ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №57

від 17.02.2016 р.

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 15.00

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І.,  Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,

                 Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Луценко І.С.

 

Відсутні: Присяжнюк О.А., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

            1. Проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Парламентської асамблеї Ради Європи, парламентів та урядів країн Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Північноатлантичного Альянсу, дипломатичних представництв іноземних держав в Україні щодо грубих порушень міжнародних домовленостей по врегулюванню кризи на Донбасі (реєстр.№4046, н.д. Фріз І.В.).

            Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України — Керівник Апарату.

           

2. Про призначення керівників закордонних дипломатичних установ України.

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України — Керівник Апарату.

Заїка Наталія Володимирівна  – заступник Директора менеджменту персоналу Міністерства закордонних справ України.

Гіренко Олександр Тимофійович – радник Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

 

3. Про  реформування дипломатичної служби (у зв’язку з прийняттям Закону України «Про державну службу»).

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України — Керівник Апарату.

Заїка Наталія Володимирівна  – заступник Директора менеджменту персоналу Міністерства закордонних справ України.

Гіренко Олександр Тимофійович – радник Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Кононенко Костянтин Анатолійович – заступник Директора Національного інституту стратегічних досліджень.

Александров Олег Святославович – завідувач відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень.

Халаджи Вікторія – член Громадської ради при Комітеті.

Захарова Олена – член Громадської ради при Комітеті.

Бузаров Андрій – член Громадської ради при Комітеті.

 

4. Про звернення співголів Всеукраїнської наради вищих навчальних закладів України щодо проблем і перспектив освітньої діяльності у сфері міжнародних відносин.

Копійка Валерій Володимирович — директор Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Кумков Дмитро Леонідович – головний спеціаліст відділу забезпечення вищої освіти Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України.

Романюк Ростислав Йосипович – доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби факультету міжнародних відносин Львівського національного  університету.

 

5. Про результати роботи депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків із зарубіжними країнами у 2015 році.

 

6. Про результати візиту Комітету у закордонних справах до Болгарії.

 

7. Про співпрацю між Комітетом Верховної Ради України у закордонних справах та профільним Комітетом Парламенту Молдови.

 

8. Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського  співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2016 році:

- запрошення Комітету у закордонних справ здійснити  візити  до Латвійської Республіки, Румунії та Вірменії;

-  візит Комітету з питань науки і освіти до Фінляндської Республіки;

- візит до Італії членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою;

Алєксєєв Сергій Олегович   - співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою;

-  про запрошення депутатів Риксдагу Королівства Швеції, членів групи дружби «Швеція-Україна» відвідати Україну;

- про візит делегації групи дружби «Катар-Україна» Консультативної Ради «Аль-Шура» до України;

- про створення міжпарламентської групи дружби з Нігерією (лист заступника Міністра закордонних справ С.О.Кислиці);

- про утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків  з Державою Кувейт та Люксембургом.

 

9. Про запрошення жінок-парламентарів взяти участь у роботі  Глобального саміту жінок у парламентах світу, який відбудеться 4-5 травня 2016 року в Йорданії.

 

10. Різне:

- про звернення гр.Калашника О.В. щодо відсторонення народного депутата України Семенченка С.І.  від роботи  в депутатській групі ВРУ з міжпарламентських зв’язків з США;

- про кандидатуру уповноваженого представника від Комітету для участі в робочій групі з підготовки посібника для народних депутатів України «Зміцнення поваги до міжнародного гуманітарного права» (за ініціативи Міжнародного Комітету Червоного Хреста);

- про звернення керівника проекту Інформаційна кампанія «Сильніші разом» Л.Акуленко щодо можливості Комітету виступити бенефіціаром вказаного проекту.

Акуленко Любов Володимирівна

Пастух Галина Ігорівна

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про звернення співголів Всеукраїнської наради вищих навчальних закладів України щодо проблем і перспектив освітньої діяльності у сфері міжнародних відносин.

В ході розгляду члени Комітету  заслухали Директора Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка В.В.Копійку та доцента кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка Р.Й.Романюка, які представили  «Резолюцію Всеукраїнської наради з питань підготовки фахівців за напрямом «Міжнародні відносини».

У рамках розгляду цього питання члени Комітету зазначили, що підготовка фахівців високого рівня за спеціальністю «Міжнародні відносини» є надзвичайно актуальним питанням в умовах протидії триваючій російській агресії проти нашої держави.

Виступили: Копійка В.В., Кумков Д.Л., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Романюк Р., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Луценко І.С., Заліщук С.П.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію зазначених вищих навчальних закладів України щодо необхідності внесення змін до проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти», а саме  до  галузі знань «Міжнародні відносини» додати  наступні спеціальності: «Міжнародні відносини» та «Міжнародні комунікації».

2) Звернутися до Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти України з проханням  внести  зазначені вище зміни в проект Постанови Кабінету Міністрів України. При цьому звернути увагу на необхідність долучення Міністерства закордонних справ України до переліку погодження проекту згаданої вище Постанови.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

 

            2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Парламентської асамблеї Ради Європи, парламентів та урядів країн Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Північноатлантичного Альянсу, дипломатичних представництв іноземних держав в Україні щодо грубих порушень міжнародних домовленостей по врегулюванню кризи на Донбасі.

            Виступили: Пристайко В.В., Вовк В.І., Тарасюк Б.І.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

 

УХВАЛИЛИ: 1) Розглянути зазначене вище питання без присутності автора  – народного депутата України Фріз І.В.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

2) Враховуючи численні зауваження членів Комітету та Міністерства закордонних справ України рекомендувати Верховній Раді України повернути згаданий проект Постанови Верховної Ради України суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про призначення керівників закордонних дипломатичних установ України.

В ході розгляду члени Комітету вкотре висловили занепокоєння у зв’язку із ситуацією, яка склалася навколо зазначеного вище питання. Було підкреслено, що відсутність протягом тривалого періоду керівників закордонних дипломатичних установ в таких державах як Республіка Білорусь, Казахстан, Грузія, Угорщина та інших, а також керівника представництва України при НАТО, суттєво ускладнює залучення міжнародної допомоги для протидії російської агресії проти нашої держави та реалізації в Україні нагальних комплексних реформ. Також зазначалося, що парламентська складова є надзвичайно важливою частиною загальної дипломатичної роботи на міжнародному напрямку, зокрема в Парламентських Асамблеях низки ключових міжнародних організацій, де відчувається негативний вплив відсутності керівників Посольств та Представництв при міжнародних організаціях у ключових для України зарубіжних країнах. 

Виступили: Пристайко В.В., Климпуш-Цинцадзе І.О., Гузь І.В.,

Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ:  Звернутися до Президента України з пропозицією   щодо можливості проведення з ним зустрічі членів Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, під час якої  обговорити питання невідкладного призначення керівників закордонних дипломатичних установ.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про  реформування дипломатичної служби (у зв’язку з прийняттям Закону України «Про державну службу»).

В ході розгляду заступник Голови Комітету Б.Тарасюк доповів, що на зустрічі з співавторами концепції реформування дипломатичної служби була створена постійно діюча тристороння комісія для підготовки та доопрацювання єдиної концепції. До складу згаданої групи увійшли Комітет у закордонних справах, Громадська рада при Комітеті та Міністерство закордонних справ України. На згаданій зустрічі були заслухані дві концепції, які представляли члени Громадської ради А.Веселовський та Б.Яременко. В ході дискусії були визначені критичні  зауваження як до  проектів обох концепцій так і до їх концептуальних підходів.

На засіданні Комітету був представлений презентаційний варіант концепції Міністерства закордонних справ щодо реформування дипломатичної служби.

Заступником Директора Національного інституту стратегічних досліджень К.Кононенком були представлені рекомендації (пропозиції), викладені в аналітичній доповіді Інституту щодо реформування зовнішньополітичної служби.

Виступили: Тарасюк Б.І., Пристайко В.В., Кононенко К.А., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Продовжити консультації між Комітетом у закордонних справах, Міністерством закордонних справ України та Громадською радою при Комітеті з залученням Національного інституту стратегічних досліджень для вироблення єдиного концептуального підходу щодо реформування дипломатичної служби та схвалити його на засіданні Комітету за участю всіх учасників трьохстороннього процесу.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про звернення керівника проекту Інформаційна кампанія «Сильніші разом» Л.Акуленко щодо можливості Комітету виступити бенефіціаром вказаного проекту.

Виступили: Акуленко Л.В., Василенко О.І., Заліщук С.П., Вовк В.І.,

Тарасюк Б.І., Луценко І.С., Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію керівника проекту Інформаційна кампанія «Сильніші разом» Л.Акуленко  виступити бенефіціаром  сервісного контракту у межах зовнішньої діяльності Європейського Союзу № 2015/371-853 (Інформаційна кампанія «Сильніші разом»), який буде реалізовуватися ГО «Агенція журналістики даних». 

2) Відповідальною особою  за реалізацію Проекту від Комітету визначити голову підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції, народного депутата України – Заліщук Світлану Петрівну.

3) Звернутись із відповідним зверненням до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з метою його реєстрації.

4) Звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням проінформувати Комітет про стан реформування та гармонізації законодавства України у сфері залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги, зокрема, в частині внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України «Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги» від 15 лютого 2002 року № 153 та розробки Міністерством економічного розвитку і торгівлі України анонсованого проекту Закону України «Про міжнародну технічну допомогу».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Голову підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Ар’єва В.І про результати роботи депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків із зарубіжними країнами у 2015 році.

Проаналізувавши  37  звітів про діяльність депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків із зарубіжними країнами за 2015 рік, що були надіслані Комітету, Ар’єв В.І. зазначив,  що діяльність депутатських груп у деяких річних звітах відображена з суто формальної точки зору і зводиться,  в основному, до висвітлення діяльності керівника  депутатської групи (Німеччина, Казахстан та ін.), що говорить про незадовільну координацію роботи в самих групах, зокрема щодо інформування всіх членів групи про заходи, які відбуваються в рамках діяльності групи, в наслідок чого спільної роботи  членів депутатських груп у звітах не відображено. Ар’єв В.І. звернув увагу на  низьку ефективність діяльності таких депутатських груп, як: Албанія, Бельгія,  Білорусія, Греція, Естонія, Казахстан, Саудівська Аравія, а також на  недостатню співпрацю депутатських груп саме  з парламентами іноземних країн.

Виступили: Заліщук С.П., Луценко І.С., Гузь І.В.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Провести в Комітеті у закордонних справах нараду керівників (співголів) груп дружби з представниками Міністерства закордонних справ України, Адміністрації Президента України з метою визначення пріоритетів та напрямків зовнішньої та торговельно-економічної політики України в рамках міжпарламентської співпраці депутатських груп з  іноземними країнами і континентами на 2016 рік, та орієнтування  керівників депутатських фракцій та груп щодо переліку іноземних країн, з якими ще не  створені групи дружби та які мають важливе значення в контексті міжпарламентської співпраці.

2) Провести навчальний семінар для членів та  секретарів депутатських груп для підвищення ефективності їх роботи та ознайомлення з діяльністю відповідних груп дружби в іноземних парламентах.   

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про результати візиту Комітету у закордонних справах до Болгарії.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про співпрацю між Комітетом Верховної Ради України у закордонних справах та профільним Комітетом Парламенту Молдови.

Виступили: Гузь І.В., Заліщук С.П., Луценко І.С., 

Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Ініціювати візит Комітету Верховної Ради України у складі 3-4 чоловік до Республіки Молдова у березні-квітні 2016 року (за власний рахунок).

2) Відповідальною особою  за підготовку зазначеного візиту визначити заступника Голови Комітету Гузя І.В.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про здійснення Верховною Радою України міжпарламентського  співробітництва на рівні комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2016 році:

 

1) Про візит до Італії членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою.

Виступили: Алєксєєв С.О., Климпуш-Цинцадзе І.О.,  Заліщук С.П.,

Луценко І.С.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати доцільність візиту до Італії членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою  без залучення фінансових ресурсів Верховної Ради України та за умови надання  офіційного запрошення від італійської сторони.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2) Про створення міжпарламентської групи дружби з Нігерією (лист заступника Міністра закордонних справ С.О.Кислиці).

Виступили: Ар’єв В.І., Гузь І.В., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Визначитись щодо пріоритету створення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Нігерією після наради керівників (співголів) груп дружби з представниками Міністерства закордонних справ України, Адміністрації Президента України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3) Про утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків  з Державою Кувейт та Великим Герцогством Люксембург.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Кувейт та Великим Герцогством Люксембург.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4) Про запрошення Комітету у закордонних справах здійснити  візити  до Латвійської Республіки, Румунії та Вірменії;

-  візит Комітету з питань науки і освіти  до Фінляндської Республіки;

-  про запрошення депутатів Риксдагу Королівства Швеції, членів групи дружби «Швеція-Україна» відвідати Україну;

- про візит делегації групи дружби «Катар-Україна» Консультативної Ради «Аль-Шура» до України.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначених вище питань на наступне засідання Комітету.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про запрошення жінок-парламентарів взяти участь у роботі  Глобального саміту жінок у парламентах світу, який відбудеться 4-5 травня 2016 року в Йорданії.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначених вище питань на наступне засідання Комітету.

 

 

10. Різне:

СЛУХАЛИ: Про звернення гр.Калашника О.В. щодо відсторонення народного депутата України Семенченка С.І.  від роботи  в депутатській групі ВРУ з міжпарламентських зв’язків з США;

- про кандидатуру уповноваженого представника від Комітету для участі в робочій групі з підготовки посібника для народних депутатів України «Зміцнення поваги до міжнародного гуманітарного права» (за ініціативи Міжнародного Комітету Червоного Хреста).

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначених вище питань на наступне засідання Комітету.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку