ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №47

від 25.11.2015 р.

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

о 14.30

 

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А.,

                  Заліщук С.П., Луценко І.С.

         

Відсутні: Климпуш-Цинцадзе І.О.,  Ар’єв В.І.,

                Льовочкіна Ю.В., Ларін С.М.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Малайзією про продовження дії Угоди між Україною та Малайзією про направлення Малайзійського персоналу до України у зв'язку з падінням літака "Malaysian Airlines" рейсу MH17 від 1 серпня 2014 року (реєстр.№0070, Президент України).

Поліха Ігор Зіновійович – директор Департаменту країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону Міністерства закордонних справ України.

Єрмаков Олег Ігорович – начальник управління правового забезпечення Служби безпеки України.

 

2. Проект Закону про ратифікацію Протоколу про застосування Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року між його Сторонами та Республікою Узбекистан (реєстр.№0060, Кабінет Міністрів України).

Балбєкова Олена Олександрівна - директор Департаменту міжнародного торговельно-економічного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства економічного розвитку та торгівлі України.

Шишкіна Аліна В’ячеславівна – заступник директора Департаменту -начальник управління міжнародно-торгівельно-економічного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства економічного розвитку та торгівлі України.

Демченко Віктор Іванович - начальник управління митно-тарифного регулювання Департаменту адміністрування, митних платежів та митно-тарифного регулювання Державної фіскальної служби України.

Поліха Ігор Зіновійович – директор Департаменту країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону Міністерства закордонних справ України.

 

3. Про проведення Парламентського семінару щодо обміну досвідом  з питань Міжнародного кримінального суду (МКС) 15 грудня 2015 року.

 

4. Про затвердження дати проведення круглого столу на тему: «Культурна дипломатія: взаємодія державних та недержавних інституцій».

 

5. Про затвердження депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індонезією.

 

6. Про необхідність створення у Верховній Раді України депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Кувейтом.

 

7. Про проведення візиту Комітет  Верховної Ради України з питань науки і освіти до Фінляндії у 2016 році.

 

8. Про персональний склад міжвідомчої робочої групи з питань відступу України від зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

 

9. Про відновлення закордонних дипломатичних установ  в м.Сучава (Румунія) та м.Пряшів (Словаччина).

 

10. Різне.

 

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати до нього питання:

- про звернення заступника керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою  С.О.Тарути щодо визначення керівного складу зазначеної групи;

- про пропозиції до проекту Заяви Верховної Ради України щодо ескалації міжнародного тероризму у світі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Малайзією про продовження дії Угоди між Україною та Малайзією про направлення Малайзійського персоналу до України у зв'язку з падінням літака "Malaysian Airlines" рейсу MH17 від 1 серпня 2014 року.

Виступили: Поліха І.З., Єрмаков О.І., Василенко О.І., Заліщук С.П.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати необхідність ратифікації Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Малайзією про продовження дії Угоди між Україною та Малайзією про направлення Малайзійського персоналу до України у зв'язку з падінням літака "Malaysian Airlines" рейсу MH17 від 1 серпня 2014 року та прийняття Верховною Радою України вказаного проекту Закону за умови проведення консультацій з заінтересованими органами виконавчої влади (Міністерства закордонних справ  та Міністерства юстиції України) з метою узгодження позицій щодо положень тексту проекту Закону про ратифікацію згаданої Угоди з огляду на те, що на момент внесення його на розгляд Верховної Ради України Угода втратила чинність.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про застосування Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року між його Сторонами та Республікою Узбекистан.

Виступили: Балбєкова О.О., Демченко В.І., Поліха І.З., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати  Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект та ратифікувати Протокол про застосування Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року між його Сторонами та Республікою Узбекистан.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проведення Парламентського семінару щодо обміну досвіду  з питань Міжнародного кримінального суду (МКС) 15 грудня 2015 року.

Виступили: Заліщук С.П., Тарасюк Б.І., Луценко І.С., Вовк В.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати проведення Парламентського семінару щодо обміну досвіду  з питань Міжнародного кримінального суду (МКС) 15 грудня 2015 року.

2)  Членам Комітету внести свої пропозиції і зауваження щодо  тематики та програми зазначеного заходу та розглянути їх на наступному засіданні Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індонезією.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індонезія і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про звернення заступника керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою  С.О.Тарути щодо визначення керівного складу зазначеної групи.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Доручити голові підкомітету з питань міжпарламентських зв‘язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин  Ар’єву В.І. розглянути зазначене вище звернення.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про необхідність створення у Верховній Раді України депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Кувейтом.

Виступили: Гопко Г.М., Луценко І.С.

 

УХВАЛИЛИ: Доручити народному депутату України Луценко І.С. сформувати  депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Кувейтом.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про затвердження дати проведення круглого столу на тему: «Культурна дипломатія: взаємодія державних та недержавних інституцій».

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Круглий стіл на тему: «Культурна дипломатія: взаємодія державних та недержавних інституцій» провести 9 грудня 2015 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про персональний склад міжвідомчої робочої групи з питань відступу України від зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

Виступили: Гопко Г.М., Луценко І.С.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до голів депутатських фракцій та груп Верховної Ради України  з проханням визначити  кандидатури до  складу робочої групи з питань відступу України від зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про проведення візиту Комітет  Верховної Ради України з питань науки і освіти до Фінляндії у 2016 році.

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Повернутися до розгляду зазначеного питання під час розгляду на засіданні Комітету проекту  Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про пропозиції до проекту Заяви Верховної Ради України щодо активізації міжнародного тероризму у світі.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Луценко І.С.,

ВовкВ.І.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати необхідність прийняття Заяви Верховної Ради України щодо ескалації міжнародного тероризму у світі та її   текст, узгоджений з членами Комітету, розглянути на наступному засіданні Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про відновлення закордонних дипломатичних установ  в м.Сучава (Румунія) та м.Пряшів (Словаччина).

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету за участі заступника Міністра закордонних справ України Пристайка В.В.

 

 

12. Різне.

СЛУХАЛИ: Інформацію Гопко Г.М., Заліщук С.П. та Тарасюка Б.І. щодо актуальних питань зовнішньополітичної діяльності України.

 

УХВАЛИЛИ: За участі Міністерства закордонних справ  розглянути на найближчому засіданні Комітету наступні питання:

- про інформацію МЗС України щодо відсутності станом на сьогодні в багатьох країнах керівників  закордонних дипломатичних установ та причини, які призводять до затягування процесу їх призначення;

- про інформацію МЗС України щодо перспектив та пріоритетів зовнішньої політики України після того, як  України  стала членом  Ради безпеки ООН;

- про проведення робочої наради з Міністерством закордонних справ України з питань реформи дипломатичної служби;  економізації зовнішньої політики (разом з Міністерством економічної політики та торгівлі України).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку