ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №31

від 17.06.2015 р.

 

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Тарасюк Б.І.,

                  Гузь І.В.,  Ар’єв В.І., Заліщук С.П.,

                  Ларін С.М.

 

Відсутні: Присяжнюк О.А. (лікарняний), Льовочкіна Ю.В.,

                Луценко І.С.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Постанови про деякі заходи, спрямовані на створення механізму протидії та ліквідації наслідків агресії Російської Федерації проти України (р.№2895, н.д.О.Ляшко, О.Сироїд та ін.).

Сироїд Оксана Іванівна – народний депутат України.

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України.

Герасименко Олег Владиславович – в.о. директора Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Яременко Богдан Васильович – член Громадської ради при Комітеті у закордонних справах.

 

2. Про затвердження Рекомендацій комітетських слухань на тему «Механізми контролю для забезпечення прозорості та ефективності використання міжнародної допомоги».

 

3. Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн та затвердження координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп.

 

4. Про звернення народного депутата України В.Купрія щодо ситуації, яка склалася з призначенням надзвичайних і повноважних послів України в країнах-членах Ради Європи.

 

5. Різне:

- про здійснення Верховною Радою України  міжпарламентського співробітництва на рівні депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2015 році;

- про звернення Голови Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ В.Ар’єва щодо оформлення відряджень на постійній основі за рахунок Верховної Ради України  тим членам української делегації в ПАРЄ, які беруть участь  в роботі профільних комітетів Асамблеї, але не беруть участі у її пленарному засіданні;

 Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України.

- кадрове питання.

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступила: Гопко Г.М., Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати до нього:

- питання про розвиток співпраці у військово-технічній сфері між Україною та Естонією (надання матеріально-технічної допомоги Україні у вигляді безпілотних літальних апаратів виробництва THREOD SYSTEMS (ESTONIA));

- питання щодо представника від Комітету у закордонних справах для участі у роботі Міжвідомчої робочої групи з питань оптимізації системи центральних органів виконавчої влади.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про деякі заходи, спрямовані на створення механізму протидії та ліквідації наслідків агресії Російської Федерації проти України.

Виступили: Сироїд О.І., Климпуш-Цинцадзе І.О., Пристайко В.В.,

Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Заліщук С.П., Яременко Б.В.,

Ларін С.М., Гопко Г.М.   

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати авторам проекту Постанови про деякі заходи, спрямовані на створення механізму протидії та ліквідації наслідків агресії Російської Федерації проти України доопрацювати його текст з урахуванням висловлених зауважень Міністерства закордонних справ України та членів Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про звернення народного депутата України В.Купрія щодо ситуації, яка склалася з призначенням надзвичайних і повноважних послів України в країнах-членах Ради Європи.

В ході розгляду заступник Міністра закордонних справ України - Керівник апарату В.Пристайко поінформував членів Комітету про те, що наразі триває підготовка комплексної концепції з реформування системи Міністерства закордонних справ України, проект якої буде презентовано на одному із  засідань Комітету.

Виступили: Пристайко В.В., Гузь І.В., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Заслухати інформацію Міністерства закордонних справ України щодо реформи системи дипломатичної служби України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про затвердження Рекомендацій комітетських слухань на тему «Механізми контролю для забезпечення прозорості та ефективності використання міжнародної допомоги».

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити Рекомендацій комітетських слухань на тему «Механізми контролю для забезпечення прозорості та ефективності використання міжнародної допомоги».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн та затвердження координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Бельгія і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2) Затвердити координаторів проведення організаційних зборів депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами:

 

№ п/п

Перелік країн

ПІП координатора

  1.  

Македонія

Тарасюк Б.І.

  1.  

Мексика

Гузь І.В.

  1.  

Єгипет

Климпуш-Цинцадзе І.О.

  1.  

Демократична Республіка Конго

Вовк В.І.

  1.  

Кот Д’Івуар

Ар’єв В.І.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. Різне:

5.1. СЛУХАЛИ: Інформацію радника Міністерства оборони України О.Грідіна про розвиток співпраці у військово-технічній сфері між Україною та Естонією (надання матеріально-технічної допомоги Україні у вигляді безпілотних літальних апаратів виробництва THREOD SYSTEMS (ESTONIA));

Виступили: Грідін О., Климпуш-Цинцадзе І.О., Тарасюк Б.І.,

Заліщук С.П., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до профільних Комітетів Рійгікогу Естонської Республіки із підтвердженням зацікавленості української сторони в отриманні від Естонської Республіки зазначеної матеріально-технічної допомоги.

2) Із врахуванням того, що виділення допомоги сприятиме відновленню територіальної цілісності та суверенітету України:

- звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням інформувати Комітет стосовно ситуації, що склалася навколо зазначеного питання та, у разі необхідності, звернутися від імені Уряду України до Уряду Естонської Республіки щодо надання Україні вказаної допомоги;

- звернутися до Президента України, як Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, з проханням взяти згадане вище питання під особистий контроль.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.2. СЛУХАЛИ: Про здійснення Верховною Радою України  міжпарламентського співробітництва на рівні депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2015 році.

Виступили: Ар’єв В.І., Климпуш-Цинцадзе І.О., Заліщук С.П.,

 

УХВАЛИЛИ: Зібрати інформацію щодо здійснення Верховною Радою України  міжпарламентського співробітництва на рівні депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами та комітетів Верховної Ради України у 2015 році та розглянути на засіданні Комітету у вересні цього року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.3. СЛУХАЛИ: Про представника від Комітету у закордонних справах для участі у роботі Міжвідомчої робочої групи з питань оптимізації системи центральних органів виконавчої влади.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати для участі у роботі зазначеної вище Міжвідомчої робочої групи  заступника Голови Комітету у закордонних справах Тарасюка Б.І.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.4. СЛУХАЛИ: Про звернення Голови Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ В.Ар’єва щодо оформлення відряджень на постійній основі за рахунок Верховної Ради України  тим членам української делегації в ПАРЄ, які беруть участь  в роботі профільних комітетів Асамблеї, але не беруть участі у її пленарному засіданні.

В ході розгляду зазначеного питання члени Комітету звернули увагу на те, що погодження відряджень заступників членів делегації під час регулярних сесій Асамблеї мають відбуватися в наступному порядку:

- після затвердження Бюро Асамблеї порядку денного чергової сесії ПАРЄ, Постійна делегація ВРУ розглядає питання, які виносяться на засідання профільних комітетів Асамблеї, через призму національних інтересів України;

- після цього під час робочих нарад Постійної делегації ВРУ відбувається обговорення питання про те, кому із заступників членів делегації, які входять до складу профільних комітетів Асамблеї, доцільно взяти участь у роботі цих органів в рамках конкретної сесії ПАРЄ (відповідно до Правил процедури ПА РЄ, заступник, який є головою або доповідачем комітету, може в цій якості виступати навіть якщо він не заміщує свого члена. Проте у цьому випадку він не може брати участь у голосуванні в рамках роботи сесії Асамблеї);

- голова Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ, базуючись на результатах проведеного у рамках робочої наради обговорення, формує відповідні пропозиції щодо тих заступників членів делегації, яким доцільно взяти участь у засіданнях відповідних профільних комітетів Асамблеї за рахунок ВРУ (підстава – участь заступників членів делегації ПАРЄ в обговоренні/представленні актуальних проектів доповідей Асамблеї), після чого зазначені пропозиції Постійної делегації ВРУ виносяться на остаточне затвердження Комітету у закордонних справах.

На думку членів Комітету, вказаний шлях вирішення питання забезпечить як прозорість роботи делегації України в Асамблеї у відповідності до інтересів нашої держави, так і максимально ефективне використання державних коштів, спрямованих на забезпечення представленості України в діяльності ПАРЄ.

Виступили: Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рішення щодо можливості відрядження окремих заступників членів Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській  асамблеї Ради Європи приймати  у кожному окремому випадку, якщо профільні комітети Асамблеї розглядають на своїх засіданнях проекти доповідей, які стосуються національних інтересів нашої країни, та коли заступники членів Постійної делегації представляють Україну в профільних комітетах Асамблеї.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5.5. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Г.М.Гопко про призначення Терещенко Валентини Борисівни на посаду головного консультанта  секретаріату  Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати  кандидатуру Терещенко В.Б. для призначення на посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

Результати голосування: одноголосно.

 

СЛУХАЛИ:  Інформацію Голови Комітету Г.М.Гопко про призначення Стасюк Анастасії Миколаївни на посаду старшого консультанта  секретаріату  Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати  кандидатуру Стасюк А.М. для призначення на посаду старшого консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

           

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                       О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку