ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №79

від 02.11.2016 р.

    м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.30

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В.,. Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А.,

                 Ар’єв В.І., Заліщук С.П, Луценко І.С.

                 

Відсутні: Вовк В.І., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.          

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про співробітництво в галузі захисту від природних та інших катастроф (реєстр.№0112, КМУ).

Мельчуцький Олег Григорович – Перший заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Драмарецька Оксана Валеріївна – заступник директора Другого європейського департаменту – начальник відділу країн Балканського регіону Міністерства закордонних справ України.

 

2. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та органів виконавчої влади держав - членів Європейського Союзу стосовно посилення співпраці у галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України (реєстр.№5329, н.д. О.Бєлькова, Г.Гопко та ін.).

Баданова Єлизавета Вадимівна – заступник начальника юридичного Департаменту Нафтогаз України.

Стригуненко Гліб Юрійович –  заступник начальника управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції  Міністерства енергетики та вугільної промисловості України

Оніщук Юліана Миколаївна – головний юрист-консультант НАК Нафтогаз України.

 

3. Стан і перспективи завершення підготовки проекту Закону «Про дипломатичну службу».

Заїка Наталія Володимирівна – заступник директора Департаменту менеджменту персоналу Міністерства закордонних справ України.

 

4. Про звернення керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Катар А.Артеменка щодо звернення Комітету до профільних міністерств з метою укладення двосторонніх програм з спільної продовольчої безпеки між Україною та Державою Катар, Саудівською Аравією, Кореєю, Іраном та КНР.   

Артеменко Андрій Вікторович – народний депутат України, керівник депутатської групи Верховної Ради України  з міжпарламентських зв’язків з Державою Катар.

 

5. Про лист Голови Українського інституту національної пам’яті щодо звернення до Сейму Республіки Польща стосовно засудження факту вчинення наруги над місцями пам’яті українського народу.

Файзулін Ярослав – представник Українського інституту національної пам’яті.

Фуртус Лілія Станіславівна – радник відділу країн Центральної Європи Другого європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

6. Про Меморандум між Верховною Радою України та Світовим Конгресом Українців щодо співпраці.

Чолій Євген – президент Світового Конгресу Українців.

Касянчук Сергій – представник Світового Конгресу Українців.

 

7. Про фінансування Міністерства закордонних справ України у 2017 році.   

Ярош Ірина Валеріївна – директор Валютно-фінансового департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

8. Про стан лібералізації візового режиму з Ісламською Республікою Іран (щодо виключення країни зі списку країн постачальників нелегальних мігрантів).

Гаман Олександр Віталійович – заступник директора Департаменту консульської служби  Міністерства закордонних справ України.

 

9. Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн. 

 

10. Про звернення Почесного консула Східної Республіки Уругвай в Україні О.Подолєвої щодо ситуації, яка склалася навколо приміщення зазначеного Почесного консульства.

Чубрикова Ольга Олександрівна – директор Департаменту державного протоколу Міністерства закордонних справ України.

Гуменюк Сергій Михайлович – Перший секретар відділу дипломатичних привілеїв та імунітетів Департаменту державного протоколу Міністерства закордонних справ України.

Маселко Роман – адвокат Почесного консула Східної Республіки Уругвай в Україні О.Подолєвої.

 

11. Різне.

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати наступні питання:

- про лист співголови  депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з  Угорщиною Лунченка В.В. щодо сприяння у включенні його до складу української  урядової делегації, яка перебуватиме 26 листопада 2016 року у м.Будапешті  (Угорщина);

- про лист співголови депутатської групи ВРУ  з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Бразилія  Романюка В.М. щодо запрошення від імені Голови ВРУ відвідати Україну делегації Палати депутатів Національного Конгресу Бразилії.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про співробітництво в галузі захисту від природних та інших катастроф.

Виступили: Мельчуцький О.Г., Драмарецька О.В., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект та ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про співробітництво в галузі захисту від природних та інших катастроф.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про Меморандум між Верховною Радою України та Світовим Конгресом Українців щодо співпраці.

Під час обговорення зазначеного питання зазначалося, що Світовий Конгрес Українців (СКУ) вже тривалий час активно співпрацює з Верховною Радою України із актуальних питань забезпечення міжнародної підтримки щодо зміцнення обороноздатності та безпеки України у мовах триваючої військової агресії Росії проти нашої держави, поглиблення міжнародного співробітництва, у тому числі, на площадках парламентських асамблей ключових міжнародних організацій, а також залучення міжнародної спільноти до захисту прав українських громадян, які перебувають на території тимчасово окупованого Криму та в окремих районах Донбасу. Окремо зазначалася потреба у залученні існуючих ресурсних можливостей СКУ для інформування міжнародних партнерів України про основні аспекти внутрішньої та зовнішньої політики України, що сприятиме утвердженню позитивного іміджу України у контексті проведення Росією інформаційної гібридної війни проти нашої держави.

Під час засідання також було розглянуто та взято до уваги лист заступника Голови Комітету, народного депутата України В.І.Вовка, в якому були висловлені застереження щодо доцільності та правових підстав укладення Меморандуму між ВРУ та СКУ.

Виступили: Чолій Є., Тарасюк Б.І., Касянчук С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу щодо укладання Меморандуму про співпрацю між Верховною Радою України та Світовим Конгресом Українців та рекомендувати його до підписання. 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн. 

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з Республікою Таджикистан та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про стан лібералізації візового режиму з Ісламською Республікою Іран (щодо виключення країни зі списку країн постачальників нелегальних мігрантів).

Виступили: Гаман О.В., Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо стану лібералізації візового режиму з Ісламською Республікою Іран (щодо виключення країни зі списку країн постачальників нелегальних мігрантів) взяти до відома.

 

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про звернення Почесного консула Східної Республіки Уругвай в Україні О.Подолєвої щодо ситуації, яка склалася навколо приміщення зазначеного Почесного консульства.

Виступили: Чубрикова О.О., Маселко Р.,  Луценко І.С., Тарасюк Б.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернути увагу Міністерства закордонних справ України на порушення Українською державою своїх зобов’язань як учасника Віденської конвенції про консульські зносини  та звернутися до Міністерства з проханням більш ефективно комунікувати з представництвами іноземних держав в Україні.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про звернення керівника  депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Катар А.Артеменка щодо звернення Комітету до профільних міністерств з метою укладення двосторонніх програм з спільної продовольчої безпеки між Україною та Державою Катар, Саудівською Аравією, Кореєю, Іраном та КНР.   

В ході розгляду зазначеного питання А.Артеменко наголосив, що необхідність реалізації двосторонніх програм з спільної продовольчої безпеки пов’язана з тим, що Україна є одним із провідних виробників сільськогосподарської продукції в світі (за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН продовольча криза загрожує 37 країнам світу),  з огляду на що,  такі програми сприятимуть залученню іноземних інвестицій і АПК України, створенню спільних і власних підприємств, покращенню соціального клімату на селі.

Виступили: Артеменко А.В., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: У цілому підтримати  ініціативу народного депутата України А.Артеменка щодо зазначеного вище питання та звернутися з проханням до Міністерства закордонних справ  та Міністерства аграрної політики та продовольства України вивчити її та висловити свої позиції із згаданої проблематики.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та органів виконавчої влади держав - членів Європейського Союзу стосовно посилення співпраці у галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України.

Виступили: Гопко Г.М., Стригуненко Г.Ю., Баданова Є.В.,

Оніщук Ю.М., Заліщук С.П. 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до парламентів та органів виконавчої влади держав - членів Європейського Союзу стосовно посилення співпраці у галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України» за основу та в цілому із внесенням таких змін до тексту Звернення:

- абзац третій у кінці доповнити словосполученням «а також Засади політики Європейського Союзу щодо клімату та енергетики на період 2020-2030 роки (СОМ (2014)15 від 22 січня 2014 року);»;

- абзаци четвертий-п’ятий об’єднати та викласти у такій редакції: «виходячи із зобов'язань України в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, визнаючи принципи та вимоги Третього енергетичного пакету та важливість приведення нормативно-правової бази з питань загальних засад функціонування внутрішнього ринку природного газу у відповідність з його вимогами;»;

- у абзаці шістнадцятому словосполучення «Про функціонування ринку природнього газу» замінити словосполученням «Про ринок природнього газу», а словосполучення «та Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України» видалити;

- у абзаці сімнадцятому слово «вчинення» замінити словом «здійснення»;

- абзац двадцять третій викласти у такій редакції: «спрямована на знищення можливості створення ліквідного і взаємопов’язаного газового ринку в Енергетичному Співтоваристві»;

- абзац двадцять восьмий викласти у такій редакції: «підтримати Україну на шляху впровадження енергетичних реформ відповідно до  міжнародних зобов’язань та інтеграції енергетичних ринків України до ринку Енергетичного Співтовариства».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про лист співголови  депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з  Угорщиною Лунченка В.В. щодо сприяння у включенні його до складу української  урядової делегації, яка перебуватиме 26 листопада 2016 року у м.Будапешті  (Угорщина).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати доцільність участі  співголови  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з  Угорщиною Лунченка В.В. у роботі урядової делегації на чолі з Прем’єр-міністром України Гройсманом В.Б., який зустрічатиметься з  Прем’єр-міністром   Угорщини В.Орбаном    у  м.Будапешті   (Угорщина) 26 листопада 2016 року  та рекомендувати Голові Верховної Ради України звернутися з проханням до Прем’єр-міністра України включити Лунченка В.В.  до складу  зазначеної делегації.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 9. СЛУХАЛИ: Про лист співголови депутатської групи ВРУ  з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Бразилія  Романюка В.М. щодо запрошення від імені Голови ВРУ відвідати Україну делегації Палати депутатів Національного Конгресу Бразилії.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на необхідність посилення двосторонньої міжпарламентської співпраці між Україною та Федеративною Республікою Бразилія  рекомендувати Голові Верховної Ради України направити запрошення Першому заступнику Голови Палати депутатів Національного Конгресу Бразилії п.Валдірому Мараньяо відвідати Україну на чолі бразильської делегації у період з 11 по 17 грудня поточного року або у першій половині 2017 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про стан і перспективи завершення підготовки проекту Закону «Про дипломатичну службу».

Виступили: Заїка Н.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Членам Комітету опрацювати наданий Міністерством закордонних справ України оновлений текст проекту Закону «Про дипломатичну службу» та розглянути його  на наступному засіданні Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про фінансування Міністерства закордонних справ України у 2017 році.   

Виступили: Ярош І.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо його фінансування на 2017 рік взяти до відома.

 

 

12. СЛУХАЛИ: Про лист Голови Українського інституту національної пам’яті щодо звернення до Сейму Республіки Польща стосовно засудження факту вчинення наруги над місцями пам’яті українського народу.

Виступили: Файзулін Я., Фуртус Л.С., Тарасюк Б.І., Гузь І.В.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Українському інституту національної пам’яті разом з Міністерством закордонних справ України підготувати звернення від Комітету Верховної Ради України у закордонних справах та депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща до  парламентарів Сейму Республіки Польща стосовно засудження факту вчинення наруги над місцями пам’яті українського народу у Польщі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13. Різне.

СЛУХАЛИ: Про включення по порядку денного засідання Комітету наступних питань:

- про пропозицію секретаря Комітету, керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Королівством Саудівська Аравія  Присяжнюка О.А. щодо організації та проведення візиту делегації жінок-членів Консультативної Ради Королівства Саудівська Аравія до України у ІІ кварталі 2017 року;

- про делегування представників Верховної Ради України для участі у роботі 9-ї Консультативної асамблеї Міжнародного кримінального суду у місті Дакар, Сенегал, у період з 9 по 10 грудня 2016 року;

- про сприяння у підтримці країнами–членами  ООН проекту Резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)»;

- про пропозицію Голови Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї Ради Європи В.І.Ар’єва щодо направлення листів-подяк від імені Голови Верховної Ради України на адреси членів Асамблеї Крістіни Зєленкової (Болгарія) та Марілуізи Бек (Німеччина).

Виступили: Присяжнюк О.А., Ар’єв І.В., Заліщук С.П.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Включити до порядку денного засідання Комітету зазначені вище питання.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13.1. СЛУХАЛИ: Про  пропозицію секретаря Комітету, керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Королівством Саудівська Аравія  Присяжнюка О.А. щодо  організації та проведення візиту делегації жінок-членів Консультативної Ради Королівства Саудівська Аравія до України у ІІ кварталі 2017 року.

Виступили: Присяжнюк О.А., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати проведення зазначеного вище заходу доцільним з огляду на  те, що він буде першим в історії закордонним візитом делегації жінок-депутатів Консультативної Ради Королівства Саудівська Аравія, який  сприятиме поглибленню партнерства та розвитку співробітництва між Україною та Королівством Саудівська Аравія в рамках міжпарламентського діалогу.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13.2. СЛУХАЛИ: Про делегування представників Верховної Ради України для участі у роботі 9-ї Консультативної асамблеї Міжнародного кримінального суду у місті Дакар, Сенегал, у період з 9 по 10 грудня 2016 року.

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України сформувати парламентську делегацію  з представників профільних комітетів, а також включити до її складу голову підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції  Комітету у закордонних справах  С.П.Заліщук (поїздка здійснюватиметься за рахунок організаторів Асамблеї без залучення коштів Верховної Ради України).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13.3. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Г.Гопко про сприяння у підтримці країнами–членами  ООН проекту Резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)».

Виступили: Ар’єв І.В., Заліщук С.П.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до керівників постійних делегацій Верховної Ради України та керівників (співголів) депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами з проханням поінформувати своїх зарубіжним колег-парламентарів про зазначений вище проект Резолюції, а також наголосити на важливості та необхідності його підтримки міжнародною спільнотою під час його розгляду на Генеральній Асамблеї ООН у листопаді цього року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13.4. СЛУХАЛИ: Про пропозицію Голови Постійної делегації Верховної Ради України у закордонних справах в Парламентській Асамблеї Ради Європи В.І.Ар’єва щодо направлення листів-подяк від імені Голови Верховної Ради України на адреси членів Асамблеї Крістіни Зєленкової (Болгарія) та Марілуізи Бек (Німеччина).

Крістіна Зєленкова  та Марілуіза Бек є авторами доповідей «Політичні наслідки російської агресії проти України» та «Засоби правового захисту у випадках порушень прав людини на окупованих територіях, непідконтрольних українській владі»,  які були ухвалені у рамках проведення жовтневої сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи та стали черговою доказовою базою агресії Російської Федерації, у тому числі військової, проти нашої держави. Окрім цього, рекомендації, які містяться у згаданих доповідях ПАРЄ, закликають Росію як країну-члена Ради Європи, припинити агресивну політику щодо України та повернутися до повного та неухильного виконання статутних обов’язків та зобов’язань у рамках членства цієї країни в інституціях Ради Європи.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що Крістіна Зєленкова  та Марілуіза Бек як автори зазначених доповідей, проявили високий професіоналізм та відданість принципам неупередженості та об’єктивності, підтримати пропозицію В.І.Ар’єва  щодо направлення від імені Голови ВРУ листів-подяк на адресу зазначених членів ПАРЄ.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку