів відання Комітету у закордонних справах, визначених Додатком до Постанови ВРУ від 04.12.2014 року №22-VIII «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України».

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 10.  СЛУХАЛИ: Про виїзне засідання Комітету у закордонних справах.

Виступили:  Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію заступника Голови Комітету І.Гузя щодо поїздки 2-3 членів Комітету на Волинь.

2) Членам Комітету надати пропозиції  щодо актуальних проблем міжнародних відносин  з метою їх опрацювання під час виїзного засідання Комітету та місця його проведення.

Результати голосування: одноголосно.

 

11. СЛУХАЛИ: Про звернення депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка щодо відкликання зазначеною фракцією згоди на обмін неповними квотами між  фракціями Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та Радикальної партії Олега Ляшка при розподілі  місць депутатських фракцій ВРУ у деяких постійних делегаціях ВРУ в органах міжнародних парламентських організацій та українських частин у двосторонніх та тристоронніх міжпарламентських інституціях.

Виступили: Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Гузь І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що питання про перегляд рішення Комітету від 14 березня 2017 року (Протокол№87) щодо звернення депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка стосовно відкликання зазначеною фракцією згоди на обмін неповними квотами між  фракціями Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та Радикальної партії Олега Ляшка при розподілі  місць депутатських фракцій ВРУ у деяких постійних делегаціях ВРУ в органах міжнародних парламентських організацій та українських частин у двосторонніх та тристоронніх міжпарламентських інституціях не набрало необхідної кількості голосів («за» - 3, «проти» - 1, «утрималось» - 2),  не повертатися до розгляду  зазначеного питання.

 

12. СЛУХАЛИ: Про презентацію проекту «Експертна дипломатія: посилення інформаційної співпраці між Комітетом Верховної Ради України у закордонних справах та незалежними аналітичними центрами України».

Виступили: Максак Г., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Здійснювати інформаційну співпрацю та її координацію (надання плану заходів «Української призми»)  між Комітетом Верховної Ради України у закордонних справах та незалежними аналітичними центрами України, зокрема Радою зовнішньої політики «Українська призма», в рамках Громадської ради при Комітеті у закордонних справах.

 

 Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку