ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №84

від 18.01.2017 р.

 м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

о 15.00

 Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П., Луценко І.С.

              

Відсутні:  Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А., Ларін С.М.,

                 Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1.                Про проект Закону про приєднання до Протоколу про внесення поправок до пункту а) частини першої статті 1 та частини першої та пункту b) частини третьої статті 14 Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ) (реєстр.№0124, ПУ).

Дєєва Анастасія Євгеніївна - заступник Міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції.

Бродич Христина Василівна - помічник заступника Міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції.

Саєнко Сергій Валерійович – заступник директора Департаменту Європейського Союзу  Міністерства закордонних справ України.

 

2.                Проект Закону про ратифікацію Конвенції між Урядом України і Урядом Великого Герцогства Люксембург про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на капітал і Протоколу між Урядом України та Урядом Великого Герцогства Люксембург про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Великого Герцогства Люксембург про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на капітал (реєстр.№0125, КМУ).

Наврата Артем Ігорович – заступник начальника Управління  податкової  політики Міністерства фінансів України.

Паламар Людмила Олександрівна – начальник відділу міжнародного оподаткування та імплементації міжнародних договорів Міністерства фінансів України.

Оснач Михайло Васильович - Посол з особливих доручень Першого Європейського департаменту МЗС України.

 

3.                Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Індонезія про співробітництво в оборонній галузі (реєстр.№0126, КМУ).

Павловський Ігор Валентинович – заступник Міністра оборони України.

Олійник Ілля Борисович - Радник відділу міжнародного військового співробітництва Департаменту міжнародної безпеки МЗС України.

 

4.                Проект Закону про ратифікацію Угоди про співробітництво між Україною та Європейською організацією з питань юстиції (реєстр.№0122, ПУ).

Саєнко Сергій Валерійович – заступник директора Департаменту Європейського Союзу  Міністерства закордонних справ України.

Ченцов Всеволод Валерійович - директор Департаменту Європейського Союзу МЗС України.


5.                Про проект рекомендацій парламентських слуханнях на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України».

Василенко Володимир Андрійович – член Громадської ради при Комітеті у закордонних справах.


6.                Про інформацію Міністерства закордонних справ України про стратегічні пріоритети зовнішньої політики України у 2017 році та напрацювання шляхів співпраці між Міністерством та Комітетом.

Ченцов Всеволод Валерійович - директор Департаменту Європейського Союзу МЗС України.

Бешта Петро Петрович – заступник директора Політичного департаменту МЗС України.



7.                Про затвердження Орієнтовного плану роботи Комітету у закордонних справах  на період шостої сесії Верховної Ради України 8 скликання.

 

8.                Про затвердження Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік.

Колісниченко Борис Миколайович –  Керівник Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату Верховної Ради України.

Гончаренко Олексій Олексійович – народний депутат України, співголова депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою.


9.                Про зміни у складі Постійної делегації ВРУ у ПА РЄ (листи Голови депутатської партії політичної партії «Народний фронт» Бурбака М.Ю.).

 

10.             Про міжпарламентські обміни  ВРУ у 2017 році:

- про участь представників ВРУ у Парламентських слуханнях ООН з проблематики збереження морських ресурсів (13-14 лютого 2017 року, м.Нью-Йорк, Штаб квартира ООН);

- про участь представників ВРУ у  Регіональному семінарі з питань  цілей сталого розвитку для парламентарів Центральної та Східної Європи і Центральної Азії;

- про участь представників ВРУ у 136-й Асамблеї МПС ( 1-5 квітня 2017 року в м.Дакка, Бангладеш).

- про пріоритетні напрямки співпраці депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році.

Оснач Михайло Васильович - Посол з особливих доручень Першого Європейського департаменту МЗС України.

Роман Ігор Святославович - начальник відділу Північного Кавказу і Туреччини Другого Європейського департаменту МЗС України.

Тумасов Ігор Юрійович - начальник відділу країн Південної Америки Департаменту Америки МЗС України.

Жупєєв Євген Ігорович - начальник відділу країн Північної Африки Департаменту країн Близького Сходу та Африки МЗС України.

Ковалевський Вадим Вікторович - в.о. заступника директора Департаменту країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону – начальник відділу країн Середнього Сходу та Південної Азії МЗС України.

 

- про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Південно-Африканською Республікою.

 

11.            Про проведення спільних комітетських слуханнях щодо стану виконання Україною Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (лист Першого заступника Голови ВРУ І.Геращенко).

 

12.            Різне:

- про затвердження чергових звітів поточного моніторингу Сервісного контракту у межах зовнішньої діяльності Європейського Союзу №2015/351-853 (інформаційна компанія «Сильніші разом»), який реалізується за підтримки Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, як бенефіціара.

Любов Акуленко

Інна Корсун

Елеонора Горішна

Галина Пастух

Роман  Кульчицький


-                    про звернення районних та обласних рад  щодо міжнародно-правових питань.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання до Протоколу про внесення поправок до пункту а) частини першої статті 1 та частини першої та пункту b) частини третьої статті 14 Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ).

Виступили: Дєєва А.С., Саєнко С.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу і в цілому та приєднатися до Протоколу про внесення поправок до пункту а) частини першої статті 1 та частини першої та пункту b) частини третьої статті 14 Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ:  Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Індонезія про співробітництво в оборонній галузі.

Виступили: Павловський І.В., Олійник І.Б., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу і в цілому та ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Індонезія про співробітництво в оборонній галузі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ:  Про проект Закону про ратифікацію Конвенції між Урядом України і Урядом Великого Герцогства Люксембург про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на капітал і Протоколу між Урядом України та Урядом Великого Герцогства Люксембург про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Великого Герцогства Люксембург про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на капітал.

Виступили: Наврата А.І., Оснач М.В., Вовк В.І., Паламар Л.О.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати прийняття Верховною Радою України проекту Закону  про ратифікацію Конвенції між Урядом України і Урядом Великого Герцогства Люксембург про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на капітал і Протоколу між Урядом України та Урядом Великого Герцогства Люксембург про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Великого Герцогства Люксембург про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і на капітал.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди про співробітництво між Україною та Європейською організацією з питань юстиції.

Виступили: Саєнко С.В., Гопко Г.М.


УХВАЛИЛИ: Підтримати прийняття Верховною Радою України проекту Закону  про ратифікацію Угоди про співробітництво між Україною та Європейською організацією з питань юстиції.

Результати голосування: одноголосно.



5. СЛУХАЛИ: Про проект рекомендацій парламентських слуханнях на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України».

Виступили: Вовк В.І., Заліщук С.П., Василенко В.А., Ар’єв В.І.,

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити проект рекомендацій парламентських слуханнях на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України» з врахуванням доповнень та поправок членів Комітету та члена Громадської ради при Комітеті у закордонних справах Василенка В.А.

Результати голосування: одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Про інформацію Міністерства закордонних справ України про стратегічні пріоритети зовнішньої політики України у 2017 році та напрацювання шляхів співпраці між Міністерством та Комітетом.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Заслухати інформацію Міністра закордонних справ України щодо стратегічних пріоритетів зовнішньої політики України у 2017 році та напрацювання шляхів співпраці між Міністерством та Комітетом.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про затвердження Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік.

Виступили: Вовк В.І., Колісніченко Б.М., Ар’єв В.І., Гузь І.В.,

Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Заслухати інформацію  в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України П.О.Боднара щодо кошторису ВРУ на 2017 рік  та можливість збільшення витрат на міжнародну діяльність у 2017 році на засіданні Комітету.

2) Доручити голові підкомітету Луценко І.С. провести аналіз   фінансових витрат ВРУ на міжнародну діяльність у 2017 році.

3) Затвердити Орієнтовний план міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

7.1. СЛУХАЛИ: Співголову депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою О.Гончаренка щодо візиту делегації членів групи дружби «Франція-Україна» Національних Зборів Французької Республіки у складі до семи французьких парламентарів до України у період з 6 по 11 лютого 2017 року.

Виступили: Гончаренко О.О., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтвердити  рішення Комітету  від 21 грудня 2016 року щодо  здійснення візиту зазначеної французької делегації до України в запропонованому співголовами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з  Французькою Республікою форматі, а саме проведення низки зустрічей у м.Києві, відвідання м.Одеси та території Донецької області в рамках виконання  Орієнтовного плану  міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

8. СЛУХАЛИ: Про затвердження Орієнтовного плану роботи Комітету на період шостої сесії Верховної Ради України 8 скликання.

Виступили: Гузь І.В.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Проекти законодавчих актів, з розгляду яких Комітет визначено головним, такі як:

- проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо початку розгляду законопроекту № 5094 "Акт стабільності і демократії в Україні" (р.№4735, н.д.І.Фріз, І.Геращенко та ін.);

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Президента України та Кабінету Міністрів України з питання ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульської конвенції) (р.№4894, н.д.Ю.Льовочкіна та ін.);

- проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з намірами Сенату і Сейму Республіки Польща односторонньо переглянути українсько-польські домовленості щодо спільної оцінки трагічних подій на Волині (р.№4942, н.д.О.Ляшко, В.Вовк та ін.);

- проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "У зв'язку з ухваленням Сенатом Республіки Польща Постанови від 7 липня 2016 року "Щодо вшанування пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1939-1945 роках" (р.№4948, н.д.Б.Тарасюк та ін.)

вважати такими, що втратили актуальність та рекомендувати Верховній Раді України  не включати їх до проекту порядку денного  шостої сесії Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 2) Затвердити Орієнтовний план роботи Комiтету Верховної Ради України у закордонних справах на шосту сесію Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2017 року).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про зміни у складі Постійної делегації ВРУ у ПА РЄ (листи Голови депутатської партії політичної партії «Народний фронт» Бурбака М.Ю.).

Виступили: Ар’єв В.І., Гузь І.В., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Розглянути зазначене вище питання після визначення депутатськими фракціями політичної партії «Народний фронт» та   партії "Блок Петра Порошенка" кандидатів на членство у Постійної делегації ВРУ у ПА РЄ.

 

 

10. Про міжпарламентські обміни  ВРУ у 2017 році:

 

10.1. СЛУХАЛИ: Про участь представників Верховної Ради України  у Парламентських слуханнях ООН з проблематики збереження морських ресурсів (13-14 лютого 2017 року, м.Нью-Йорк, Штаб квартира ООН).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на актуальність тематики конференції та зважаючи на те, що згаданий захід  включено до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік,  підтримати участь делегації Верховної Ради України у згаданому заході у складі трьох народних депутатів України – членів профільного Комітету Верховної Ради України з питань ліквідації наслідків екологічної політики, природокористування та Чорнобильської катастрофи.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10.2. СЛУХАЛИ: Про участь представників Верховної Ради України у  Регіональному семінарі з питань  цілей сталого розвитку для парламентарів Центральної та Східної Європи і Центральної Азії (23-24 лютого 2017 р.,  м. Будапешт).

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи те, що згаданий захід присвячений актуальним питанням спрямованим на забезпечення сталого розвитку у сфері запобігання змінам клімату та збереженню водних ресурсів,  участь представників Верховної Ради України у згаданому заході вважати доцільною та рекомендувати сформувати делегацію у складі трьох народних депутатів України з представників комітетів Верховної Ради України з питань ліквідації наслідків екологічної політики, природокористування та Чорнобильської катастрофи, з питань економічної політики та з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки з метою всебічного висвітлення питання щодо цілей сталого розвитку.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10.3. СЛУХАЛИ:  Про участь представників Верховної Ради України у 136-й Асамблеї Міжпарламентського Союзу (1-5 квітня 2017 року в м.Дакка, Бангладеш).

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести робочу нараду членів Комітету та інших народних депутатів України з заступником Міністра  закордонних справ Кислицею С.О.  щодо визначення стратегічних напрямків у підготовці до зазначеної вище Асамблеї.

 

 

10.4. СЛУХАЛИ: Про пріоритетні напрямки співпраці депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році.

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І., Заліщку С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести засідання підкомітету  з питань міжпарламентських зв‘язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин, на якому розглянути пропозицій членів Комітету стосовно зазначеного вище питання.

 

 

10.5. Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Південно-Африканською Республікою.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з Південно-Африканською Республікою та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про проведення спільних комітетських слухань щодо стану виконання Україною Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (лист Першого заступника Голови ВРУ І.Геращенко).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Проведення  комітетських слухань щодо стану виконання Україною Угоди про асоціацію між Україною та ЄС за головуванням профільного Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції вважати доцільним.

2) Членам Комітету долучитися до участі у зазначених комітетських слуханнях (за бажанням).

Результати голосування: одноголосно.

 

12. Різне.

12.1. СЛУХАЛИ: Про затвердження чергових звітів поточного моніторингу Сервісного контракту у межах зовнішньої діяльності Європейського Союзу №2015/351-853 (інформаційна компанія «Сильніші разом»), який реалізується за підтримки Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, як бенефіціара.

Виступили: Заліщук С.П., Гузь І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити піврічний та річний звіти щодо результатів поточного моніторингу Сервісного контракту у межах зовнішньої діяльності Європейського Союзу № 2015/351-853 (інформаційна компанія «Сильніші разом»), який реалізується за підтримки Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, як бенефіціара.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12.2. СЛУХАЛИ: Про звернення районних та обласних рад  щодо міжнародно-правових питань.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію про звернення районних та обласних рад  щодо міжнародно-правових питань взяти до відома.

 

 12.3. СЛУХАЛИ: Про відзначення у 2017 році 25 років із дати встановлення дипломатичних відносин незалежної України із  іноземними країнами.

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: У зв’язку з тим, що у 2017 році виповнюється 25 років із дати встановлення дипломатичних відносин незалежної України із  іноземними країнами, надіслати поздоровлення від імені Голови Верховної Ради України та Голови Комітету у закордонних справах з приводу зазначеної видатної дати на адреси керівників парламентів і профільних парламентських комітетів іноземних країн, які протягом 1992 році встановили дипломатичні відносини із  Україною.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку