ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №82

від 21.12.2016 р.

     м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.30

 

Комітету у закордонних справах

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 Присутні: Вовк В.І., Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А.,

                 Ар’єв В.І., Заліщук С.П, Ларін С.М., Луценко І.С.

                 

Відсутні: Гузь І.В.,. Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про інформацію Надзвичайного і Повноваженого Посла Грузії в Україні М.Уклеби щодо стану українсько-грузинських відносин з урахуванням обрання нового складу Парламенту Грузії та затвердження керівництва Парламенту Грузії.

Міхеїл Уклеба –  Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії  в Україні .

Супроводжуючі особи:

Олександр Кіпіані – Старший Радник Посольства Грузії в Україні.

Ніно Берідзе – помічник Надзвичайного і Повноважного Посла Грузії в Україні.

Мепарішвілі Хвича Нодарович – народний депутат України, керівник депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Грузією. 

2. Проект Постанови про заходи, спрямовані на реалізацію міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації як держави-агресора (реєстр.№5414, н.д. Б.Тарасюк, С.Висоцький та ін.).

Проект Постанови про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України (реєстр.№5463, н.д. О.Ляшко, В.Вовк).

Тарасюк Борис Іванович – народний депутат України.

Вовк Віктор Іванович – народний депутат України.

Кононенко Максим Олексійович – начальник відділу правового оформлення державного кордону Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Дубонос Костянтин Валентинович – заступник директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України.

Чечіль Юрій Олексійович – завідувач відділу Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України.

Литвинчук Ольга Степанівна – заступник начальника відділу правового аналізу управління правового забезпечення Генеральної прокуратури України.

Прокопов Олександр Едуардович – начальник відділу Управління з розслідування злочинів проти основ національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку Головної військової прокуратури України.

 

3. Проект Закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про ліквідацію та порядок повернення авіаційної техніки, що знаходиться на ремонтних підприємствах Міністерства оборони України і Міністерства оборони Російської Федерації (реєстр.№0121, КМУ).

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

Стецко Іван Миронович – полковник юстиції Департаменту воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва Міністерства оборони України.

Христофоров Дмитро Михайлович – заступник директора Департаменту воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва Міністерство оборони України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Щербак Юрій Миколайович – радник відділу ВТС та експортного контролю Департаменту міжнародної безпеки Міністерства закордонних справ України. 


4. Про доручення Голови ВРУ щодо розгляду внесеного в порядку законодавчої ініціативи н.д. Капліним С.М. до Апарату ВРУ подання щодо проекту Постанови ВРУ «Про заяву ВРУ щодо звернення до Новообраного Президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа про не підтримку та засудження образливих висловлювань окремих українських публічних діячів» на предмет наявності підстав для реєстрації.

 

5. Про підтвердження повноважень Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи у 2017 році:

лист народного депутата В.Купрія щодо перегляду складу Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ;

лист членів Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ щодо внесення змін до складу Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ;

лист членів та заступників членів Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ щодо оптимізації видатків при формуванні кошторису ВРУ на 2017 рік, спрямованих на організацію роботи Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ;

лист Голови депутатської фракції «Народний Фронт» щодо призначення на посаду Віце-Президента ПАРЄ Г.Логвинського;

лист Н.Савченко щодо внесення змін до складу постійних делегацій ВРУ у ПА РЄ та ПА ОБСЄ;

- про лист Генерального секретаря ПА РЄ щодо передачі вірчих грамот членів ПАРЄ та їхніх заступників.

Купрій Віталій Миколайович – народний депутат України.

Логвинський Георгій Володимирович - народний депутат України.


6. Про зміни у складі Постійних делегації Верховної Ради України за квотою депутатської фракції Партії «Блок Петра Порошенка».

 

7. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

Логвинський Георгій Володимирович - народний депутат України.

 

8. Про запрошення Голови ВРУ А.Парубія відвідати Корею у 2017 році з нагоди 25-ї річниці встановлення дипломатичних відносин (лист Спікера Національної Асамблеї Республіки Корея Чон Се Гюна).

 

9. Про візит Голови Комісії Парламенту Республіки Молдова В.Буліги до України у період з 7 по 23 січня наступного року (лист Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Молдова І.М. Гнатишина).

 

10. Про проведення у 2017 році Шостої сесії ПА ЄВРОНЕСТ в м.Києві (лист Голови Постійної делегації ВРУ у ПА ЄВРОНЕСТ Б.І.Тарасюка).

 

11. Про посилення співпраці з подальшим приєднанням до Центрів передового досвіду НАТО (лист Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України).

 

 12. Про відрядження народних депутатів України:

- Льовочкіної Ю.В. до Французької Республіки у період з 19 по 23 грудня поточного року;

- Савченко Н.В. до Німеччини у період з 20 по 22 грудня 2016 року.

 

13. Про візит Комітету у закордонних справах до Республіки Болгарія з нагоди 25-річчя дипломатичних відносин, який відбувся у період з 12 по 14 грудня 2016 року.

 

14. Різне:

- про звернення заступника Голови Комітету у закордонних справах Б.Тарасюка щодо формування списку виступаючих на парламентських слуханнях, які відбулися 7 грудня 2016 року, та щодо проведення засідання робочої групи по підготовці оновленого Закону України «Про дипломатичну службу»;

- про звернення районних та обласних рад  щодо міжнародно-правових питань.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Ларін С.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати  питання  щодо зміни у складі Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи  за квотою депутатської фракції  «Опозиційний блок».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про заходи, спрямовані на реалізацію міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації як держави-агресора (реєстр.№5414, н.д. Б.Тарасюк, С.Висоцький та інші).

Про проект Постанови про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України (реєстр.№5463, н.д. О.Ляшко, В.Вовк).

Виступили: Вовк В.І., Андрієва Т.В., Кононенко М.О., Заліщук С.П.,

Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Створити  робочу групу з доопрацювання зазначених вище постанов у складі їх авторів – заступників Голови Комітету В.Вовка та Б.Тарасюка, а також голови підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету С.Заліщук, та внесення на розгляд Верховної Ради України консолідованого проекту Постанови.  

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію Надзвичайного і Повноваженого Посла Грузії в Україні М.Уклебу щодо стану українсько-грузинських відносин з урахуванням обрання нового складу Парламенту Грузії та затвердження керівництва Парламенту Грузії.

М.Уклеба відзначив ефективність українсько-грузинського діалогу та висловив зацікавленість грузинської сторони в розширенні взаємовідносин між нашими країнами на рівні відповідних комітетів та міжпарламентських груп дружби.

Виступили:  М.Уклеба, Тарасюк Б.І., Мепарішвілі Х.Н., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Інформацію Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба взяти до відома.


3. СЛУХАЛИ: Про підтвердження повноважень Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ у 2017 році:

лист народного депутата В.Купрія щодо перегляду складу Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ;

лист членів Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ щодо внесення змін до складу Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ;

лист членів та заступників членів Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ щодо оптимізації видатків при формуванні кошторису ВРУ на 2017 рік, спрямованих на організацію роботи Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ;

лист Голови депутатської фракції «Народний Фронт» щодо призначення на посаду Віце-Президента ПАРЄ Г.Логвинського;

лист Н.Савченко щодо внесення змін до складу постійних делегацій ВРУ  у ПА РЄ та ПА ОБСЄ;

про лист Генерального секретаря ПА РЄ щодо передачі вірчих грамот членів ПАРЄ та їхніх заступників.

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Купрій В.М., Вовк В.І.,

Заліщук С.П., Ларін С.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Розглянути зазначені питання на наступному засіданні Комітету, яке відбудеться 22 грудня 2016 року.

 

2) Внести на розгляд Верхової Ради України проект Постанови про внесення змін до Постанови "Про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України восьмого скликання Надії Вікторівни Савченко",  щодо виключення  народного депутата України Савченко Н.В.   зі складу членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради  Європи.

 Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 4. СЛУХАЛИ: Про зміни у складі Постійних делегації Верховної Ради України за квотою фракції Партії «Блок Петра Порошенка».

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Заліщук С.П.,

Гопко Г.М.


УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити пропоновані депутатською фракцією ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» такі зміни у складі  постійних делегацій  Верховної Ради України:

- включити народного депутата України УСОВА Костянтина Глібовича до складу заступників членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи  замість народного депутата України ЗАЛІЩУК Світлани Петрівни;

- включити народного депутата України ЧУБАРОВА Рефата Абдурахмановича до складу  заступників членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі  замість народного депутата України НАЙЄМА Мустафи-Масі;

- включити народного депутата України ЮРИНЕЦЬ Оксану  Василівну до складу членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО  замість народного депутата України НАЙЄМА Мустафи-Масі;

 - включити народного депутата України ЖОЛОБЕЦЬКОГО Олександра Олександровича до складу заступників членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва  замість народного депутата України КРИВЕНКА Віктора Миколайовича;

- включити народного депутата України БІЛОЗІР Оксану Володимирівну до складу  членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентському вимірі Центральноєвропейської ініціативи замість народного депутата України НОВАК Наталії Василівни;

- включити народних депутатів України СУСЛОВУ Ірину Миколаївну та ДЕНИСЕНКА Вадима Ігоровича до складу членів Виконавчого комітету Національної парламентської групи України у Міжпарламентському Союзі  замість народних депутатів України НОВАК Наталії Василівни та КРИВЕНКА Віктора Миколайовича відповідно;

- включити народного депутата України КАРПУНЦОВА Валерія Віталійовича до складу  членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ГУАМ  замість народного депутата України КАПЛІНА Сергія Миколайовича.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утрималось» - 1.

 

 5. СЛУХАЛИ: Про зміни у складі Постійної делегації Верховної Ради України Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи  за квотою депутатської фракції  «Опозиційний блок».

Виступили: Ар’єв В.І., Ларін С.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити заступником члена Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи  народного депутата України НОВИНСЬКОГО Вадима Владиславовича за квотою депутатської фракції «Опозиційний блок» замість народного депутата України ШПЕНОВА Дмитра Юрійовича на підставі відповідного подання депутатської фракції «Опозиційний блок» від 21 грудня 2016 року.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 2;

«утрималось» - 1.

 

6. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про ліквідацію та порядок повернення авіаційної техніки, що знаходиться на ремонтних підприємствах Міністерства оборони України і Міністерства оборони Російської Федерації.

Під час розгляду зазначеного законопроекту представниками Міністерства закордонних справ України та Міністерства юстиції України було висловлено ряд суттєвих зауважень щодо нього.

По-перше, законопроект внесений із порушенням вимог статті 202 Регламенту Верховної Ради України, без необхідного пакету документів, а також всупереч встановленого Законом України «Про міжнародні договори України» порядку.

По-друге, головним розробником не приділено жодної уваги питанню права власності Російської Федерації на демонтовані двигуни, устаткування та інші частини літаків та іншої авіаційної техніки, оскільки, воно повинно вирішуватися з урахуванням положень абзацу третього статті 1 Угоди, чинної Угоди, згідно з яким демонтовані двигуни, устаткування та інші частини літаків та іншої авіаційної техніки, є власністю Російської Федерації, а також у разі, якщо реалізація Угоди здійснювалася шляхом укладення зовнішньоекономічних контрактів (договорів) між відповідними суб’єктами господарювання, припинення таких контрактів має відбитися в порядку, передбаченому цими контрактами, до припинення дії Угоди, що у свою чергу має убезпечити від подання Російською Федерацією позовів майнового характеру до міжнародних судових інституцій.

По-третє, у контексті перелічених ризиків, а також враховуючи невизначеність долі військового майна Російської Федерації на території України, а саме: передача цього майна, утилізація цього майна чи його реалізація, залишається невизначеною фінансова складова прийняття запропонованого проекту Закону України. Відсутність фінансового обґрунтування не дозволяє визначити вплив на Державний бюджет України або бюджети органів виконавчої влади, який буде здійснено за результатами прийняття такого акта.

Виступили: Христофоров Д.М., Щербак Ю.М., Петухов С.І.,

Стецко І.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України проект Закону України «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про ліквідацію та порядок повернення авіаційної техніки, що знаходиться на ремонтних підприємствах Міністерства оборони України і Міністерства оборони Російської Федерації» повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні сесії Верховної Ради України на підставі пункту 3 частини другої статі 94 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України».

Результати голосування: одноголосно.


7. СЛУХАЛИ: Про доручення Голови Верховної Ради України щодо розгляду внесеного в порядку законодавчої ініціативи н.д. Капліним С.М. до Апарату ВРУ подання щодо проекту Постанови ВРУ «Про заяву ВРУ щодо звернення до Новообраного Президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа про не підтримку та засудження образливих висловлювань окремих українських публічних діячів» на предмет наявності підстав для реєстрації.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Не рекомендувати до реєстрації Апаратом Верховної Ради України зазначених  пропозицій народного депутата України С.Капліна,  як таких, що можуть завдати, у разі їх реєстрації, не прогнозованих політичних наслідків.

Результати голосування: одноголосно.

 

8. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

 

8.1. СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України, керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль Логвинського Г.В. про спільну заяву комітетів Верховної Ради України у закордонних справах та з питань культури і духовності щодо засудження інциденту (антисемітської провокації), який стався у Синагозі м.Умані на місці поховання іудейського законоучителя Рабі Нахмана.

Виступили: Логвинський Г.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль Логвинського Г.В.  щодо зазначеної вище заяви.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.2. СЛУХАЛИ: Про пропозиції депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами щодо міжпарламентських обмінів на 2017 рік.

Виступили: Гопко Г.М., Луценко І.С., Ларін С.М.

 

УХВАЛИЛИ: Розглянути зазначене питання на початку січня 2017 року, заслухавши пропозиції Міністерства закордонних справ України щодо   напрямків та пріоритетів міжпарламентського співробітництва на рівні депутатських груп дружби на 2017 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.3. СЛУХАЛИ: Про запрошення Голови ВРУ А.Парубія відвідати Корею у 2017 році з нагоди 25-ї річниці встановлення дипломатичних відносин (лист Спікера Національної Асамблеї Республіки Корея Чон Се Гюна).

Виступили: Ларін С.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість подальшого розвитку  міжпарламентського співробітництва між Україною та Республікою Корея, а також беручи до уваги, що у 2017 році виповнюється 25 років з дня встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами, вважати здійснення  візиту Головою Верховної Ради України до Республіки Корея протягом 2017 року на запрошення Спікера Національної Асамблеї Республіки Корея Чонг Се Гюна доцільним.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.4. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Перу. 

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з Республікою Перу та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.5. СЛУХАЛИ: Про лист співголів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою О.Гончаренка та А.Шкрум щодо візиту делегації членів групи дружби «Франція-Україна» Національних Зборів Французької Республіки у складі до семи французьких парламентарів до України у період з 6 по 11 лютого 2017 року.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість двостороннього співробітництва між Україною та Францією та необхідності поглиблення  міжпарламентського діалогу   підтримати здійснення візиту французької делегації до України в запропонованому співголовами зазначеної вище депутатської групи  форматі.

Результати голосування: одноголосно.

 

9. СЛУХАЛИ: Про візит Голови Комісії Парламенту Республіки Молдова В.Буліги до України у період з 7 по 23 січня наступного року (лист Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Молдова І.М. Гнатишина).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Молдова І.М. Гнатишина щодо організації на початку 2017 року візиту в Україну делегації профільної Комісії молдовського законодавчого органу на чолі з Головою Комісії Парламенту Республіки Молдова з питань зовнішньої політики та європейської інтеграції В. Булігою та звернутися з проханням до Міністерства закордонних справ України надати сприяння в організації зазначеного візиту.

Результати голосування: одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: Про лист Голови Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї ЄС - Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ)  Тарасюка Б.І. щодо проведення чергової VI сесії ПА ЄВРОНЕСТ у 2017 році в м. Києві.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи необхідність підсилення міжпарламентської складової напередодні Саміту Східного Партнерства у жовтні-листопаді 2017 року, підтримати  проведення згаданого заходу і рекомендувати включити його до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

11. СЛУХАЛИ: Про лист Віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Климпуш-Цинцадзе І.О. щодо співробітництва з Центром передового досвіду Організації північноатлантичного договору з питань енергетичної безпеки.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Беручи до уваги, що система Центрів передового досвіду Північноатлантичного Альянсу є потужним інструментом, що дозволяє державам-членам та партнерам організації обмінюватися досвідом та покращувати їх функціональну сумісність,  вважати за доцільне підтримати пропозицію Віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України щодо активізації взаємодії заінтересованих міністерств та відомств України з профільними комітетами Верховної Ради України у ході здійснення заходів з приєднання України до згаданого Центру з питань енергетичної безпеки.

2) З огляду на предмети відання комітетів, затверджені Додатком до Постанови Верховної Ради України від 04 грудня 2014 року №22-VIII «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання»,  та підтримуючи також пропозицію Климпуш-Цинцадзе І.О. рекомендувати Голові Верховної Ради України визначити головним Комітетом з питання приєднання України до Центру з питань енергетичної безпеки Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

3) Комітету Верховної Ради України у закордонних справах  долучитися до цієї роботи у межах компетенції.

Результати голосування: одноголосно.

 

12. СЛУХАЛИ: Про відрядження народних депутатів України Льовочкіної Ю.В. до Французької Республіки у період з 19 по 23 грудня поточного року та   Савченко Н.В. до Німеччини у період з 20 по 22 грудня 2016 року.

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України не надавати згоду на відрядження народних депутатів України Льовочкіної Ю.В. та Савченко Н.В. в зазначені вище терміни на виконання Розпорядження Голови Верховної Ради України  №874 від 24 вересня 2009 року «Про порядок здійснення відряджень народних депутатів України» згідно якого відрядження народних депутатів України не здійснюється у тижні пленарних засідань, крім тих випадків, коли народний депутат України бере участь у роботі офіційних парламентських делегаціях України.

Результати голосування: одноголосно.

 

13. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Г.Гопко та голови підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету С.Заліщук щодо їх візиту до Республіки Болгарія з нагоди 25-річчя дипломатичних відносин, який відбувся у період з 12 по 14 грудня 2016 року.

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Г.Гопко та С.Заліщук щодо зазначеного вище візиту взяти до відома.

 

14. Різне.

14.1. СЛУХАЛИ:  Про звернення заступника Голови Комітету у закордонних справах Б.Тарасюка щодо формування списку виступаючих на парламентських слуханнях, які відбулися 7 грудня 2016 року, та щодо проведення засідання робочої групи по підготовці оновленого ЗУ «Про дипломатичну службу».

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію  Б.Тарасюка щодо зазначеного питання взяти до відома.

 

14.2. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Г.Гопко про  поїздки членів групи дружби «Франція-Україна» Національних зборів Французької Республіки Мішеля ВУАЗЕНА та Тьєрі МАРІАНІ до тимчасово окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим протягом 2015-2016 років.

Г.Гопко повідомила, що протягом 2015-2016 років ряд членів Національних зборів Франції здійснили поїздки до тимчасово окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, яка є невід’ємною частиною Української держави. Такі візити до АР Крим депутатами Національних зборів були проведені без погодження з українською стороною, що стало грубим порушенням чинного законодавства України. На превеликий жаль серед депутатів були також і члени групи дружби «Франція-Україна» Національних зборів Французької Республіки Мішель ВУАЗЕН та Тьєрі МАРІАНІ.

В ході розгляду члени Комітету зауважили, що такі вчинки згаданих членів Національних зборів є щонайменше проявом неповаги і недружньої налаштованості щодо України і її чинного законодавства, у зв’язку із чим подальше перебування М.Вуазена та Т.Маріані у складі групи дружби «Франція-Україна» Національних зборів Французької Республіки вбачається таким, що не відповідає характеру дружніх відносин, що склалися між Україною і Францією за 25 років нашої плідної співпраці.

Члени Комітету наголосили, що будь-які поїздки іноземних громадян на територію тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим повинні здійснюватися виключно за погодженням з офіційним Києвом через пункти пропуску, визначеними компетентними органами України. Відвідання окупованого Криму без дотримання встановленої процедури підпадає під дію статті 332-1 Кримінального кодексу України.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Голови Комітету Національних Зборів Французької Республіки у закордонних справах Елізабет Гігу щодо додаткового інформування  членів групи дружби «Франція-Україна» Національних зборів Французької Республіки та інших французьких парламентарів про необхідність чіткого дотримання правил в’їзду-виїзду на територію тимчасово окупованого Криму, а також про можливі наслідки їх порушення, та щодо подальшого перебування Мішеля ВУАЗЕНА та Тьєрі МАРІАНІ у складі групи дружби «Франція-Україна», оскільки здійснені ними кроки є проявом неповаги і недружньої налаштованості щодо України.

Результати голосування: одноголосно.


 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку