ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №49

від 21.12.2015 р.

м.Київ, вул.Грушевського,5, кулуари ВРУ

о 12.00

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Гузь І.В.,

                 Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Присяжнюк О.А., Заліщук С.П.,

                 Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В., Луценко І.С.

            

Порядок денний засідання Комітету:

1. Про проект Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік» в частині фінансування Міністерства закордонних справ України (р.№3000, Кабінет Міністрів України).

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік» в частині фінансування Міністерства закордонних справ України (р.№3000, Кабінет Міністрів України).

Під час розгляду члени Комітету висловилися за необхідність забезпечення належних фінансових умов для ефективної роботи апарату  Міністерства закордонних справ України та закордонних дипломатичних представництв, які протягом останнього часу працюють у складних геополітичних та фінансово-економічних умовах.

На підставі бюджетних пропозицій, направлених до Комітету Міністерством закордонних справ України, було зазначено, що обсяг видатків, передбачений МЗС у проекті Державного бюджету на 2016 рік, складає 2 697,8 млн. грн., що, на думку Комітету, не дозволить забезпечити необхідні потреби дипломатичної служби України для реалізації покладених на неї завдань. Зокрема, у проекті Державного бюджету на наступний рік:

  • не передбачено виділення додаткових призначень у сумі 204,8 млн. грн. у зв’язку з переглядом прогнозного курсу гривні до долару США (з 21,7 до 24,1 грн. за дол. США), хоча більше 90 % видатків Міністерства здійснюється у вільноконвертованій валюті (КПКВ -1401030).
  • не передбачено кошти у сумі 5,7 млн. грн. для друку бланків, зокрема паспортів нового зразка, що дозволило б забезпечити безперервну паспортизацію громадян України за кордоном. При цьому, такі видатки дозволили б збільшити доходну частину Державного бюджету України на 54 млн. гривень (КПКВ – 1401130);
  • відсутні для МЗС видатки розвитку негативно вплинуть на роботу органів дипломатичної служби через неможливість оновлення матеріально-технічної бази, виконання робіт з аварійного ремонту нерухомості, що є власністю України за кордоном. З урахуванням такої ситуації необхідно передбачити в проекті бюджету МЗС України:

-       32,8 млн. грн. – для капітального ремонту приміщень, що знаходяться в аварійному стані, виконання заходів безпеки та оновлення матеріально-технічної бази (КПКВ - 1401030);

-       14,8 млн. грн. – для потреб апарату МЗС в частині створення комплексної системи із захисту інформації (1,2 млн. грн.), виконання аварійних робіт з капітального ремонту приміщень (6,4 млн. грн.), а також завершення реконструкції серверного приміщення та технічного оснащення Міністерства (7,2 млн. грн.) (КПКВ – 1401010);

-       тільки частково враховані видатки на юридичний супровід у міжнародних судових інстанціях у зв'язку з окупацією Російською Федерацією АР Крим. Враховано у проекті 35,4 млн. грн., а додаткова потреба у коштах за цим напрямом складає 61,6 млн. гривень (КПКВ – 1410030);

-       збільшення видатків розвитку за бюджетною програмою 1401060 «Забезпечення головування України у міжнародних інституціях» у сумі 0,7 млн. грн., необхідних для оновлення обладнання та облаштування робочих місць працівників дипмісії України при ООН з метою забезпечення на належному рівні членства та головування України в Раді Безпеки ООН на період 2016-2017 роки.

 

Таким чином, члени Комітету констатували потребу МЗС у виділенні додаткових призначень у проекті Державного бюджету на 2016 рік на загальну суму 320,3 млн. грн., оскільки відповідні пропозиції Міністерства щодо збільшення видатків не були враховані.

 

Також було зазначено, що наведені вище запити на додаткове фінансування – це лише мінімально необхідні витрати для функціонування дипломатичної служби, які не враховують потреби розширення та підтримання в належному стані мережі дипломатичної власності, здійснення ефективної протидії російській пропагандистській активності за кордоном, забезпечення сучасними захищеними комунікаціями, здійснення безпекових заходів, запровадження нових сучасних форм просування українських товарів на міжнародних ринках та багатьох інших важливих кроків. 

 

Виступили:  Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозиції Міністерства закордонних справ України щодо виділення додаткового фінансування у Державному бюджеті України на 2016 рік на загальну суму 320,3 млн.грн. для забезпечення необхідних потреб дипломатичної служби України з метою ефективної реалізації покладених на неї завдань.

2) Направити листи до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та Кабінету Міністрів України щодо прийнятого рішення.

 

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку