Круглий стіл на тему: «Стан та перспективи торговельно-економічного співробітництва: міжнародний вимір»

Опубліковано 12 жовтня 2015, о 14:15

Комітет у закордонних справах спільно з Комітетом з питань промислової політики та підприємництва провели «круглий стіл» на тему: «Стан та перспективи торговельно-економічного співробітництва: міжнародний вимір»

 

У «круглому столі», який відбувся 13 травня, взяли участь народні депутати, представники центральних органів виконавчої владиМіністерства закордонних справ, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства аграрної політики та продовольства, представники Торговельно-промислової палати, громадських організацій, бізнесових кіл та науковців.

Учасники «круглого столу» обговорили широке коло питань з тематики порядку денного, зокрема, проблеми та перспективи тороівельно-економічного співробітництва України на міжнародній арені в умовах втрати російського ринку та введення в дію зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, потенційні можливості збільшення обсягів українського експорту, роль держави в просуванні національного бізнесу на зовнішні ринки тощо.

Під час дебатів було відзначено, що збройна агресія Російської Федерації проти України, окупація частини українських територій, загарбання й руйнування економічного потенціалу призвели до загального спаду експортних торговельних операцій України, передусім  з РФ. Промовці відзначили, що наразі нагальною потребою є відновлення економічного потенціалу України та пошуки нових ринків і шляхів для збільшення експорту. У цьому контексті переважна більшість учасників наголосили на якомога повнішому використанні можливостей, які надає Угода про асоціацію з Європейським Союзом, невід’ємною частиною якої є угода про вільну торгівлю, що має створити сприятливі умови для збільшення товарообігу між Україною йі Європою.

Окремо було відзначено, що пошук нових зовнішньоторговельних партнерів не повинен обмежуватися лише Європейським Союзом. В умовах, коли конкурентна боротьба на світових ринках стає дедалі жорсткішою,  для зростання зовнішньої торгівлі необхідно підвищувати конкурентоспроможність української продукції, підтримувати вітчизняних виробників через законодавчі й дипломатичні зусилля.

Учасники визнали за доцільне розширювати спільну роботу усіх гілок влади для підвищення ефективності та керованості зовнішньоекономічної політики України шляхом посилення політично-дипломатичної підтримки процесів транснаціоналізації українського бізнесу, представники якого дедалі частіше стикаються з протидією і різними обмеженнями на зовнішніх ринках. Зокрема, учасники «круглого столу» наголосили на необхідності розробки національної зовнішньоекономічної стратегії, що дасть змогу повною мірою залучити наявні в держави ресурси й можливості для зміцнення міжнародної конкурентоспроможності країни.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку