ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №86

від 08.02.2017 р.

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

о 14.15

 Комітету у закордонних справах

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 Присутні: Тарасюк Б.І., Гузь І.В., Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П., Луценко І.С.

            

Відсутні:  Вовк В.І., Присяжнюк О.А., Ларін С.М.,

                 Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про інформацію Міністерства закордонних справ України щодо стратегічних пріоритетів зовнішньої політики України у 2017 році та напрацювання шляхів співпраці між Міністерством та Комітетом.

Заяць Андрій Іванович - Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Тибінка Ірина Ярославівна - заступник директора Політичного департаменту МЗС України.

Кононенко Максим Олексійович - заступник директора Департаменту міжнародного права МЗС України.

Данілейко Олександр Іванович - начальник Управління економічного співробітництва МЗС України.

Праведник Андрій Іванович - в.о. директора Департаменту міжнародних організацій МЗС України.

 

2. Про підготовку  Звернення Верховної Ради України до Конгресу США.

Брисюк Ярослав Володимирович – заступник директора Департаменту США МЗС України.

 

3. Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Урядом Малайзії про взаємну правову допомогу в кримінальних справах (реєстр.№0128, ПУ).

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

 

4. Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Урядом Малайзії про видачу правопорушників (реєстр.№0129, ПУ).

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

 

5. Проект Закону про приєднання до Протоколу про сталий туризм до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат (реєстр.№0131, КМУ).

Ліптуга Іван Леонідович – директор Департаменту туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 

6. Проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо приватних домашніх робітників та місцевого персоналу іноземних диппредставництв) (реєстр.№5509, КМУ).

Курилюк Юрій Богданович – офіцер управління у справах іноземців та адміністративного провадження Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Пінчук Олександр Васильович – начальник управління у справах іноземців та адміністративного провадження Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Погорельцев Сергій Олексійович – директор Департаменту консульської служби МЗС України

 

 7. Про зміни у складі Постійної делегації ВРУ у ПАЧЕС та Української частини Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща (листи Голови депутатської фракції Радикальної партії Олега  Ляшка).

 

 8. По підготовку до участі делегації ВРУ у 136-й Асамблеї МПС (1-5 квітня 2017 року в м.Дакка, Бангладеш);

Праведник Андрій Іванович - в.о. директора Департаменту міжнародних організацій МЗС України.

 

9. Про пріоритетні напрямки співпраці депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році.

Боднар Василь Миронович – т.в.о. директора ІІ Європейського департаменту МЗС України.

 

10. Різне:

- про візит делегації Комітету у закордонних справах до Держави Ізраїль та подальший розвиток двосторонніх відносин;

- про проект Постанови Верховної Ради України «Про перенесення Посольства України у Державі Ізраїль до її столиці міста Єрусалим» (реєстр.№5715, н.д.О.Фельдман);

Кононенко Максим Олексійович - заступник директора Департаменту міжнародного права МЗС України.

- про навчальний візит народних депутатів України до Норвегії у травні 2017 року (Північно-Балтійська ініціатива для ВРУ);

- про надання кандидатури від Комітету у закордонних справах до складу Ради з міжнародної торгівлі при Кабінеті Міністрів України.

 

  

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати  питання  про лист Посольства України в Республіці Хорватія щодо налагодження  зв’язків між зовнішньополітичними комітетами Верховної Ради України та Хорватського Сабору.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ:  Інформацію Державного секретаря Міністерства закордонних справ України А.Зайця щодо стратегічних пріоритетів зовнішньої політики України у 2017 році та напрацювання шляхів співпраці між Міністерством та Комітетом.

Виступили: Тарасюк Б.І., Заяць А.І., Заліщук С.П., Луценко І.С.,

Ар’єв В.І., Данілейко О.І., Кононенко М.О., Праведник А.І.,

Тибінка І.Я., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію Державного секретаря Міністерства закордонних справ України А.Зайця щодо зазначених вище питань взяти до відома.

2) Звернутися до Уряду України з проханням  прискорити розгляд питання щодо призначення першого заступника та заступників Міністра закордонних справ України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Урядом Малайзії про взаємну правову допомогу в кримінальних справах.

Виступили: Петухов С.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу і в цілому та ратифікувати Договір між Україною та Урядом Малайзії про взаємну правову допомогу в кримінальних справах.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Урядом Малайзії про видачу правопорушників.

Виступили: Петухов С.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу і в цілому та ратифікувати Договір між Україною та Урядом Малайзії про видачу правопорушників.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання до Протоколу про сталий туризм до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.

Виступили: Ліптуга І.Л., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу і в цілому та приєднатися до Протоколу про сталий туризм до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про підготовку  Звернення Верховної Ради України до Конгресу США.

Виступили: Брисюк Я.В., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: З метою підтвердження прагнення України у подальшому розвивати та зміцнювати стратегічне партнерство зі Сполученими Штатами Америки на основі спільності ключових національних інтересів наших держав та народів внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки» та рекомендувати прийняти його за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 6. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо приватних домашніх робітників та місцевого персоналу іноземних диппредставництв).

Виступили: Курилюк Ю.Б., Погорельцев С.О., Заяць А.І.,

Гузь І.В., Заліщук С.П., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та вважати за доцільне доповнити його такими положеннями:

1. Передбачити можливість реєстрації в МЗС України також паспортних документів студентів вищих навчальних закладів іноземних держав, що проходять стажування та/або навчальну практику у дипломатичних представництвах і консульських установах іноземних держав в Україні.

2. Установити, що Міністерство закордонних справ України з урахуванням принципу взаємності, а також загальної чисельності членів дипломатичного персоналу, консульських посадових осіб та адміністративно-технічного персоналу дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав, міжнародних організацій та їх представництв, представництв держав при міжнародних організаціях, що мають штаб-квартири в України, може обмежувати в праві реєстрації, а також відмовляти в реєстрації на території України осіб, зазначених в статті 16 законопроекту.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 7. Про пріоритетні напрямки співпраці депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році.

 

7.1. СЛУХАЛИ: Про лист співголів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща О.Юринець та М.Княжицького щодо візиту делегації членів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща до Республіки Польща у першій половині 2017 року.

Виступили: Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість двостороннього співробітництва між Україною і Польщею та необхідності поглиблення  міжпарламентського діалогу підтримати здійснення візиту зазначеної делегації до Польщі в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради   України на 2017 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 7.2 СЛУХАЛИ: Про лист Посольства України в Республіці Хорватія щодо налагодження  зв’язків між зовнішньополітичними комітетами Верховної Ради України та Хорватського Сабору.

Виступила: Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Враховуючи те, що у даний час започаткування співпраці з Хорватією є важливим для української сторони, оскільки Хорватія виступає в ЄС та НАТО як один з найактивніших і найпослідовніших союзників України в її боротьбі проти російської агресії,  вважати доцільним запросити Голову Комітету Хорватського Сабору з питань зовнішньої політики М.Ковача здійснити візит до Києва.

Результати голосування: одноголосно.

 

7.3. СЛУХАЛИ: Пропозиції щодо  пріоритетних напрямків співпраці депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Розгляд інших пропозицій щодо пріоритетні напрямки співпраці депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році перенести на наступне засідання Комітету.

 

 

8. Різне:

 

8.1. СЛУХАЛИ: Про візит делегації Комітету у закордонних справах до Держави Ізраїль на запрошення Голови Комісії Кнесету Держави Ізраїль у закордонних справах та з питань  оборони А.Діхтера.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи те, що зазначений вище візит є слушною нагодою для інформування ізраїльського політикуму щодо триваючої агресії проти України, невиконання Російською Федерацією Мінських домовленостей та загострення ситуації на Сході України,  вважати його  доцільним і здійснити візит у другій половині березня 2017 року в межах виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови Верховної Ради України «Про перенесення Посольства України у Державі Ізраїль до її столиці міста Єрусалим» (реєстр.№5715, н.д.О.Фельдман).

У ході розгляду згаданого проекту Постанови члени Комітету та представники Міністерства закордонних справ України висловили низку суттєвих зауважень щодо нього. Так, компетенція та повноваження Верховної Ради України, включаючи сферу зовнішньої політики, чітко визначені Конституцією України. Відповідно до пункту 5) частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України визначає засади внутрішньої і зовнішньої політики. Ні Конституція України, ні інші законодавчі акти не наділяють парламент повноваженнями створювати, реорганізовувати та ліквідовувати закордонні дипломатичні установи України, змінювати місце їх розташування або ініціювати цей процес.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 106 Конституції України саме Президент України «представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори України». З даної норми Основного закону випливає дискреційне повноваження Глави держави ухвалювати рішення про оптимізацію дипломатичної присутності України за кордоном.

За інформацією Міністерства закордонних справ України, питання визначення статусу м. Єрусалим та його приналежності є одним із найважливіших і найскладніших серед усього комплексу питань ізраїльсько-палестинського врегулювання. Україна послідовно дотримується збалансованої та неупередженої позиції щодо близькосхідного мирного процесу, прагнучи розвивати стабільні й конструктивні відносини як з Ізраїлем, так і з арабськими державами регіону.

Окрім того, відповідно до Пояснювальної записки до законопроекту за підписом народного депутата України О.Фельдмана, реалізація проекту Постанови потребує фінансових витрат. При цьому до законопроекту не додане фінансово-економічне обґрунтування і відповідні розрахунки. Присутній на засіданні Комітету представник МЗС України повідомив, що переїзд Посольства разом із усіма співробітниками з Тель-Авіву до Єрусалиму потребуватиме значних матеріальних витрат, які не передбачені ні державним бюджетом України на 2017 рік, ні бюджетом МЗС України.

Виступили: Тарасюк Б.І., Луценко І.С., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перенесення Посольства України у Державі Ізраїль до її столиці міста Єрусалим»  повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні сесії Верховної Ради України на підставі пункту 3 частини другої статті 94 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України».

Результати голосування: одноголосно.

 

8.3. СЛУХАЛИ: Про надання кандидатури від Комітету у закордонних справах до складу Ради з міжнародної торгівлі при Кабінеті Міністрів України.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Включити до складу  Ради з міжнародної торгівлі при Кабінеті Міністрів України голову підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Луценко І.С.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.4. СЛУХАЛИ: Про навчальний візит народних депутатів України до Норвегії у травні 2017 року (Північно-Балтійська ініціатива для ВРУ).

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 9. СЛУХАЛИ: По підготовку до участі делегації ВРУ у 136-й Асамблеї Міжпарламентського Союзу (1-5 квітня 2017 року в м.Дакка, Бангладеш).

В ході розгляду  питання члени Комітету дійшли висновку, що досвід участі делегації Верховної Ради України у заходах Міжпарламентського Союзу свідчить про нагальну необхідність внесення  суттєвих змін в організацію роботи делегації. Так, внаслідок несистемного і хаотичного порядку формування делегацій України на сесії МПА протягом останніх років не вдалося завадити прийняттю рішення щодо проведення осінньої сесії 2017 року Асамблеї МПА у країні-агресорі – Росії (Санкт-Петербург). Варто зазначити що така сесія співпадатиме з 100-річчям більшовицького заколоту 1917 року, до того ж, проводитиметься напередодні чергових президентських виборів в Росії у 2018 році. Без сумніву, така подія буде використана російською владою як доказ відсутності її міжнародної ізоляції внаслідок агресії проти України.

Враховуючи такі негативні наслідки для України, значення участі Верховної Ради України у діяльності Міжпарламентського Союзу останнім часом суттєво зросло. Об’єктивні реалії, що склалися вимагають відійти від існуючого принципу формування делегації на заходи МПС, коли її склад постійно змінюється, до формалізації цього процесу шляхом формування постійної делегації Верховної Ради України в МПС із затвердженим особовим складом, обраним постійним головою та заступником голови делегації. Ще однією нагальною потребою є включення до складу делегації виключно тих народних депутатів, які володіють англійською або французькою мовою.

Члени Комітет вважають,  що питання створення Постійної делегації Верховної Ради України в МПС є нагальним і актуальним,  разом з тим процес формування постійно діючої делегації Верховної Ради України у МПС передбачає дотримання певних внутрішніх погоджувальних процедур, що вимагатиме доволі тривалого часу.

Виступили: Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити склад тимчасової делегації Верховної Ради України у Міжпарламентському Союзі за принципом Ad hoc, до складу якої включити таких народних депутатів України: Б.Тарасюка (голова делегації), М.Іонову (заступник голови делегації), С.Висоцького, І.Крулька, І.Попова, О.Порошенка, В.Пташник, О.Сотник, К.Усова.

Результати голосування: одноголосно.

 

 10. СЛУХАЛИ: Про зміни у складі Постійної делегації ВРУ у ПАЧЕС та Української частини Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща (листи Голови депутатської фракції радикальної партії Олега  Ляшка).

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити:

- заступником члена Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва  народного депутата України АМЕЛЬЧЕНКА Василя Васильовича за квотою  депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка замість народного депутата України ВІТКА Артема Леонідовича на підставі відповідного подання депутатської   фракції Радикальної партії Олега Ляшка від 19 січня 2017 року.

- членом Української частини Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща народного депутата України ШУХЕВИЧА Юрія-Богдана Романовича за квотою  депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка замість народного депутата України АМЕЛЬЧЕНКА Василя Васильовича на підставі відповідного подання депутатської   фракції Радикальної партії Олега Ляшка від 3 лютого  2017 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку