ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №60

від 30.03.2016 р.

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.30

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І.,  Гузь І.В.,

                  Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Луценко І.С.

 

Відсутні: Присяжнюк О.А., Заліщук С.П. (відрядження),

                Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В. (лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Інформація КМУ щодо виконання рекомендацій комітетських слухань «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної  Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України», які відбулися 15 квітня 2015 року.

Шевальов Артем Валентинович – заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції.

Устаєв Наріман Февзійович – Голова Державної служби України з питань Автономної Республіки Крим та м.Севастополя.

Прокопов Олександр Едуардович - начальник відділу Головної військової прокуратури.

Мітла Олександр Миколайович - начальник відділу Управління з питань представництва інтересів громадянина або держави в суді, протидії злочинності та корупції на тимчасово окупованій території півострова Крим Генеральної прокуратури України.

Тесленко Андрій Юрійович - прокурор відділу представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень управління з питань захисту прав громадян та інтересів України на тимчасово окупованій території півострова Крим Генеральної прокуратури України.

Коваленко Петро Володимирович – заступник прокурора Автономної Республіки Крим Генеральної прокуратури України.

Крикун Тарас Євгенійович – заступник директора Юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Булгакова Світлана Алімівна – заступник директора Департаменту оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності Фонду державного майна України.

 

2. Проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів (реєстр.№0090, н.д.І.Фріз, І.Гринів та інші).

Кислиця Сергій Олегович – заступник Міністра закордонних справ України.

Вітренко Андрій Миколайович – заступник Міністра культури з питань європейської інтеграції.

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції.

Дір Лариса Володимирівна – начальник Управління з питань закордонного українства та етноконфесійного діалогу Міністерства закордонних справ України.

Курка Юрій Олексійович – начальник відділу Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України.

Жаркова Ганна Костянтинівна – начальник відділу міжнародного співробітництва та протоколу Міністерства культури України.

 

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасового обмеження права виїзду за кордон членів Кабінету Міністрів України та/або керівників центральних органів виконавчої влади після прийняття рішення про відставку Кабінету Міністрів України з метою уникнення ними відповідальності (реєстр.№3826, н.д.В.Рабінович).

Гіренко Олександр Тимофійович – заступник директора Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Литвинчук Ольга Степанівна – заступник начальника відділу правового аналізу Управління правового забезпечення Генеральної прокуратури України.

Єрмаков Олег Ігорович – начальник Управління правового забезпечення Служби безпеки України.

 

4. Проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації (реєстр.№4030, н.д.А.Парубій, І.Лапін та інші).

Лапін Ігор Олександрович – народний депутат України.

Гіренко Олександр Тимофійович – заступник Директора Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Мул Сергій Анатолійович – т.в.о. директора Департаменту охорони державного кордону Голови Державної прикордонної служби України.

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції.

 

5. Проект Постанови про припинення дипломатичних відносин з Російською Федерацією (реєстр.№4221, н.д.О.Корчинська, В.Парасюк та інші).

Корчинська Оксана Анатоліївна – народний депутат України.

Парасюк Володимир Зіновійович - народний депутат України.

Луценко Ігор Вікторович - народний депутат України.

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції.

Рейтер Оксана Костянтинівна – заступник Міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції.

Плахотнюк Андрій Миколайович – директор Департаменту протидії загрозам з боку Російської Федерації Міністерства закордонних справ України.

Меркулов Юрій Анатолійович –  начальник Департаменту комерційної роботи ПАТ «Укрзалізниця».

 

6. Проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо засудження порушень прав і свобод кримськотатарського народу в частині заборони окупаційною владою РФ на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Меджлісу та визнання його екстремістською організацією (реєстр.№4247, Логвинський Г. В., Береза Б. Ю., та інші ).

Логвинський Георгій Володимирович – народний депутат України.

Береза Борислав Юхимович - народний депутат України.

Кислиця Сергій Олегович – заступник Міністра закордонних справ України.

Устаєв Наріман Февзійович – Голова Державної служби України з питань Автономної Республіки Крим та м.Севастополя.

Подольський Дем’ян Олексійович – начальник відділу Ради Європи та прав людини Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції.

 

7. Про внесення змін до складу Української частини Міжпарламентської асамблеї ВРУ, Сейму Литовської Республіки та Сейму та Сенату Республіки Польща.

 

8. Про міжнародне співробітництво:

- про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2016 році;

- про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Об’єднаними Арабськими Еміратами;

- про запрошення В.Б.Гройсмана взяти участь у відзначення 125-річниці української еміграції в Канаду;

- про проведення в Україні:

·                                            засідання Комітету ПАЧЕС з економічних, торговельних, технологічних та екологічних питань (5-6 жовтня ц.р., м.Львів);

Масоріна Олена Сергіївна – народний депутат України, член Постійної делегації Верховної Ради України  у ПАЧЕС.

Третяк Кирило Олегович – Керівник Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату Верховної Ради України.

 

·                                            засідання Комітету ПАРЄ з питань культури, науки, освіти та ЗМІ (19-20 вересня ц.р., м.Київ);

Третяк Кирило Олегович – Керівник Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату Верховної Ради України.

 

·                                            міжнародна конференція «Європа Карпат: український аспект» (кінець травня ц.р., м.Яремча, Івано-Франківська обл.).

Третяк Кирило Олегович – Керівник Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату Верховної Ради України.

 

9. Різне:

- про звернення гр. Калашника О.В. щодо відсторонення народного депутата України Семенченка С.І. від роботи  в депутатській групі ВРУ з міжпарламентських зв’язків з США;

- про звернення обласних, районних рад щодо сучасних аспектів україно-російських відносин.

 

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. Про проведення в Україні наступних заходів:

 

1.1.СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ В.Ар’єва про проведення в Україні засідання Комітету ПАРЄ з питань культури, науки, освіти та засобів масової інформації  (19-20 вересня ц.р., м.Київ).

В ході розгляду зазначеного питання В.Ар’єв повідомив, що відповідно до правил процедури організації засідань Комітетів Асамблеї в країнах-членах Ради Європи, члени ПА РЄ покривають за власний рахунок переїзд та проживання до місць проведення засідань Комітетів ПА РЄ.

Виступили: Ар’єв В.І., Третяк К.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи важливість використання існуючих механізмів ПА РЄ для реалізації комплексного плану імплементації нашою державою внутрішніх реформ, у тому числі тих, що стосуються подальшого розвитку демократичних інституцій в Україні, захисту прав людини та вільного функціонування ЗМІ,  підтримали пропозицію голови Комітету ПАРЄ з питань культури, науки, освіти та засобів масової інформації  В.Ар’єва щодо  проведення у вересні 2016 року в Києві  засідання зазначеного Комітету та рекомендувати Голові Верховної Ради України направити відповідне запрошення на адресу Президента Асамблеї П.Аграмунта.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.2.СЛУХАЛИ: Про проведення в Україні засідання Комітету ПАЧЕС з економічних, торговельних, технологічних та екологічних питань (5-6 жовтня ц.р., м.Львів).

Виступили: Масоріна О.С.,  Ар’єв В.І., Третяк К.О.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Кислиця С.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на відсутність згаданого заходу в Орієнтовному плані міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік та не можливість  його фінансування з бюджету Верховної Ради України повернутися до розгляду зазначеного звернення після надання гарантій представниками ділових кіл України щодо фінансування згаданого засідання Комітету ПАЧЕС.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.3.СЛУХАЛИ: Про проведення в Україні міжнародної конференції «Європа Карпат: український аспект» (кінець травня ц.р., м.Яремча, Івано-Франківська обл.).

Виступили:  Третяк К.О., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на відсутність згаданого заходу в Орієнтовному плані міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік перенести розгляд зазначеного питання на одне з найближчих засідань Комітету та запросити ініціаторів проведення   Міжнародної конференції -  представників міжфракційного об’єднання «Карпати» для інформування Комітету про здійснення кроків щодо організації згаданого заходу, зокрема стосовно можливості фінансування його без залучення ресурсів Верховної Ради України, щодо погодження проведення заходу в Україні з польською стороною, а також  стосовно проведення консультацій з Міністерством закордонних справ України.      

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ:  Про проект Постанови про припинення дипломатичних відносин з Російською Федерацією.

В ході розгляду зазначеного питання  були висловлені позиції  заінтересованих органів виконавчої влади України.

Позиція Міністерства юстиції України з порушеного питання полягає у тому, що відповідно до пункту 9 частини першої статті 92 Конституції України засади зовнішніх зносин визначаються виключно законами України.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (Конституційний Суд України у своєму Рішенні від 14 червня 2001 року № 8-рп (справа про доручення Генеральній прокуратурі України) зазначив, що відповідно до Конституції України Верховна Рада України здійснює лише ті повноваження, які віднесені до її відання). Так, у статті 85 Конституції України чітко визначено вичерпний перелік повноважень Верховної Ради України.

Згідно з пунктами 3-5 частини першої статті 106 Конституції України Президент України представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори України, приймає рішення про визнання іноземних держав, призначає та звільняє глав дипломатичних представництв України в інших державах і при міжнародних організаціях; приймає вірчі і відкличні грамоти дипломатичних представників іноземних держав.

Положенням про Міністерство закордонних справ України, затвердженим Указом Президента України від 06.04.2011р. № 381/2011, передбачено, що Міністерство закордонних справ України здійснює формування та реалізація державної політики у сфері зовнішніх зносин України, вносить пропозиції щодо визнання Україною іноземних держав, встановлення з ними дипломатичних відносин.

Дипломатичні відносини між Україною та Російською Федерацією було встановлено шляхом укладення Протоколу про встановлення дипломатичних відносин між Україною і Російською Федерацією 1992 року, (далі - Протокол), який набрав чинності у день його підписання.

Припинення дипломатичних відносин має відбуватися шляхом припинення дії Протоколу в порядку статті 24 Закону України «Про міжнародні договори України».

Міністерство закордонних справ України теж не підтримує проект Постанови, та крім наведеного вище, додатково зазначає, що наразі «прогнозовані наслідки розірвання дипломатичних відносин для України негативні».

Зокрема, найбільш актуальне для України питання мирного врегулювання дипломатичним шляхом конфлікту на Сході України неможливе без двосторонніх та багатосторонніх контактів з Російською Федерацією. У випадку розірвання дипломатичних відносин двосторонні контакти будуть припинені. Багатосторонні переговорні формати (Тристороння контактна група за участі України, РФ та ОБСЄ, «нормандський» та інші), які зберігають актуальність в процесі мирного врегулювання, будуть зруйновані. Все це також надасть додаткові аргументи РФ в інформаційній війні проти України.

Суттєво зменшаться можливості захисту законних прав та інтересів юридичних та фізичних осіб України на території РФ. Зокрема, на постійному консульському обліку в ЗДУ в РФ перебуває близько 50 тисяч українських громадян, водночас, за приблизними підрахунками, загальна кількість українських громадян в РФ складає понад 5 мільйони осіб. Вкрай складним для вирішення стане також питання забезпечення консульського захисту та надання необхідної підтримки незаконно утримуваним російською владою громадянам України - політичним в'язням Російської Федерації.

Розірвання дипломатичних відносин унеможливить врегулювання на двосторонньому рівні наявних суперечок з РФ (тимчасова окупація АР Крим та м.Севастополь, а також пов'язані з нею виклики, звільнення українських політичних в'язнів та заручників, які незаконно утримуються в РФ, торговельні суперечки, постачання енергоносіїв тощо).

Перед Україною постане питання вибору прийнятної для обох держав країни-посередника, здатної представляти інтереси нашої держави та громадян в усьому спектрі українсько-російських відносин. При цьому можливості вирішення проблемних питань за допомогою механізму посередництва є суттєво вужчими, ніж в умовах повноцінних двосторонніх відносин.

Не можна виключати, на думку Міністерства закордонних справ України, негативні наслідки для економіки України через можливе падіння взаємної торгівлі. Так, за підсумками 2014-2015 рр. (у порівнянні з 2010 р.) частка торгівлі товарами з РФ у загальному зовнішньоторговельному балансі України зменшилася з 31,8% до 20,8% і 16,3% відповідно, однак у переліку країн-торговельних партнерів України РФ далі займає перше місце.

Міністерство інфраструктури України зазначило, що у разі припинення дипломатичних відносин та денонсації міжнародних договорів у відносинах між Україною та Російською Федерацією, в середньому втрати Державного бюджету України будуть становити 33 млрд. грн. на рік за рахунок зупинення автомобільного, залізничного та морського сполучення, закриття морських портів Бердянськ та Маріуполь.

Виступили: Корчинська О.А., Луценко І.В., Парасюк В.З.,

Тарасюк Б.І., Петухов С.І., Плахотнюк А.М., Рейтер О.К.,

Меркулов Ю.А. , Гузь І.В., Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І.,

Луценко І.С., Кислиця С.О., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати доцільність прийняття зазначеної Постанови та, враховуючи висловлені зауваження, рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект Постанови Верховної Ради України «Про припинення дипломатичних зносин з Російською Федерацією» виклавши її постановляючу частину у такій редакції:

«1. Припинити дипломатичні зносини з Російською Федерацією.

2. Кабінету Міністрів України у місячний термін після прийняття цієї Постанови Верховної Ради України:

- здійснити міжнародно-правові кроки з метою реалізації цієї Постанови;

- провести міжнародні консультації з питань визначення країни, посольство та консульства якої представлятиме інтереси України в Російській Федерації до відновлення дипломатичних зносин між двома країнами.

3. Постанова набирає чинності з дати її прийняття.».

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 1;

«утрималось» - 2.

Член Комітету, народний депутат України В.І.Ар’єв наприкінці засідання Комітету оголосив про відкликання свого голосу «за» та у зв’язку з цим, запропонував переголосувати зазначене вище рішення Комітету. Пропозиція В.Ар’єва не була реалізована у зв’язку з відсутністю на той момент кворуму.  Згодом В.Ар’єв  надіслав   листа щодо відкликання свого голосу   (додається) та листа щодо скликання позачергового засідання Комітету.

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації.

В ході розгляду зазначеного питання  були висловлені позиції  заінтересованих органів виконавчої влади України.

Зокрема, Міністерство закордонних справ України на даному етапі не підтримує запропонований проект Постанови, наголошуючи на тому, що денонсація вказаної Угоди та запровадження візового режиму з РФ:

- прогнозовано ускладнить процедуру поїздок громадян України до РФ, особливо це стосуватиметься громадян похилого віку, дітей, що призведе до зростання соціального напруження. Так, за інформацією Державної прикордонної служби України, за 2015 рік до РФ виїхало 4.1 млн. громадян України;

- суттєво не вплине на посилення національної безпеки та стабілізацію ситуації на Сході України з огляду на наявність неконтрольованих ділянок державного кордону України;

- має передувати обов’язковий підготовчий період, оскільки потребує суттєвого збільшення штату закордонних дипломатичних установ України в РФ, підвищення фінансування та матеріально-технічного забезпечення для опрацювання значної кількості візових клопотань громадян РФ (за 2015 рік до України заїхало 1,3 млн. громадян РФ) та оформлення закордонних паспортів громадянам України, які перебувають на території РФ;

- призведе до активної пропагандистської компанії РФ.

Потребує окремого аналізу наслідки впливу денонсації на чинну двосторонню договірно-правову базу, зокрема, в частині співробітництва у сфері рибного господарства (в Азовському і Чорному морях та Керченській протоці, де не визначено лінію державного кордону), судноплавстві, повітряному та автомобільному сполученні.

Державна прикордонна служба України зважаючи, зокрема, на окупацію Росією території АР Крим, загрозу ескалації військової агресії проти України з боку РФ, участь регулярних військ РФ та її найманців у бойових діях на сході України, підтримання нею сепаратизму, діяльності незаконних збройних формувань так званих «ДНР» та «ЛНР», вважає доцільним мінімізувати в’їзд в Україну громадян РФ шляхом запровадження візового в’їзду для окремих її категорій. Так, візовий режим пропонується не застосовувати до громадян РФ, які відповідно до норм міжнародного права мають привілеї під час перетинання державного кордону (це стосується власників дипломатичних паспортів, паспортів моряка, льотного свідоцтва члена екіпажу повітряного судна).

Також зазначалося, що запровадження візового режиму можливе шляхом зупинення в односторонньому порядку дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації 1997 року та Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації 2011 року.

Виступили: Лапін І.О., Гіренко О.Т., Мул С.А., Петухов С.І.,

Ар’єв В.І., Луценко І.С., Климпуш-Цинцадзе І.О., Тарасюк Б.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати доцільність прийняття зазначеної вище Постанови та рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект Постанови Верховної Ради України «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації».

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 1;

«утрималось» - 2.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо засудження порушень прав і свобод кримськотатарського народу в частині заборони окупаційною владою РФ на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Меджлісу та визнання його екстремістською організацією.

Виступили: Кислиця С.О., Петухов С.І., Устаєв Н.Ф., Тарасюк Б.І.,

Логвинський Г.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Постанови Верховної Ради України за основу та в цілому та затвердити Звернення з наступними змінами та доповненнями:

            - до назви проекту Постанови після слів «Парламентської Асамблеї ОБСЄ» додати слова «Парламентської Асамблеї НАТО, Міжпарламентського союзу» і внести відповідні зміни до пунктів 1 та 2 проекту Постанови (проект зі змінами додається);

            - проект Звернення викласти в редакції, що додається.  

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до складу Української частини Міжпарламентської асамблеї ВРУ, Сейму Литовської Республіки та Сейму та Сенату Республіки Польща.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України на підставі відповідного подання депутатської фракції політичної партії “Всеукраїнське об’єднання "БАТЬКІВЩИНА” від 21 березня 2016 року затвердити членом Української частини Міжпарламентської асамблеї  Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща народного депутата України ДУБІЛЯ Валерія Олександровича  за квотою  депутатської фракції політичної партії “Всеукраїнське об’єднання "БАТЬКІВЩИНА” замість народного депутата України ШЛЕМКА Дмитра Васильовича, який склав депутатські повноваження. 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів.

Виступили: Кислиця С.О., Климпуш-Цинцадзе І.О., Тарасюк Б.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету та запросити представників Державного управління справами, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. Про міжнародне співробітництво:

СЛУХАЛИ: Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2016 році:

 

7.1. СЛУХАЛИ: Про лист народного депутата України – співголови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Мексиканськими Сполученими Штатами Ю.Чижмаря щодо активізації українсько-мексиканського міжпарламентського співробітництва.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на необхідність розвитку дружніх відносин між Україною та Мексиканськими Сполученими Штатами підтримати доцільність здійснення робочого візиту до м. Києва групи сенаторів Національного Конгресу Мексики на чолі з Головою Комісії у закордонних справах Габріелою Куевас Баррон у травні 2016 року без залучення фінансових ресурсів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7.2. СЛУХАЛИ: Про візит в Україну заступника Голови Парламентської Асамблеї Ради Європи, Голови парламентської делегації Республіки Македонія в ПА РЄ, депутата Собранія Республіки Македонія А.Ніколоскі.

 Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи необхідність активізації міжпарламентського діалогу між Україною та Республікою Македонія з метою зміцнення двосторонньої співпраці по лінії ПА РЄ, у тому числі, в контексті протидії російської агресії проти України в рамках Асамблеї,  підтримати пропозицію голови Постійної делегації Верховної Ради України у ПА РЄ В.Ар’єва щодо  організації та проведення  візиту А.Ніколоскі в Україну за рахунок македонської сторони.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7.3. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка щодо запрошення до України делегації групи дружби Польща-Україна.

Б.Тарасюк повідомив, що 10 березня 2016 року у Сеймі Республіки Польща  була створена польсько-українська парламентська група, яка налічує 39 парламентаріїв. У зв’язку з цим до Б.Тарасюка, як до керівника  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща, звернувся Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі  А.Б.Дещиця з проханням розглянути можливість запрошення членів зазначеної польської парламентської групи до України найближчим часом.

Виступили: Тарасюк Б.І., Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І.,

Луценко І.С., Ар’єв В.І., Кислиця С.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість  двостороннього співробітництва між Україною та Республікою Польща не лише в контексті налагодження конструктивного міжпарламентського співробітництва, а також в сприянні вирішенню складних історичних питань обох країн, звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням запросити  делегацію польсько-української парламентської групи Сейму Республіки Польща відвідати Україну.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

 

 

7.4. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Об’єднаними Арабськими Еміратами і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7.5.СЛУХАЛИ:  Про запрошення В.Б.Гройсмана взяти участь у відзначення 125-річниці української еміграції в Канаду.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступному засіданні Комітету.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про інформацію КМУ щодо виконання рекомендацій комітетських слухань «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної  Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України», які відбулися 15 квітня 2015 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасового обмеження права виїзду за кордон членів Кабінету Міністрів України та/або керівників центральних органів виконавчої влади після прийняття рішення про відставку Кабінету Міністрів України з метою уникнення ними відповідальності.

 

УХВАЛИЛИ: У зв’язку з відсутності автора законопроекту перенести його розгляд на наступне засідання Комітету.

 

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про звернення гр. Калашника О.В. щодо відсторонення народного депутата України Семенченка С.І. від роботи  в депутатській групі ВРУ з міжпарламентських зв’язків з США.

Про звернення обласних, районних рад щодо сучасних аспектів україно-російських відносин.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначених питань на наступне засідання Комітету.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

до з/п р.№4247

 

ЗВЕРНЕННЯ

Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Міжпарламентського союзу, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо засудження порушень прав і свобод кримськотатарського народу в частині заборони окупаційною владою РФ на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Меджлісу та визнання його екстремістською організацією

 

Підтверджуючи повагу до Статуту ООН,  Загальної декларації прав  людини 1948 року ,  Конвенції про  захист прав  людини і основоположних свобод 1950 року ,  Міжнародного пакту про  громадянські і політичні права 1966 року ,  Рамкової конвенції про  захист національних меншин 1995 року ,  Декларації ООН про права  корінних народів 2007 року;

 

Виходячи із Заяви Верхової Ради України щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави;

 

Відзначаючи, що дотримання прав людини і основоположних свобод є основоположним фундаментальним обов’язком кожної держави, а їхнє порушення є недопустимим та має одностайно засуджуватися міжнародним співтовариством;

 

Засуджуючи незаконну окупацію Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та м. Севастополь та масштабні, цілеспрямовані та системні порушення прав людини і громадянина, що здійснюються російською окупаційною владою на території Кримського півострова, у тому числі за національною ознакою, зокрема прав кримських татар як корінного народу України та прав представників інших національних меншин;

 

Беручи до уваги регулярні звіти Управління Верховного комісара ООН з прав людини, звіт Спільної Місії БДІПЛ ОБСЄ та Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин та звіт Комісара Ради Європи з прав людини, а також моніторинг    Кримської польової місії з прав людини, в яких зафіксовані численні факти системних порушень прав людини і громадянина на території окупованого Криму,

 

Нагадуючи про визнання Україною кримських татар корінним народом,

 

Враховуючи    Заяву Верховної Ради України щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави, ВРУ, керуючись принципами, що проголошені у статтях 3,11,15 Конституції України, та статті 1 Статуту Організації Об’єднаних націй, Міжнародному пакті про економічні, соціальні і культурні права, а також Віденській декларації, що гарантувала та затвердила збереження та розвиток етнічної, культурної,мовної та релігійної самобутності кримськотатарського народу як корінного народу та всіх національних меншин України.

 

Підтверджуючи право кримськотатарського народу на самовизначення у складі суверенної і незалежної Української Держави;

 

Підтверджуючи визнання Меджлісу кримськотатарського народу як виконавчого органу Курултаю кримськотатарського народу та Курултаю як вищого представницького органу кримськотатарського народу

 

Висловлюючи занепокоєння стосовно недопущення російською окупаційною владою міжнародних моніторингових місій у сфері захисту прав людини, прав корінних народі і національних меншин    до спостереження за ситуацією на Кримському півострові,

 

Звертаючи увагу на необхідність підтримки та захисту кримських татар від протиправних дій окупаційної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі у зв’язку з початком так званого судового процесу, метою якого є визнання  Меджлісу екстремістською організацією та заборона його діяльності, що потягне за собою кримінальне переслідування членів Меджлісу кримськотатарського народу, які не визнають анексії Криму та обстоюють національні пріоритети    та своє законне право корінного народу на безпечне  проживання на території Криму,

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ:

вимагає від Російської Федерації негайно припинити політику, спрямовану на порушення прав людини і свобод громадянина в Криму як невід’ємній частині суверенної території України, у тому числі прав кримських татар як корінного народу України;

 

звертається до міжнародного співтовариства із закликом засудити дії окупаційної влади Російської Федерації, спрямовані на заборону Меджлісу на території півострова, та закликає всіх світових лідерів та визнаних суспільних діячів докласти необхідних зусиль для захисту кримських татар від дискримінації та переслідувань з боку Російської Федерації;

 

вимагає від Російської Федерації, яка як країна-окупант, відповідно до норм міжнародного права, несе повну відповідальність за забезпечення прав людини на окупованій території, надати повний та безперешкодний доступ до незаконно окупованої Автономної Республіки Крим та міста Севастополь конвенційним та моніторинговим органам ООН, Ради Європи, ОБСЄ та інших міжнародних організацій для здійснення моніторингу ситуації з правами людини згідно з їх повноваженнями, а також закликає міжнародне співтовариство здійснювати тиск на Російську Федерацію для досягнення цієї мети;

 

вважає спільними завданнями для всіх членів міжнародного співтовариства, які поділяють загальновизнані цінності та повагу до прав людини, недопущення заборони окупаційною владою Криму діяльності представницьких органів кримськотатарського народу – Курултаю та Меджлісу, що обрані відповідно Декларації   ООН про права корінних народів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток до п.2

 

 

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ

№ 218/750                                                                                             «31 » березня 2016 р.

Голові Комітету

у закордонних справах

Верховної Ради України

Гопко Г.М.

Шановна Ганно Миколаївно!

Повідомляю, що 30 березня 2015 року, у зв'язку з необхідністю представлення свого законопроекту на засіданні Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, я був відсутній на частині засіданні Комітету у закордонних справах під час обговорення питання проекту Постанови щодо припинення дипломатичних відносин з РФ (реєстр.№4221 від 15.03.2016).

Будучи прихильником цієї дії, але лише в координації з МЗС та Кабінетом міністрів України, я подув лише другу частину пропозиції нашого колеги Бориса Тарасюка, яка полягала саме в дорученні Кабміну розробити план заходів. Першу частину пропозиції про призупинення дипломатичних відносин до розробки спільного з МЗС та КМУ плану я не почув, оскільки повернувся з засідання іншого комітету пізніше. Саме тому, мій голос «За» був відданий без наявності в мене повної інформації про наявну пропозицію.

З огляду на це, я прошу не враховувати мій голос «За» та провести повторне голосування Комітету із вищезгаданих пропозицій.

 

З повагою, народний депутат України                           /підпис/                     В.Ар’єв

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку