ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №58

від 14.03.2016 р.

 

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.30

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І.,  Гузь І.В.,

                  Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Луценко І.С.

 

Відсутні: Ар’єв В.І. (відрядження), Присяжнюк О.А., Ларін С.М.,

                Льовочкіна Ю.В. (лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (реєстр.№4119, н.д. Мусій О., Богомолець О., та ін.).

Бутильська Неля Олександрівна – заступник директора Департаменту громадянського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Дудін Олег Валеріанович – головний спеціаліст Департаменту громадянського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Савчук Сергій Петрович – Перший секретар Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

Король Наталія Олексіївна – національний фахівець з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

 

            2. Проект Закону про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про мінімальні норми соціального забезпечення № 102 (реєстр.№0091, Президент України).

Іванкевич Віктор Вікторович – заступник Міністра соціальної політики України.

Попова Наталія Миколаївна – начальник Управління міжнародного зв’язку Міністерства соціальної політики України.

Данилейко Олександр Іванович - начальник управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Волкодав Володимир Вікторович - другий секретар відділу міжнародного галузевого та інвестиційного співробітництва управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

 

            3. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Аргентинською Республікою про взаємну адміністративну допомогу з питань запобігання, розслідування та припинення митних правопорушень (реєстр.№0094, Президент України).

Резнік Ігор Михайлович – в.о. директора Департаменту боротьби з митними правопорушеннями Державної фіскальної служби України.

Сівірін  Олексій  Миколайович – заступник  директора - начальник відділу міжнародної  адміністративної допомоги Департаменту боротьби з митними правопорушеннями Державної фіскальної служби України.

Білоус Наталія Адольфівна – заступник начальника управління – начальник відділу   митного   співробітництва  управління  міжнародних  зв’язків Департаменту організації роботи Державної фіскальної служби України.

Данилейко Олександр Іванович - начальник управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Волкодав Володимир Вікторович - другий секретар відділу міжнародного галузевого та інвестиційного співробітництва управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

  

4. Проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру (реєстр.№0084, Президент України).

Гриневич Лілія Михайлівна – Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Стріха Максим Віталійович - заступник Міністра освіти і науки України, представник України в Адміністративній раді Українського науково-технологічного центру.

Чеберкус Дмитро Вікторович - директор Департаменту науково-технічного розвитку Міністерства освіти і науки України.

Сідловська Людмила Євгеніївна – заступник директора Департаменту – начальник управління правової експертизи міжнародних договорів та міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.

Леонов Борис Дмитрович – провідний науковий співробітник Інституту спеціальної техніки та експертиз Служби безпеки України.

Данилейко Олександр Іванович - начальник управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Волкодав Володимир Вікторович - другий секретар відділу міжнародного галузевого та інвестиційного співробітництва управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Загородній Анатолій Глібович - віце-президент НАН України.

Дубинський Георгій Петрович – радник віце-президента НАН України із міжнародних відносин.

 

5. Проект Закону про ратифікацію Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень (реєстр.№0095, Президент України).

Іванкевич Віктор Вікторович - заступник Міністра соціальної політики України - Керівник апарату.

Ковбаса Руслан Сергійович - директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України.

Попова Наталія Миколаївна - начальник управління міжнародних зв'язків Міністерства соціальної політики України.

Ракус Діана Ігорівна - головний спеціаліст управління міжнародних зв'язків Міністерства соціальної політики України.

Савчук Сергій Петрович – Перший секретар Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

 

6. Про внесення змін до складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО.

 

7. Про направлення запрошення відвідати Україну Голові Комітету у закордонних справах Палати депутатів Чеської Республіки Карелу Шварценбергу.

 

8. Різне.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ:  Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру.

Під час обговорення законопроекту  було зазначено, що  у розпорядженні членів Комітету є два листи Служби безпеки України, а саме: лист Головного управління контрозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України від 24 вересня 2015 року № 8/2/5-11383,  у якому вказано, що починаючи із 1993 року зазнали змін політична та економічна ситуація в Україні. Тематики робіт, за якими працювали колишні оборонці, втратили актуальність та в переважній більшості не містять перспективних науково-технічних рішень.

При цьому в окремих випадках, всупереч статті II Угоди про створення УНТЦ, до співробітництва залучаються установи, працівники яких не брали участі у діяльності оборонно-промислового комплексу колишнього СРСР.

Крім того, було зазначено, що не у повній мірі відповідають меті створення УНТЦ проекти, що на даний час виконуються Державною установою «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.Мечникова» МОЗ України, Державною установою «Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України» та Державною прикордонною службою України, відсутність контролю з боку держави за виконанням таких проектів позначається на ефективності використання отриманих результатів у сфері охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Разом з цим, з листом Служби безпеки України від 15 лютого 2016 року № 18/981 до Комітету направлено позицію Служби про відсутність будь-яких зауважень і пропозицій із порушеного питання.

В ході розгляду Міністерство закордонних справ України, з огляду на розвиток політико-безпекової  ситуації в Україні, а також загострення протиріч між країнами-учасницями Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, підтримало позицію Головного управління контрозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ щодо проведення додаткової перевірки компетентними органами  України діяльності УНТЦ на предмет її відповідності національним інтересам України та наголосило, що не бачить підстав для надання співробітникам сторін Угоди про утворення УНТЦ статусу, еквівалентного тому, який надається адміністративному та технічному персоналу дипломатичних установ згідно із Віденською конвенцією про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961 року, до чого зобов’яже Україну ратифікація згаданого Протоколу.

 

Виступили: Стріха М.В., Сідловська Л.Є., Леонов Б.Д., Данилейко О.І.,

Загородній А.Г., Гриневич Л.М.,  Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І.,

Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України ратифікувати Протокол про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру, за умови, одночасного прийняття Верховною Радою України Постанови Верховної Ради України «Про започаткування переговорного процесу щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993 року», яка містить доручення Кабінету Міністрів України ініціювати  переговорний процес щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993 року зі змінами внесеними Протоколом про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1997 року з метою приведення її положень у відповідність із сучасними національними та безпековими інтересами України.

2) Звернутися до Служби безпеки України з метою уточнення її позиції,  наведеної у листі Головного управління контрозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України від 24 вересня 2015 року щодо необхідності проведення перевірки відповідності діяльності УНТЦ національним інтересам України, а також аудит результатів діяльності УНТЦ, відповідності її цілей та завдань вітчизняній науково-технологічній сфері.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

Виступили: Вовк В.І., Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Король Н.О.,

Бутильська Н.О., Савчук С.П., Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти  проект Постанови Верховної Ради України «Про Заяву Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну» за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

            3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про мінімальні норми соціального забезпечення № 102.

Виступили: Іванкевич В.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект та ратифікувати Конвенцію Міжнародної організації праці про мінімальні норми соціального забезпечення № 102.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України з зазначеного питання визначити голову підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету Луценко І.С.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

            4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Аргентинською Республікою про взаємну адміністративну допомогу з питань запобігання, розслідування та припинення митних правопорушень.

Виступили: Резнік І.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект та ратифікувати Угоду між Україною та Аргентинською Республікою про взаємну адміністративну допомогу з питань запобігання, розслідування та припинення митних правопорушень.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України з зазначеного питання визначити голову підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету Заліщук С.П.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Проект Закону про ратифікацію Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень.

Виступили: Іванкевич В.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект та ратифікувати Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України з зазначеного питання визначити Першого заступника Голови Комітету Климпуш-Цинцадзе І.О.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України на підставі відповідного подання депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»  від 18 лютого 2016 року затвердити членом Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО народного депутата України Гриніва Ігоря Олексійовича за квотою  депутатської фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»  замість народного депутата України Чумака Віктора Васильовича, який не входить до складу зазначеної депутатської фракції.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про направлення запрошення відвідати Україну Голові Комітету у закордонних справах Палати депутатів Чеської Республіки Карелу Шварценбергу.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) З метою активізації міжпарламентського діалогу з Чеською Республікою у контексті ратифікації Угоди між Україною та ЄС про асоціацію Палатою депутатів Чеської Республіки у 2015 році та можливої подальшої підтримки зовнішньополітичних ініціатив України як в рамках ЄС, так і на двосторонньому рівні,  рекомендувати Голові Верховної Ради України  направити запрошення Голові Комітету у закордонних справах Палати депутатів Чеської Республіки К.Шварценбергу відвідати Україну.

2) Враховувати те, що  К.Шварценберг готовий здійснити такий візит за власний рахунок орієнтовно 16-17 травня 2016 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

8. Різне.

1) СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань І.Луценко щодо необхідності заслуховування на наступному засіданні Комітету інформації:

- про стан розслідування кримінального провадження, відкритого за фактом незаконного позбавлення волі народного депутата України Н.В.Савченко;

- про кримінальне провадження, відкрите за фактом збиття літака «Malaysian Airlines» рейсу MH17;

- про розслідування справи за фактом викрадення 24 картини голландських художників із Музею Західної Фрісландії в місті Хорн (Нідерланди), спроб їх реалізації і перебування у приватних колекціях на території України.

Виступили: Луценко І.С., Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Запросити представників Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України для надання інформації щодо зазначених вище питань та розглянути їх в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2) СЛУХАЛИ: Про відрядження народного депутата України С.Заліщук до Королівства Нідерландів з метою участі у заходах з нагоди проведення референдуму щодо Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Виступили: Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:  Відрядити з 28 березня по 7 квітня 2016 року голову підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету у закордонних справах Заліщук С.П. для участі у зазначених вище заходах на запрошення політичної партії Нідерландів D66.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3) СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка щодо направлення до Нідерландів Надзвичайного і Повноважного Посла України в Сербії Александровича О.Я. для забезпечення належної підготовчої роботи по  створенню сприятливої для України атмосфери напередодні проведення консультативного референдуму щодо перспектив схвалення Угоди про асоціацію, підписаної між Україною та Європейським Союзом.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З метою активізації інформаційно-роз’яснювальної роботи напередодні зазначеного вище референдуму звернутися до Міністерства закордонних справ України з проханням направити до Нідерландів (терміном до двох тижнів) Надзвичайного і Повноважного Посла України в Сербії Александровича Олександра Ярославовича, враховуючи його контакти серед політичного істеблішменту Нідерландів та досконале володіння нідерландською мовою.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку