ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №78

від 19.10.2016 р.

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.30

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І.,  Гузь І.В.,. Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А.,

                 Ар’єв В.І., Заліщук С.П, Луценко І.С.

                 

Відсутні: Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.          

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про проект Постанови  Верховної Ради України про Декларацію Пам’яті і Солідарності Сеймасу Литовської Республіки, Сейму Республіки Польща та Верховної Ради України (реєстр.№5280, н.д. А.Парубій, М.Бурбак, Ю.Тимошенко та ін.).

Кривдик Остап Володимирович – радник Голови Верховної Ради України.

Драмарецька Оксана Валеріївна – заступник директора Департаменту - начальник відділу країн Балканського регіону Другого європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.

Оборський Олександр Петрович – Перший секретар відділу Центральної Європи  Другого європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.

2. Про стан і перспективи завершення підготовки проекту Закону «Про дипломатичну службу».

3. Про стан і перспективи переговорного процесу щодо запровадження безвізового режиму із Канадою.

Брисюк Ярослав Володимирович – заступник директора Департаменту Америки, начальник відділу США та Канади Міністерства закордонних справ України.

4. Про проблемні питання роботи Посольства України в Словацькій Республіці, зокрема, щодо створення Українського культурного центру (лист української громади Словаччини).

Швачка Ганна Олександрівна - керівник благодійного фонду «Україна-Словаччина СОС».

Драмарецька Оксана Валеріївна – заступник директора Департаменту - начальник відділу країн Балканського регіону Другого європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.

Оборський Олександр Петрович – Перший секретар відділу Центральної Європи Другого європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.

5. Про створення робочої групи з підготовки та проведення парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України» (7 грудня 2016 року).

Чучук Маркіян Євгенович – Посол з особливих доручень політичного Департаменту Міністерства закордонних справ України.

6. Про внесення змін до складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва (лист Голови депутатської фракції політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» М.Бурбака та лист Голови депутатської фракції  ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»   І.Гриніва).

 

7. Про відрядження народного депутата України О.Рябчина до м.Марракеш (Королівство Марокко) для участі у заходах в рамках Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та Зустрічі Сторін Кіотського протоколу, що відбудуться 7-18 листопада 2016 року (лист н.д. Рябчина О.М.).

 

8. Про візит парламентської делегації Португалії до України у період з 14 по 16 листопада 2016 року.

9. Про запрошення делегації Комітету у закордонних справах відвідати Болгарію у грудні поточного року (лист Голови Комісії з питань зовнішньої політики Народних Зборів Республіки Болгарія Д.Грозданової).

Драмарецька Оксана Валеріївна – заступник директора Департаменту - начальник відділу країн Балканського регіону Другого європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

 10. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами у 2016 році.

11. Про зміни керівного складу депутатських груп Верховної Ради України  з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

12. Різне:

-         про рекомендації за результатами круглого столу на тему «Дипломатичний фронт. Шляхи посилення енергетичної безпеки України»;

-         про звернення керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Катар А.Артеменка щодо звернення Комітету до профільних міністерств з метою укладення двосторонніх програм з спільної продовольчої безпеки між Україною та Державою Катар, Саудівською Аравією, Кореєю, Іраном та КНР.                                                                 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови  Верховної Ради України про Декларацію Пам’яті і Солідарності Сеймасу Литовської Республіки, Сейму Республіки Польща та Верховної Ради України.

Виступили: Кривдик О.В., Драмарецька О.В., Тарасюк Б.І.,

Вовк В.І., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови та затвердити текст Декларації  Пам’яті  і Солідарності  Сеймасу Литовської  Республіки, Сейму Республіки Польща та Верховної Ради України з такими змінами та доповненнями:

-         у назві та тексті Постанови і Декларації слова «Сеймасу Литовської Республіки» видалити;

-         у абзаці першому Декларації слово «Литви,» видалити;

-         у абзаці другому Декларації слова «Литовською Республікою,» видалити;

-         у абзаці восьмому Декларації після слів «окупація Польщі Німеччиною і Радянським Союзом» вставити «та масові репресії проти наших народів.», а також видалити слова «, а в 1940 році – совєтська окупація Литви, Латвії і Естонії. Наслідком цього стали масові репресії проти наших народів.»;

-         у абзаці одинадцятому  Декларації слово «литовських,» видалити.

 

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

2. СЛУХАЛИ: Про стан і перспективи завершення підготовки проекту Закону «Про дипломатичну службу».

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного вище питання на наступне засідання Комітету.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про стан і перспективи переговорного процесу щодо запровадження безвізового режиму із Канадою.

Виступили: Брисюк Я.В., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України про стан і перспективи переговорного процесу щодо запровадження безвізового режиму із Канадою взяти до відома.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про створення робочої групи з підготовки та проведення парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України» (7 грудня 2016 року).

Виступили: Нестеренко Л.О., Чучук М.Є., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: 1) Створити робочу групу з підготовки та проведення парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України» у такому складі:

керівник робочої групи  - Тарасюк Б.І. - заступник Голови Комітету;

члени робочої групи: Гопко Г.М. - Голова Комітету,

Вовк В.І. – заступник Голови Комітету,

Заліщук С.П. - голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету,

Богданова В.О. – завідувач секретаріату Комітету,

Нестеренко Л.О. – заступник завідувача секретаріату Комітету,

Наджос А.І. - заступник завідувача секретаріату Комітету,

Юдін Я.С. – головний консультант секретаріату Комітету.

Огризко В.С. та Василенко В.А. – члени Громадської ради при Комітеті.

2) Підтримати пропозицію Тарасюка Б.І. щодо долучення до роботи зазначеної вище робочої групи інших членів Громадської ради при Комітеті у закордонних справ (за бажанням).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ:  Про внесення змін до складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва (лист Голови депутатської фракції політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» М.Бурбака та лист Голови депутатської фракції  ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»   І.Гриніва).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити заступниками членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва народного депутата України ЄФРЕМОВУ Ірину Олексіївну за квотою  депутатської фракції політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» замість народного депутата України ФАЄРМАРКА Сергія Олександровича на підставі відповідного подання депутатської фракції  політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» від 6 жовтня 2016 року та народного депутата України КРИВЕНКА Віктора Миколайовича  за квотою  депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» на підставі відповідного подання депутатської фракції  ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»  від 18 жовтня 2016 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про відрядження народного депутата України О.Рябчина до м.Марракеш (Королівство Марокко) для участі у заходах в рамках Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та Зустрічі Сторін Кіотського протоколу, що відбудуться 7-18 листопада 2016 року (лист н.д. Рябчина О.М.).

Виступили: Нестеренко Л.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи те, що народний депутат України О.М.Рябчин брав участь у процесі підписання та ратифікації Паризької Угоди та з огляду на те, що в цей час також проходитиме Парламентське засідання в рамках Міжпарламентського Союзу з нагоди конференції ООН з питань кліматичних змін, участь у якому передбачена Орієнтовним планом міжнародних обмінів на 2016 рік,  підтримати відрядження О.Рябчина до м. Марракеш за рахунок коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: Про проблемні питання роботи Посольства України в Словацькій Республіці, зокрема, щодо створення Українського культурного центру (лист української громади Словаччини).

Під час розгляду зазначеного питання керівник благодійного фонду «Україна-Словаччина СОС», який об’єднує українців-волонтерів у Словаччині, Швачка Г.О. порушила цілу низку питань, пов’язаних із  неприпустимим ставленням Посольства України у Словацькій Республіці до українців, що проживають у Словаччині, практичною відсутністю підтримки з боку Посольства гуманітарної та волонтерської діяльності української громади в країні тощо.

Виступили: Швачка Г.О., Драмарецька О.В., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І.,

Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до Міністерства закордонних справ України з проханням надати інформацію з таких питань:

- чи функціонує в м.Братислава український культурний центр і, у разі його наявності, надати інформацію про заходи, проведені центром протягом останнього року;

- чи заплановані Міністерством або подані до Кабінету Міністрів України пропозиції про здійснення бюджетного фінансування культурно-інформаційних центрів України за кордоном;

- чим пояснюється відсутність контактів між Посольством України в Словацькій Республіці та українськими волонтерськими організаціями в Словаччині;

- з якої причини Посольство не завіряє громадянам України, які прибули до Словаччини з тимчасово окупованих територій та зони проведення АТО і бажають отримати дозвіл на проживання у Словаччині, власноручні підписи на заявах про відсутність судимості;

- коли очікується призначення Посла України в Словацькій Республіці і які заходи здійснені МЗС України для прискорення вирішення цього питання.

2) Рекомендувати Міністерству закордонних справ України  розглянути можливість розповсюдження  позитивного досвіду успішної співпраці закордонних дипломатичних установ України з українською діаспорою у країні перебування, який існує в системі Міністерства на інші ЗДУ, можливо, шляхом організації тренінгів керівників дипустанов, які можна було б організовувати під час щорічних нарад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.  СЛУХАЛИ: Про запрошення делегації Комітету у закордонних справах відвідати Болгарію у грудні поточного року (лист Голови Комісії з питань зовнішньої політики Народних Зборів Республіки Болгарія Д.Грозданової).

Виступили: Гопко Г.М., Драмарецька О.В., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І.,

Присяжнюк О.А.

 

УХВАЛИЛИ: Здійснити візит делегації Комітету Верховної Ради України у закордонних справах до Болгарії 13  грудня 2016 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про візит делегації португальських парламентаріїв на чолі із Головою Комітету у закордонних справах і з питань португальських громад Асамблеї Республіки Португалії С.Пінту до України в період з 14 по 16 листопада 2016 року.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на необхідність встановлення прямих міжпарламентських зв’язків на рівні відповідних комітетів та обміну досвідом у законотворчій діяльності, зокрема у питанні приведення українського законодавства до загальноєвропейських стандартів,  вважати візит португальських парламентарів до Києва у запропоновані терміни доцільним, а також рекомендувати Голові Верховної Ради України розглянути можливість проведення зустрічі із згаданою делегацією.

Результати голосування: одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: Про зміни керівного складу депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

Виступила: Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити співголовами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща  народного депутата України, члена  депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ" КНЯЖИЦЬКОГО Миколу Леонідовича та народного депутата України, члена депутатської фракції  ПАРТІЇ  «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» ЮРИНЕЦЬ Оксану Василівну на підставі протоколу засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща від 6 жовтня 2016 року.

2) Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити  керівником депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Соціалістичною Республікою В’єтнам  народного депутата України, члена  депутатської фракції  ПАРТІЇ  «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» ЮРИНЕЦЬ Оксану Василівну на підставі протоколу засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Соціалістичною Республікою В’єтнам від  2 червня 2016 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 11. Різне:

11.1. СЛУХАЛИ: Про рекомендації за результатами круглого столу на тему «Дипломатичний фронт. Шляхи посилення енергетичної безпеки України».

Виступила: Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Рекомендації за результатами круглого столу на тему «Дипломатичний фронт. Шляхи посилення енергетичної безпеки України» взяти до відома.

 

11.2. СЛУХАЛИ: Про звернення керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Катар А.Артеменка щодо звернення Комітету до профільних міністерств з метою укладення двосторонніх програм з спільної продовольчої безпеки між Україною та Державою Катар, Саудівською Аравією, Кореєю, Іраном та КНР.                                                                 

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету та запросити керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Катар А.Артеменка взяти участь  в його обговоренні.

 Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку