ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №81

від 05.12.2016 р.

     м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 15.30

 Комітету у закордонних справах

 Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 Присутні: Гузь І.В.,. Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А.,

                 Ар’єв В.І., Заліщук С.П, Ларін С.М., Луценко І.С.

   Відсутні: Вовк В.І., Льовочкіна Ю.В.

 

 Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 1. Проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення доповнень до Основної багатосторонньої угоди про міжнародний транспорт щодо розвитку коридору Європа-Кавказ-Азія (реєстр.№0118, Президент України).

Довгань Віктор Миколайович – заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції.

Штелюк Сергій Миколайович – начальник відділу міжнародного галузевого та інвестиційного співробітництва Управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

 

2. Проект Закону про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою (реєстр.№0120, Президент України).

Цимбал В’ячеслав Анатолійович – директор Департаменту доступу до ринків та взаємодії СОТ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Рукас Ольжана Олегівна – заступник начальника Управління регіональних та преференційних торгівельних угод, начальних відділу переговорів та доступу до ринків Департаменту доступу до ринків та взаємодії СОТ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Носенко Денис Костянтинович – помічник-консультант народного депутата України В.Вовка.

3. Про зміни у складі Постійних делегації Верховної Ради України за квотою фракції Партії «Блок Петра Порошенка».

4. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами (міжпарламентські обміни на 2017 рік та утворення депутатських груп дружби з Тунісом і Малайзією).

 5. Про колективне звернення народних депутатів України щодо спрощення візових процедур для громадян Китайської Народної Республіки та відкриття трьох українських візових центрів.

Гаман Олександр Віталійович - заступник Директора Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України.

 6.  Про стан підготовки до парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України».

Чучук Маркіян Євгенович - Посол з особливих доручень Політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

 7. Про спільну заяву Голів комітетів у закордонних справах Верховної Ради України та Національних Зборів Республіки Болгарія з нагоди 25 років з дня встановлення дипломатичних відносин між країнами.

Сімонов Ярослав Андрійович – Другий секретар відділу країн балканського регіону Другого європейського Департаменту Міністерства закордонних справ.

 8. Про стан підготовки оновленого проекту Закону «Про дипломатичну службу».

9. Про створення робочої групи щодо підготовки  проекту Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (реєстр.№0119, Президент України) до повторного другого читання.

10. Різне.

 


 СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з   урахуванням   перенесення   на наступне   засідання   Комітету п.3 порядку денного щодо  змін у складі Постійних делегації Верховної Ради України за квотою фракції Партії «Блок Петра Порошенка».

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 1;

«утрималось» - 2.

 

 

 1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення доповнень до Основної багатосторонньої угоди про міжнародний транспорт щодо розвитку коридору Європа-Кавказ-Азія.

Виступили: Довгань В.М., Гопко Г.М.

 

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу і в цілому та ратифікувати Протокол про внесення доповнень до Основної багатосторонньої угоди про міжнародний транспорт щодо розвитку коридору Європа-Кавказ-Азія.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

В ході розгляду зазначеного законопроекту члени Комітету неодноразово наголошували на доцільності ратифікації згаданої Угоди синхронно з парламентом Канади з огляду на загальну практику ратифікації двосторонніх угод у подібному форматі.

Виступили: Цимбал В.А., Носенко Д.К., Луценко І.С.,

Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  проект Закону за основу та в цілому та ратифікувати Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

4. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

 

4.1. СЛУХАЛИ: Про затвердження координатора з проведення організаційних зборів щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків  з Республікою Перу.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити координатором з проведення організаційних зборів щодо утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків  з Республікою Перу голову підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету Луценко І.С.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.2. СЛУХАЛИ: Про внесення зміни  до Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами, затвердженого Розпорядження Голови Верховної Ради України від 24.12.2014 р. №1780.

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Луценко І.С., Ларін С.М.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Включити до порядку денного засідання Комітету зазначене вище питання.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

2) З метою активізації міжпарламентського співробітництва на рівні депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами внести зміну  до Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами, затвердженого Розпорядження Голови Верховної Ради України від 24.12.2014 р. №1780, яка передбачає, що народний депутат України може бути керівником або співголовою не більше чотирьох груп, та  рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про колективне звернення народних депутатів України щодо спрощення візових процедур для громадян Китайської Народної Республіки та відкриття трьох українських візових центрів.

Виступили: Гаман О.В., Присяжнюк О.А., Луценко І.С., Тарасюк Б.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо можливості спрощення процедури оформлення віз для в’їзду в Україну громадянам Китайської Народної Республіки, відкриття українських візових центрів на території КНР, зокрема в м.Пекіні, м.Шанхаї і м.Гуанчжоу, а також укладення угоди про введення безвізового режиму в’їзду в Україну для громадян КНР – власників службових паспортів та звернутися до Прем’єр-міністра України та Міністра закордонних справ України з прохання посприяти у вирішення зазначених вище питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Про спільну заяву Голів комітетів у закордонних справах Верховної Ради України та Національних Зборів Республіки Болгарії з нагоди 25 років з дня встановлення дипломатичних відносин між країнами.

Виступили: Сімонов Я.А., Тарасюк Б.І., Ларін С.М., Луценко І.С.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити текст спільної заяви Голів комітетів у закордонних справах Верховної Ради України та Національних Зборів Республіки Болгарії з нагоди 25 років з дня встановлення дипломатичних відносин між країнами.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про стан підготовки  до парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України».

Виступили: Нестеренко Л.О., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Ар’єв В.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію членів робочої групи з підготовки  до парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України» взяти до відома.

Затвердити список виступаючих та проект Рекомендацій парламентських слухань  «Актуальні питання зовнішньої політики України» з врахуванням пропозицій членів Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.  СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету І.С.Луценко щодо підготовки  проекту Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (реєстр.№0119, Президент України) до повторного другого читання.

Виступили: Луценко І.С., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: На виконання Постанови Верховної Ради України «Про направлення на повторне перше читання проекту Закону України про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами» №1758-VIII від 17.11.2016  створити робочу групу на чолі з головою підкомітету І.С.Луценко для підготовки зазначеного проекту Закону до повторного першого читання.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Тарасюка Б.І. щодо стану підготовки оновленого проекту Закону «Про дипломатичну службу».

Виступив: Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Тарасюка Б.І. щодо стану підготовки оновленого проекту Закону «Про дипломатичну службу» взяти до відома.

 

10. Різне.

СЛУХАЛИ: Про пропозицію голови підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету І.С.Луценко щодо проведення зустрічі представників українського парламенту з послами іноземних країн, акредитованих в Україні, для підведення підсумків  співпраці у 2016 році та  висловлення подяки  за підтримку євроінтеграційних прагнень України та допомогу у протидії російській агресії.

Виступили: Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Доручити членам Комітету Присяжнюку О.А. та Луценко І.С.  опрацювати зазначену пропозицію щодо дати, місця проведення та формату згаданого вище заходу.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку