ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №43

від 03.11.2015 р.

 

м.Київ, вул.Грушевського,5, кулуари ВРУ

о 12.00

 

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,

                  Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І., Льовочкіна Ю.В., Луценко І.С.

 

Відсутні: Заліщук С.П., Ларін С.М.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Для прийняття рішення:

- про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, на виконання зобов'язань України з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом (реєстр.№3224, Кабінет Міністрів України);

- про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про повітряні перевезення (реєстр.№0068, Кабінет Міністрів України);

- про звернення народного депутата України Павелка А.В. щодо механізму лібералізації візового режиму для громадян Китайської Народної Республіки;

- про створення за пропозицією Комітету міжвідомчої робочої групи з питань відступу України від зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

 

2. Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Марракеської угоди про заснування Світової організації торгівлі(реєстр.№ 0069, Президент України).

Данилейко Олександр Іванович – начальник управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Микольська Наталія Ярославівна – заступник Міністра - Торговий представник України Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Цимбал В'ячеслав Анатолійович –  директор Департаменту доступу до ринків та взаємодії з СОТ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Довгань Віктор – радник Проекту USAID з торговельної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Дацюк Ірина – радник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

 

3. Про доручення Голови Верховної Ради України В.Гройсмана щодо аналізу проектів законів, які знаходяться на розгляді в Комітеті стосовно визначення їх пріоритетності та актуальності.

 

4. Про необхідність скасування віз для громадян Австралії та Нової Зеландії.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. Прийняття рішення щодо  зазначених нижче питань за результатами їх обговорення, яке відбулося 27 жовтня 2015 року:

 

1) СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, на виконання зобов'язань України з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом.

Під час обговорення 27 жовтня 2015 року зазначеного законопроекту було заслухано позицію запрошених незалежних експертів (Степанов М.В. – директор ДП «Поліграфічний комбінат «Україна», В.Тимощук – експерт  Центру політико-правових реформ), представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (Смирнова О.Л.- заступник  керівника секретаріату, Чаплига М.В. – представник Уповноваженого), Міністерства закордонних справ України (Сибіга А.І. – директор Департаменту консульської служби, Бешта А.П. – в.о.директора Департаменту міжнародних організацій)    та Державної міграційної служби України (Соколюк М.Ю. – в.о. Голови, Нікітіна Т.В. – перший заступник Голови), проаналізовано висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

Так, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і незалежні експерти проінформували Комітет про неузгодженість положень законопроекту із Конституцією України, зобов’язаннями України за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та Конвенцією про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних 1981 року, а також із нормативними актами такої ж юридичної сили.

Також було відзначено, що задекларовані кроки щодо лібералізації візового режиму з Європейським Союзом, на вирішення яких, виходячи із змісту пояснювальної записки, спрямований законопроект, не повною мірою відповідають положенням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, якими передбачається «схвалення законодавчої бази для випуску машинозчитувальних біометричних закордонних паспортів у повній відповідності до найвищих стандартів ІКАО на основі безпечного управління ідентифікацією (документи про цивільний стан і первинні документи, що засвідчують особу) та, беручи до уваги належний захист персональних даних». Натомість ряд законодавчих ініціатив, викладених у запропонованому законопроекті, виходять далеко за межі вимог Плану дій та у разі прийняття ставлять під загрозу належний рівень захисту персональних даних в Україні, що у свою чергу нівелює зусилля України у виконанні іншого блоку завдань Плану дій, які стосувалися створення належної системи захисту персональних даних в Україні відповідно до найвищих європейських стандартів, які вже вважаються виконаними.

Під час обговорення члени Комітету звернули увагу на можливість вирішення порушених у законопроекті питань стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України шляхом прийняття за основу та доопрацювання під час підготовки до другого читання проекту Закону України «Про документи України, що посвідчують особу та дають право виїзду за кордон» (реєстр. № 1632 від 25.12.2014 р.), який отримав позитивні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету у закордонних справах та Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, концепція якого полягає у лібералізації процесу видачі документів, що посвідчують особу та унеможливлює створення єдиної державної бази даних про громадян України.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, на виконання зобов’язань України з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом» (реєстр. № 3224 від 05.10.2015 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, відхилити, а проект Закону України «Про документи України, що посвідчують особу та дають право виїзду за кордон» (реєстр. № 1632 від 25.12.2014 р.) прийняти у першому читанні, доручивши Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин підготувати законопроект до другого читання з урахуванням вимог, передбачених Планом дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

2) СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про повітряні перевезення (доповідач 27.10.2015 р. - Рейтер О.К. – заступник Міністра з питань європейської інтеграції Міністерства інфраструктури України).

 

УХВАЛИЛИ: За результатами обговорення 27 жовтня 2015 року рекомендувати  Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект та ратифікувати Угоду між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про повітряні перевезення.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3) СЛУХАЛИ: Про звернення народного депутата України Павелка А.В. щодо механізму лібералізації візового режиму для громадян Китайської Народної Республіки.

В ході розгляду 27 жовтня 2015 року МЗС України (Сибіга А.І. – директор Департаменту консульської служби)    та СБУ України (Петров О.Г. - перший заступник начальника Департаменту контррозвідки)  поінформували  про те, що на сьогоднішній день КНР вже виключено з переліку держав, громадянам яких оформлення віз здійснюється дипломатичними представництвами та консульськими установами України за кордоном лише після погодження з СБУ та проведення особистої співбесіди. Готуються зміни у оформленні віз громадянам КНР, згідно з якими вони зможуть отримувати візи строком дії до 15 днів у міжнародних пунктах пропуску на українському кордоні, у разі наявності дійсної шенгенської або американської візи або дозволу на проживання у США або країні шенгенської зони. У той же час компетентні органи виконавчої влади виступають проти відміни віз для громадян КНР, що пов’язано, перш за все, із питаннями державної безпеки України.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати позицію компетентних органів виконавчої влади   стосовно заходів, які вживаються органами державної влади України,  щодо спрощення візового режиму між Україною і Китайською Народною Республікою.

2) Секретаріату Комітету поінформувати народного депутата України Павелка А.В. щодо позиції Комітету та  компетентних органів виконавчої влади України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4) СЛУХАЛИ: Про створення міжвідомчої робочої групи з питань відступу України від зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

Заслухавши 27 жовтня 2015 року інформацію Міністерства закордонних справ (Бешта А.П. – в.о.директора Департаменту міжнародних організацій) та Міністерства юстиції України (Бабін Б.В. - Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини) члени Комітету відзначили, що згадані міністерства, підтримуючи необхідність створення такої робочої групи, не можуть дійти згоди щодо того, на базі якого міністерства має функціонувати зазначена робоча група, що відтерміновує час її створення та має негативний вплив на належне виконання Україною своїх зобов’язань.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати позицію Міністерства закордонних справ України та рекомендувати Кабінету Міністрів України організувати діяльність такої групи на базі Міністерства юстиції України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Марракеської угоди про заснування Світової організації торгівлі.

Виступили: Микольська Н.Я., Луценко І.С., Льовочкіна Ю.В.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати  Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект та ратифікувати Протокол про внесення змін до Марракеської угоди про заснування Світової організації торгівлі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про доручення Голови ВРУ В.Гройсмана щодо аналізу проектів законів, які знаходяться на розгляді в Комітеті стосовно визначення їх пріоритетності та актуальності.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про необхідність скасування віз для громадян Австралії та Нової Зеландії.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Ще раз звернутися до Президента України з проханням розглянути можливість оперативного вирішення питання щодо запровадження безвізового режиму поїздок в Україну для громадян Австралії та Нової Зеландії з огляду на те, що Австралія і Нова Зеландія усіляко підтримують курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію, надають допомогу у здійсненні широкомасштабних реформ в середині країни, беззастережно підтримують незалежність та територіальну цілісність нашої Держави. Такому ставленню до України безумовно сприяє й наявність великої української діаспори в обох країнах. Обидві країни входять до «білого списку країн», які мають безвізовий в’їзд до Європейського Союзу. Ці країни не є небезпечними з точки зору нелегальної міграції.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку