ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №74

від 21.09.2016 р.

       м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                                  о 14.30

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні:  Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А.,

                  Заліщук С.П, Ар’єв В.І., Ларін С.М., Луценко І.С.

 

Відсутні: Льовочкіна Ю.В. – відрядження.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про зустріч з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом України в Ліванській Республіці І.Осташем (Указ Президента України №351/2016 від 23 серпня 2016 року).

Осташ Ігор Іванович - Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ліванській Республіці

 

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про міжнародні договори України" щодо припинення міжнародних договорів України, укладених з державою-агресором  (р.№4808, н.д.Ю.Левченко, А.Іллєнко, О.Осуховський).

Коледов Сергій Володимирович – начальник відділу міжнародних договорів та офіційних перекладів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

Белощук Катерина Олександрівна – провідний спеціаліст Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

 

3. Про  стан підготовки законопроекту «Про міжнародну допомогу».

Трегуб Олена Миколаївна – директор Департаменту координації міжнародних програм Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Левчук Олена Миколаївна заступник директора Департаменту координації міжнародних програм – начальник відділу інвестиційних проектів Міжнародних організацій Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Ієн Вудвард (Ian Woodward) – NDI.

Віталія Дерябіна – NDI.

Лаура Гонсалез – USAID.

Ірина Юрченко – USAID.

 

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України стосовно об'єднань єврорегіонального співробітництва (р.№4775, Кабінет Міністрів України).

Малашкін Максим Анатолійович - заступник Міністра - керівник апарату Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Кучеренко Олена Василівна - директор Департаменту з питань регіонального розвитку Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

 

5. Про стан та перспективи реалізації комплексної реформи дипломатичної служби України, а також питання формування проекту Державного бюджету України на 2017 рік в частині фінансування потреб Міністерства закордонних справ України (р.№5000, КМУ).

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справа - керівник Апарату Міністерства закордонних справ України.

Ярош Ірина Валеріївна – директор валютно-фінансового Департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

 

6. Про внесення змін до складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки і співробітництва.

 

 

7. Різне:

- про участь делегації Верховної Ради України  у 135-й Асамблеї Міжпарламентського союзу та супутних заходах, які проходитимуть у Женеві (Швейцарія) 23-27 жовтня 2016 року (лист Генерального секретаря Мартіна Чунгонга та Президента Міжпарламентського Союзу Сабера Чоудрі);

- про участь у 9-й Консультативній Асамблеї парламентарів за МКС та верховенство права, яка відбудеться 9-10 грудня 2016 року в м.Дакар (лист Голови Національної Асамблеї Республіки Сенегал Мустафи Ньясе та Президент організації «Парламентарі за глобальні дії» Міну Тавареса Мірібал );

- про відрядження заступників основних членів ПАРЄ до Страсбургу на жовтневу сесію у період з 10 по 14 жовтня 2016 року (лист Голови Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ В.Ар’єва).

- про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами у 2016 році (лист Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти В.Співаковського щодо участі членів  Комітету з питань науки і освіти у освітніх заходах Поморської Академії у м.Слупську).

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання:

- про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ:  Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України стосовно об'єднань єврорегіонального співробітництва.

 Виступили: Малашкін М.А., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати прийняття Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до деяких законів України стосовно об'єднань єврорегіонального співробітництва в першому читанні.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Ліванській Республіці І.І.Осташа щодо українсько-ліванських відносин.

Виступили: Осташ І.І., Ларін С.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Ліванській Республіці І.І.Осташа щодо перспектив просуванням політичних та торговельно-економічних інтересів України в Лівані та  координацію і розвиток  міжпарламентського співробітництва між нашими країнами взяти до відома.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Вірменія, Ліванською Республікою та Арабською Республікою Єгипет  і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про міжнародні договори України" щодо припинення міжнародних договорів України, укладених з державою-агресором.

Виступили: Петухов С.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що зазначений вище проект Закону  не набрав голосів на свою підтримку («за» - 2, «проти» - 0, «утрималось» -5)  рекомендувати  Верховній Раді України відхилити його.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки і співробітництва.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендовано Голові Верховної Ради України затвердити заступником члена Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі народного депутата України  Тетерука А.А. за квотою  депутатської фракції політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» замість народного депутата України Сторожука Д.А.   на підставі відповідного подання депутатської фракції  політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» від 15 вересня 2016 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про  стан підготовки законопроекту «Про міжнародну допомогу».

Виступили: Трегуб О.М., Вовк В.І., Лаура Гонсалез, Ірина Юрченко,

Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та представників міжнародних організацій NDI і USAID щодо стану підготовки законопроекту «Про міжнародну допомогу» взяти до відома.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Міністра закордонних справа України Пристайка В.В. про стан та перспективи реалізації комплексної реформи дипломатичної служби України, а також питання формування проекту Державного бюджету України на 2017 рік в частині фінансування потреб Міністерства закордонних справ України.

Пристайко В.В. повідомив, що обсяг видатків, передбачений для Міністерства закордонних справ України у проекті Державного бюджету на 2017 рік, складає 4,042 млрд. грн., що дозволить забезпечити необхідні потреби дипломатичної служби України для реалізації покладених на неї завдань.

Виступили: Пристайко В.В., Заліщук С.П., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію заступника Міністра закордонних справа Пристайка В.В. про стан та перспективи реалізації комплексної реформи дипломатичної служби України, а також питання формування проекту Державного бюджету України на 2017 рік в частині фінансування потреб Міністерства закордонних справ України взяти до відома.

2) Підтримати проект Державного бюджету України на 2017 рік в частині фінансування потреб Міністерства закордонних справ України.

3) Направити листи до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та Кабінету Міністрів України щодо прийнятого рішення.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

8. Різне (рішення з зазначених нижче питань приймалися на  засіданні Комітету, яке відбулося 22 вересня 2016 року за адресою: вул.Грушевського,5  кулуари Верховної Ради України, 3 поверх).

 

8.1. СЛУХАЛИ: Про участь делегації Верховної Ради України  у 135-й Асамблеї Міжпарламентського союзу та супутних заходах, які проходитимуть у Женеві (Швейцарія) 23-27 жовтня 2016 року (лист Генерального секретаря Мартіна Чунгонга та Президента Міжпарламентського Союзу Сабера Чоудрі).

Голова Комітету Г.Гопко поінформувала, що  у період   з 23 по 27 жовтня 2016 року у Женеві (Швейцарія) відбудеться  135-а Асамблея Міжпарламентського Союзу, у рамках якої обговорюватиметься питання про проведення у вересні-жовтні 2017 року 137-ої Асамблеї МПС у місті Санкт-Петербург (Російська Федерація). Остаточне рішення щодо згаданої пропозиції делегації Росії в МПС ухвалюватиметься 27 жовтня ц.р. під час засідання Керівної Ради у рамках обговорення пункту порядку денного «Наступні засідання Асамблеї».

Г.Гопко також поінформувала, що була проведена робоча нарада за участі заступника Міністра закордонних справ України Кислиці С.О. та заступника Голови Комітету у закордонних справах  Тарасюка Б.І. під час якої були обговорені можливі заходи щодо протидії планам Російської Федерації, які передбачали, серед іншого, звернення Голови Верховної Ради України до усіх голів національних делегацій МПС та до керівництва Геополітичних груп та членів Виконавчого Комітету МПС, а також активізацію діяльності депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами щодо проведення відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи із своїми зарубіжними партнерами, які мають вплив на формування позиції делегації своєї країни в МПС.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати висловлені Головою Комітету Г.Гопко пропозиції, які були напрацьовані під час робочої наради,  та звернутися з листом до Голови Верховної Ради України щодо запропонованих ініціатив, а також відрядити делегацію Верховної Ради України для участі у 135-й Асамблеї Міжпарламентського союзу у посиленому складі та провести консультації щодо конкретних кандидатур, які будуть представляти парламент України на зазначеному заході.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.2. СЛУХАЛИ: Про участь у 9-й Консультативній Асамблеї парламентарів за МКС та верховенство права, яка відбудеться 9-10 грудня 2016 року в м.Дакар (лист Голови Національної Асамблеї Республіки Сенегал Мустафи Ньясе та Президент організації «Парламентарі за глобальні дії» Міну Тавареса Мірібал ).

Виступили: Гопко Г.М., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ:  Вважати участь представника Верховної Ради України у зазначеному заході доцільною та за умови фінансування приймаючою стороною його перебування в м.Дакар, делегувати голову підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету у закордонних справах Заліщук С.П. для участі у згаданій Асамблеї.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

8.3. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї Ради Європи В.Ар’єва щодо необхідності відрядження до Страсбургу (Французька Республіка) з метою участі в жовтневій сесії Асамблеї додатково чотирьох заступників основних членів делегації в ПАРЄ з відповідним покриттям витрат на їх відрядження за рахунок Верховної Ради України.

Згадане звернення пов’язано із необхідністю забезпечення належного рівня представництва української делегації в засіданнях комітетів Асамблеї та під час сесії, на яких обговорюватимуть актуальні та чутливі для нашої країни питання.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи актуальність для України питань, які будуть порушені під час жовтневої сесії ПАРЄ як у рамках засідання низки ключових комітетів, так і протягом роботи Асамблеї,  підтримати  пропозицію Голови Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї Ради Європи В.Ар’єва щодо відрядження до Страсбургу у період з 10 по 14 жовтня 2016 року чотирьох заступників основних членів делегації:

·        Владислава ГОЛУБА для участі у засідання Регламентного комітету ПАРЄ;

·        Борислава БЕРЕЗУ для участі в засіданні Комітету з питань культури, науки, освіти і медіа ПАРЄ;

·        Марію ІОНОВУ для участі у засіданнях Політичного та Міграційного комітетів ПАРЄ;

·        Сергія ВЛАСЕНКА для участі в засіданні Юридичного комітету ПАРЄ.        

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.4. СЛУХАЛИ: Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами у 2016 році (лист Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти В.Співаковського щодо участі членів  Комітету з питань науки і освіти у освітніх заходах Поморської Академії у м.Слупську).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит делегації  Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти для участі в освітніх заходах Поморської Академії та у круглому столі на тему: «Освітні реформи Польщі та України: особливості, проблеми, перспективи» у м.Слупську (Республіка Польща) без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.5. СЛУХАЛИ: Інформацію Айше Умерової про ситуацію з політв’язнями, зокрема щодо затримання владою Російської Федерації у серпні 2016 року її батька, першого заступника голови Меджлісу пан Ільмі Умеров, що потерпає від політично-упередженого кримінального переслідування з боку Російської держави.

Донька пана І.Умерова повідомила, що стан батька є критичним та у продовж  майже двох місяців ситуація щодо незаконного утримання  та використання репресивної психіатрії проти Ільмі Умерова  не змінилася.

УХВАЛИЛИ: Інформацію Айше Умерової про ситуацію з незаконно утриманими політв’язнями та систематичне придушення свободи кримських татар як корінного населення Кримського півострова  взяти до відома та використовувати під час міжпарламентських зустрічей з метою вжиття всіх можливих заходів міжнародною спільнотою для впливу на владу РФ щодо звільнення І.Умерова.

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку