ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №14

від 18.02.2015 р.

 

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Тарасюк Б.І.,

                 Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І., Заліщук С.П.,

                 Ларін С.М., Луценко І.С.

 

Відсутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Льовочкіна Ю.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Закону про припинення участі України в Єдиному економічному просторі (ЄЕП) та про внесення змін до деяких законів України з питань міжнародних договорів (р.№1905, н.д.Ю.Тимошенко).

Шкрум Альона Іванівна – народний депутат України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

Цимбал В’ячеслав Анатолійович – директор Департаменту європейської інтеграції та багатостороннього співробітництва Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 

2. Проект Постанови про залучення міжнародної експертної та донорської допомоги до розробки і реалізації комплексної державної програми щодо підтримки та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб в Україні (р.№1655, н.д.С.Ларін).

Ларін Сергій Миколайович – народний депутат України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

Жидецька Ольга Сергіївна – в.о. начальника управління організації соціального захисту постраждалим внаслідок надзвичайних ситуацій та забезпечення житлом Міністерства соціальної політики України.

 

 

3. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" (р.№2147, Кабінет Міністрів України).

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

 

 

4. Про затвердження персонального складу  постійних делегацій Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій.

 

 

5. Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн.

Логвинський Георгій Володимирович – народний депутат України.

Розенблат Борислав Соломонович – народний депутат України.

Фельдман Олександр Борисович – народний депутат України.

Береза Борислав Юхимович – народний депутат України.

Тарута Сергій Олексійович – народний депутат України.

Лещенко Сергій Анатолійович – народний депутат України.

 

 

6. Різне:

- про визначення представника від Комітету Верховної Ради України у закордонних справах до складу Національної комісії України у справах ЮНЕСКО при Міністерстві закордонних справ України;

- про затвердження розкладу засідань Комітету на двотижневий термін;

- про співпрацю Комітету з Міжнародним республіканським інститутом (МРІ);

-   розгляд питань в закритому режимі.

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати до нього проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" (р.№2147, Кабінет Міністрів України).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.1. СЛУХАЛИ: Про  обрання керівника депутатської групи  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль;

Виступили: Логвинський Г.В., Фельдман О.Б., Розенблат Б.С.,

Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: У зв’язку з ситуацією, що склалася з формуванням депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль  та враховуючи те, що є три претенденти на керівництво групою народні депутати України Логвинський Г.В., Роземблат Б.С. та О.Фельдман О.Б.:

- депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль мають очолити  співголови.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2;

 

- провівши рейтингове голосування за співголів зазначеної групи:

Логвинський Г.В., Фельдман О.Б. – «за» - 3, «утрим.» - 4, «проти» - 0;

Логвинський Г.В., Розенблат Б.С. -  «за» - 3, «утрим.» - 4, «проти» - 0,

та зважуючи на той факт, що під час  рейтингового голосування за співголів Фельдмана О.Б. та Розенблата Б.С. - Фельдман О.Б. зняв свою кандидатуру, обрати  співголовами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль Логвинського Г.В. і Розенблата Б.С.

 Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

1.2. СЛУХАЛИ: Про обрання керівника депутатської групи  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина.

Виступили: Климпуш-Цинцадзе І.О.,Тарута С.О., Лещенко С.А.,

Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: У зв’язку з ситуацією, що склалася з формуванням депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина та враховуючи те, що є чотири претендента на керівництво групою - народні депутати України Тарута С.О., Лещенко С.А., Гєллєр Є.Б. і Дзензерський Д.В., та враховуючи те, що Лещенко С.А. зняв свою кандидатуру:

- депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина має очолити тільки один керівник.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2;

 

- обрати  керівником групи Верховної Ради України з міжпарламентських   зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина Таруту С.О.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

1.3. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн:

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення наступних депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад:

 

  п/п

Країна

Керівники

  1.  

Португальська Республіка

Дзюблик П.В., Кутовий Т.В. - співголови

  1.  

Японія

Філатов Б.А., Ємець Л.О. - співголови

  1.  

Турецька Республіка

Тарасюк Б.І. - керівник

  1.  

Грецька Республіка

Курило В.С., Чекіта Г.Л. - співголови

  1.  

Республіка Фінляндія

Хлань С.В. - керівник

  1.  

Королівство Швеція

Співаковський О.В. - керівник

  1.  

Аргентинська Республіка

Корчик В.А. - керівник

  1.  

Республіка Хорватія

Юрик Т.З. - керівник

  1.  

Республіка Чорногорія

Шипко А.Ф. - керівник

  1.  

Киргизька Республіка

Шуфрич Н.І. - керівник

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.4. СЛУХАЛИ: Про затвердження координаторів депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити координаторів депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами:

 

п/п

ПІП координатора

Країна

  1.  

Климпуш-Цинцадзе І.О.

Афганістан

  1.  

Заліщук С.П.

Бахрейн

  1.  

ВовкВ.І.

Данія

  1.  

Гопко Г.М.

Індонезія

  1.  

Гудзь І.В.

Лівія

  1.  

Тарасюк Б.І.

Люксембург

  1.  

Ларін С.М.

Південно-Африканська Республіка

  1.  

Присяжнюк О.А.

Сербія

  1.  

Льовочкіна Ю.В.

Таджикистан

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення участі України в Єдиному економічному просторі (ЄЕП) та про внесення змін до деяких законів України з питань міжнародних договорів.

В ході розгляду згаданого законопроекту члени Комітету підтримали позицію Міністерства закордонних справ України та Міністерства економічного розвитку та торгівлі України щодо недоцільності подальшої участі України в Угоді про формування Єдиного економічного простору, яка була ратифікована Верховною Радою України із застереженнями 20 квітня 2004року (Закон України №1683-IV), однак звернули увагу, що запропонована його редакція потребує суттєвого доопрацювання.

Виступили: Шкрум А.І., Зеркаль О.В., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Цимбал В.А., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України відхилити згаданий законопроект з огляду на зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Міністерства закордонних справ України.

            2) Звернутися з прохання до МЗС України відповідно до Закону України «Про міжнародні договори України»  ініціювати процес виходу України з Угоди про формування єдиного економічного простору, можливість якого передбачена частиною другою статті 11 згаданої Угоди, та поінформувати Комітет про вжиті для цього заходи.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1

«утрималось» - 0.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про залучення міжнародної експертної та донорської допомоги до розробки і реалізації комплексної державної програми щодо підтримки та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб в Україні.

Виступили: Ларін С.М., Климпуш-Цинцадзе І.О., Зеркаль О.В.,

Жидецька О.С., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений проект Постанови зі змінами та доповненнями, запропонованими Міністерством закордонних справ України:

- після абзацу 5 проекту Постанови додати абзац такого змісту:

«Європейським Союзом також реалізовуються практичні кроки щодо надання допомоги внутрішньо переміщеним особам та заходи щодо підтримки економіки України. Зокрема, підписано між Україною та Європейським інвестиційним банком угоду «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» обсягом у 200 млн. євро спрямована на відновлення інфраструктури територій Донецької і Луганської областей, а також допомогу внутрішньо переміщеним особам з метою їх повернення на території, де вони раніше проживали.

Також завдяки започаткованому Механізму цивільного захисту ЄС для України Європейською Комісією та державами-членами ЄС надається гуманітарна допомога для вирішення соціально-побутових потреб  внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, загальна сума залученої допомоги від Євросоюзу становить 95 млн.євро.»;

- пункт 2 постановляючої частини проекту Постанови викласти у такій редакції:

«Забезпечити представлення розробленої Урядом України комплексної державної програми щодо підтримки та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб під час проведення міжнародної конференції з підтримки України, яка організовується в координації з Європейським Союзом та іншими міжнародними партнерами».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік".

Виступили: Зеркаль О.В., Заліщук С.П., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію Міністерства закордонних справ України щодо здійснення перерозподілу шляхом зменшення обсягів видатків споживання за бюджетною програмою 1401030 „Функціонування закордонних дипломатичних установ України” та збільшення видатків споживання за бюджетною програмою 1401010 "Керівництво та управління у сфері державної політики щодо зовнішніх відносин" на 1,5 млн. гривень в межах зазначених бюджетних призначень, які передбачається додатково виділити для функціонування дипломатичної служби України.

Рішення Комітету надіслати до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про затвердження персонального складу  постійних делегацій Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій.

Виступили: Заліщук С.П., Ар’єв В.І., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Ларін С.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Відповідно до подань депутатських фракцій  у Верховній Раді України рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням такий склад Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва:

 

Члени Постійної делегації:

КУНІЦИН

Сергій Володимирович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

НАСІРОВ

Роман Михайлович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ПИНЗЕНИК

Віктор Михайлович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ДЕНІСОВА

Людмила Леонтіївна

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

МАСОРІНА

Олена Сергіївна

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

СКОРИК

Микола Леонідович

Представник депутатської фракції

"Опозиційний блок"

КРИВЕНКО

Віктор Миколайович

Представник депутатської фракції

Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

КИРИЧЕНКО

Олексій Миколайович

Представник депутатської фракції

Радикальної партії Олега Ляшка

КИРИЛЕНКО

Іван Григорович

 

Представник депутатської фракції

політичної партії “Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"”

 

Заступники членів Постійної делегації:

ЮЖАНІНА

Ніна Петрівна

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ГОРДЄЄВ

Андрій Анатолійович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ХЛАНЬ

Сергій Володимирович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ЧОРНОВОЛ

Тетяна Миколаївна

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ФАЄРМАРК

Сергій Олександрович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

БІЛИЙ

Олексій Петрович

Представник депутатської фракції

"Опозиційний блок"

СЕМЕНУХА

Роман Сергійович

Представник депутатської фракції

Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

ВІТКО

Артем Леонідович

Представник депутатської фракції

Радикальної партії Олега Ляшка

ІВЧЕНКО

Вадим Євгенович

Представник депутатської фракції

політичної партії “Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"”

 

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Відповідно до подань депутатських фракцій  у Верховній Раді України рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням такий склад Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО:

Члени Постійної делегації:

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ

Іванна Орестівна

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ЧУМАК

Віктор Васильович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

ГРИНІВ

Ігор Олексійович

Представник депутатської фракції

ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"

БЕРЕЗА

Юрій Миколайович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ЛЕВУС

Андрій Мар’янович

Представник депутатської фракції

політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"

ЛАРІН

Сергій Миколайович

Представник депутатської фракції

"Опозиційний блок"

СКРИПНИК

Олексій Олексійович

Представник депутатської фракції

Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ"

ТАРАСЮК

Борис Іванович

Представник депутатської фракції

політичної партії “Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"”

 

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

6. Різне:

1) СЛУХАЛИ: Про визначення представника від Комітету Верховної Ради України у закордонних справах до складу Національної комісії України у справах ЮНЕСКО при Міністерстві закордонних справ України.

Виступили: Гопко Г.М., Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного вище питання на наступне засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2) СЛУХАЛИ: Про затвердження розкладу засідань Комітету на двотижневий термін.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити розклад засідань Комітету на двотижневий термін.

 

 

3) СЛУХАЛИ: Про співпрацю Комітету з Міжнародним республіканським інститутом (МРІ) в рамках Канадської програми технічного співробітництва (Проект «Зміцнення багатопартійної демократії в Україні») за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади щодо реалізації МРІ своєї діяльності, спрямованої на зміцнення української демократії шляхом підвищення рівня обізнаності та практичних навиків державних службовців, виборних осіб, орієнтованих на реформування України та вирішення конкретних питань, збільшення активності та взаємодії організацій громадянського суспільства та обраних посадових осіб, а також проведення програм обміну та навчальних поїздок народних депутатів України, їхніх помічників та співробітників Апарату Верховної Ради України до парламентів іноземних країн.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Климпуш-Цинцадзе І.О.

Ларін С.М., Заліщук С.П.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію Міжнародного республіканського інституту щодо провадження діяльності за згаданим проектом.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4) СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка про визначення представника  від Комітету до складу Колегії Міністерства закордонних справ України.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М., Ларін С.М., Заліщук С.П.,

Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

УХВАЛИЛИ: Доручити Голові Комітету провести особисті консультації з Міністром закордонних справ України з зазначеного вище питання.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку