ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №36

від 22.07.2015 р.

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І.,

                  Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Заліщук С.П.,

                  Луценко І.С.

                 

Відсутні: Гузь І.В., Присяжнюк О.А., Льовочкіна Ю.В., 

                Ларін С.М.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Проект Закону про приєднання до Протоколу поправок до Конвенції про Міжнародну гідрографічну організацію (р.№0050, Кабінет Міністрів України).

Симоненко Сергій Валентинович – начальник Державної гідрографічної служби України.

Мягкова Алла Олександрівна – начальник міжнародного відділу Державної гідрографічної служби України.

 

2. Проект Закону про ратифікацію Договору (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії про надання кредиту для реалізації проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод у рамках реалізації проекту "Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації (р.№0052, Кабінет Міністрів України).

Христофоров Денис Ігорович – заступник директора Департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів України.

Тепла Олена Миколаївна – заступник начальника відділу боргової політики Міністерства фінансів України.

Білик Андрій Олексійович – Голова Правління – Генеральний директор ПАТ АК «Київводоканал».

Карпенко Катерина – координатор проекту реконструкції Бортницької станції аерації.

Лесюк Олег – координатор проекту реконструкції Бортницької станції аерації.

 

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасового обмеження права виїзду за кордон членів Кабінету Міністрів України та/або керівників центральних органів виконавчої влади (р.№2476, н.д.В.Рабінович).

Кислиця Сергій Олегович – заступник Міністра закордонних справ України

 

4. Про реалізацію центральними органами виконавчої влади нового напрямку діяльності «культурна дипломатія».

Кулеба Дмитро Іванович – Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України.

Вітренко Андрій Миколайович – заступник Міністра культури України з питань європейської інтеграції.

Буценко Олександр Алімович – директор Українського центру культурних досліджень при Міністерстві культури України.

Дем’ян Валентина Володимирівна – вчений секретар  Українського центру культурних досліджень при Міністерстві культури України.

 

5. Про Орієнтовний план роботи Комітету у закордонних справах на третю сесію Верховної Ради України  восьмого скликання.

 

6. Про виконання Постанови Верховної Ради України «Про затвердження Заяви Верховної Ради України «Про відступ України від окремих зобов’язань, визначених Міжнародним пактом про громадські і політичні права та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод» від 21 травня 2015 року  та Рішення РНБО України «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях», яке було введено в дію Указом Президента 14 листопада 2014 року (звернення народного депутата України  В.Купрія).

Шакуро Наталія Євгенівна – начальник відділу прав людини та Ради Європи  Департаменту міжнародних організацій МЗС України.

Бешта Андрій Петрович – в.о. директора Департаменту міжнародних організацій МЗС України.

Бабін Борис Володимирович – Урядовий уповноважений у справах Європейського Суду з прав людини Міністерства юстиції України.

Сокоренко Маргарита Степанівна – заступник начальника відділу представництва держави у кримінальних справах Міністерства юстиції України.

 

7. Про звернення Комітету Верховної Ради України у закордонних справах та голів постійних делегацій Верховної Ради України у парламентських асамблеях міжнародних організацій до комітетів закордонних справ іноземних парламентів та керівників національних парламентських делегацій у парламентських асамблеях міжнародних організацій  щодо необхідності забезпечення виконання Російською Федерацією Мінських угод.

 

8. Про звернення Комітету Верховної Ради України у закордонних справах та голів постійних делегацій Верховної Ради України у парламентських асамблеях міжнародних організацій до комітетів закордонних справ іноземних парламентів та керівників національних парламентських делегацій у парламентських асамблеях міжнародних організацій  щодо вжиття усіх можливих заходів для звільнення Російською Федерацією українських політичних в‘язнів Н.Савченко, О.Сенцова та інших.

Кислиця Сергій Олегович – заступник Міністра закордонних справ України

 

9. Про 40 років  заснування ОБСЄ: перспективи співпраці в контексті ситуації в Україні.

Кислиця Сергій Олегович – заступник Міністра закордонних справ України

 

10. Різне:

- про звернення Заступника Голови Верховної Ради України О.І.Сироїд щодо листа від Центру Громадських свобод з проханням ініціювати від імені Верховної Ради України звернення на підтримку правозахисників, журналістів та активістів в Азербайджані, які зазнають переслідувань з боку уряду Азербайджану за свою професійну діяльність та незалежну позицію;

Кислиця Сергій Олегович – заступник Міністра закордонних справ України

- про звернення Представництва Американського об’єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу щодо зауважень до  проекту Закону, поданого н.д.І.Васюником, М.Княжицьким, М.Матіос, «Про охорону культурної спадщини» (щодо збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини ООН з питань освіти,  науки і культури (ЮНЕСКО)» (р.№1553, головний Комітет з питань культури і духовності);

- про звернення Всеукраїнської асоціації сприяння ООН щодо  відзначення 70-річчя заснування ООН;

Бешта Андрій Петрович – в.о. директора Департаменту міжнародних організацій МЗС України.

 

            - про on-line трансляцію засідань Комітету

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання до Протоколу поправок до Конвенції про Міжнародну гідрографічну організацію.

Виступили:  Мягкова А.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект та приєднатися до Протоколу поправок до Конвенції про Міжнародну гідрографічну організацію.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Договору (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії про надання кредиту для реалізації проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод у рамках реалізації проекту "Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації.

Виступили:  Христофоров Д.І., Білик А.О., Карпенко К.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Ар’єв В.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект та ратифікувати Договір (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії про надання кредиту для реалізації проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод у рамках реалізації проекту "Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасового обмеження права виїзду за кордон членів Кабінету Міністрів України та/або керівників центральних органів виконавчої влади.

Виступили: Кислиця С.О.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України відхилити поданий народним депутатом України В.Рабіновичем проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасового обмеження права виїзду за кордон членів Кабінету Міністрів України та/або керівників центральних органів виконавчої влади.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про Орієнтовний план роботи Комітету у закордонних справах на третю сесію Верховної Ради України  восьмого скликання.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити Орієнтовний план роботи Комітету у закордонних справах на третю сесію Верховної Ради України  восьмого скликання.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про виконання Постанови Верховної Ради України «Про затвердження Заяви Верховної Ради України «Про відступ України від окремих зобов’язань, визначених Міжнародним пактом про громадські і політичні права та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод» від 21 травня 2015 року  та Рішення РНБО України «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях», яке було введено в дію Указом Президента 14 листопада 2014 року (звернення народного депутата України  В.Купрія).

Виступили:  Шакуро Н.Є., Бабін Б.В., Луценко І.С., Кислиця С.О.,

Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Запропонувати Кабінету Міністрів України створити відповідну міжвідомчу робочу групу з питань актуалізації зобов’язань України за Конвенцією про захист прав людини основоположних свобод, до складу якої включити фахівців Міністерства закордонних справ України, Міністерства юстиції України, Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, а також народних депутатів України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про реалізацію центральними органами виконавчої влади нового напрямку діяльності «культурна дипломатія».

Виступили:  Кулеба Д.І., Вітренко А.М., Буценко О.А.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Ар’єв В.І., Вовк В.І., Луценко І.С.,

Кислиця С.О., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати ініціативу Міністерства  культури України щодо створення Українського інституту (Інституту Тараса Шевченка) з метою формування ефективної інституційної бази для ведення культурної дипломатії.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

2) Провести комітетські слухання на тему: «Необхідність розвитку «культурної дипломатії» як напрямку міжнародної діяльності в умовах сьогодення» та включити зазначений захід  до Орієнтовного плану роботи Комітету на третю сесію Верховної Ради України  восьмого скликання.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про звернення Комітету Верховної Ради України у закордонних справах та голів постійних делегацій Верховної Ради України у парламентських асамблеях міжнародних організацій до комітетів закордонних справ іноземних парламентів та керівників національних парламентських делегацій у парламентських асамблеях міжнародних організацій  щодо необхідності забезпечення виконання Російською Федерацією Мінських угод.

Виступили: Климпуш-Цинцадзе І.О., Тарасюк Б.І., Вовк В.І.,

Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Передати «Звернення Комітету Верховної Ради України у закордонних справах та Голів  Постійних делегацій Верховної Ради України у Парламентських Асамблеях міжнародних організацій до комітетів закордонних справ іноземних парламентів та керівників національних Парламентських делегацій у  Парламентських Асамблеях міжнародних організацій щодо необхідності забезпечення виконання Російською Федерацією Мінських угод» дипломатичними каналами до законодавчих органів іноземних держав, а також максимально використовувати його в інформаційно-роз’яснювальній роботі з іноземними політичними і діловими колами та українською громадою за кордоном.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

6. СЛУХАЛИ: 1) Про включення до порядку денного засідання Комітету питання про рішення групи депутатів Національних Зборів Французької Республіки відвідати тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим.

 Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Включити зазначене питання до порядку денного засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

2) СЛУХАЛИ: Про рішення групи депутатів Національних Зборів Французької Республіки відвідати тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим.

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Направити «Заяву Комітету Верховної Ради України у закордонних справах щодо рішенням групи депутатів Національних Зборів Французької Республіки відвідати тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим» Голові Національних Зборів Французької Республіки Клоду БАРТЕЛОНУ, Голові Комісії у закордонних справах Національних Зборів Французької Республіки Елізабет ГІГУ, Голові Групи Дружби Україна - Франція Національних Зборів Французької Республіки Ремі ПОВРОСУ. 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про звернення Комітету Верховної Ради України у закордонних справах та голів постійних делегацій Верховної Ради України у парламентських асамблеях міжнародних організацій до комітетів закордонних справ іноземних парламентів та керівників національних парламентських делегацій у парламентських асамблеях міжнародних організацій  щодо вжиття усіх можливих заходів для звільнення Російською Федерацією українських політичних в‘язнів Н.Савченко, О.Сенцова та інших.

Виступили: Климпуш-Цинцадзе І.О., Тарасюк Б.І., Луценко І.С.,

Кислиця  С.О., Заліщук С.П.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Направити до Комітету Державної Думи Російської Федерації у міжнародних справах та Комітету Ради Федерації у закордонних справах «Звернення Комітету Верховної Ради України у закордонних справах щодо вжиття усіх можливих заходів для звільнення Російською Федерацією українських політв’язнів Н.Савченко, О.Сенцова та інших».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про 40 років  заснування ОБСЄ: перспективи співпраці в контексті ситуації в Україні.

Виступили: Кислиця С.О., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію заступника Міністра закордонних справ України Кислиці С.О. про 40 років  заснування ОБСЄ: перспективи співпраці в контексті ситуації в Україні взяти до відома.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. Різне.

1) СЛУХАЛИ: Про on-line трансляцію засідань Комітету.

Виступили: Климпуш-Цинцадзе І.О., Кислиця С.О., Луценко І.С.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Оn-line трансляцію засідань Комітету не проводити.

2) Звернутися до  Програми USAID РАДА  із проханням розглянути можливість забезпечення Комітету необхідним технічним обладнанням для здійснення скайп-зв’язку та Інтернет-конференцій за участю членів Комітету та колег із парламентів зарубіжних країн.

Результати голосування: одноголосно.

 

2) СЛУХАЛИ: Про звернення Заступника Голови Верховної Ради України О.І.Сироїд щодо листа від Центру Громадських свобод з проханням ініціювати від імені Верховної Ради України звернення на підтримку правозахисників, журналістів та активістів в Азербайджані, які зазнають переслідувань з боку уряду Азербайджану за свою професійну діяльність та незалежну позицію.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Направити зазначений вище лист Центра Громадських свобод головам  Постійних делегацій Верховної Ради України у міжнародних організаціях, таких як: ПА РЄ, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, ПА ГУАМ, ПАЧЕС, ПА ЄВРОНЕСТ та керівнику депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою для використання в роботі та під час  зустрічей з іноземними колегами.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3) СЛУХАЛИ: Про звернення Всеукраїнської асоціації сприяння ООН щодо  відзначення 70-річчя заснування ООН.

Виступили: Тарасюк Б.І., Кислиця С.О., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ідею Всеукраїнської асоціації сприяння ООН про відзначення 70-річчя заснування ООН та пропозиції Міністерства закордонних справ України стосовно проведення низки заходів як  на національному рівні, так і в закордонних  дипломатичних установах з відзначення зазначеної  дати, а також пропозицію членів Комітету щодо внесення на розгляд Верховної Ради України проекту Постанови   з приводу 70-річчя Організації Об'єднаних Націй та членства України в ООН.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4) СЛУХАЛИ: Про звернення Представництва Американського об’єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу щодо зауважень до  проекту Закону, поданого н.д.І.Васюником, М.Княжицьким, М.Матіос, «Про охорону культурної спадщини» (щодо збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини ООН з питань освіти,  науки і культури (ЮНЕСКО)» (р.№1553, головний Комітет з питань культури і духовності).

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Направити  зауваження Представництва Американського об’єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу до зазначеного вище законопроекту Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності та авторам  законопроекту для врахування при його розробці.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку